<

Відродження шахтарського Нововолинська залежить від добудови шахти №10

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:36 | 18.03.2016 / Статті / /
Перегляди
5
/ коментарів 6

Лише через добудову Нововолинської шахти №10 у майбутньому існуватиме вугільна галузь на Волині.

Про це стало відомо сьогодні, на зустрічі губернатора Волинської ОДА із головами профспілок, директорами шахт та Головою незалежної профспілки шахтарів України Михайлом Волинцем.

Потрібна нова стратегія вугільної галузі

Нагадаємо, нещодавно у державному підприємстві «Волиньвугілля» відбулась заміна генерального директора. Таким чином, Федір Богдан передав своє крісло Валентину Кисельову. На сьогоднішній зустрічі губернатор розмовляв із попереднім директором держпідприємства Федорем Богданом та теперішнім – Валентином Кисельовим. Також губернатор дав обом керівникам нові завдання та настанови, з якими, на його думку вирішиться доля міста гірничої слави.

Володимир Гунчик запевнив: «Відомо, що дуже довгий період часу не вдавалося вирішити питання пов’язане з реалізацією запасу вугілля, яке видобувають на шахтах Львівського вугільного басейну. Цей процес зараз, за словами керівника «Волиньвугілля», активно розвивається. Однак, за останній час не зросла кількість відвантаження, адже і не змінюється  стратегія роботи та координації нового керівництва ДП «Волиньвугілля».

За інформацією, наданою керівництвом державного підприємства, кількість видобутку вугілля за один день сягає 800 тон, яких недостатньо для нормального функціонування гірничої промисловості у Нововолинську. Щодо призначення нового керівника ДП «Волиньвугілля» губернатор зазначив, що не брав участі у відборі нового керівника, і ніяк не впливав на цю ситуацію. Тому, коментувати діяльність нового гендиректора Валентина Кисельова Володимир Гунчик не схотів.

ДП «Волиньвугілля» відтепер щотижня  звітуватиметься перед Гунчиком

Голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик запропонував шлях вирішення проблеми представників гірничих професій. Він вважає, що для того, аби  дійти хоч когось розуміння директором шахт та головам незалежних профспілок діючих шахт Нововолинська потрібно частіше збиратися та обговорювати ті питання, які найбільше цікавлять.

«Пропоную щоп’ятниці зустрічатися та говорити. Я також братиму участь у цих засіданнях. Щотижня керівництво ДП «Волиньвугілля» звітуватиметься про те, що вдалось змінити, як виросла кількість видобутого вугілля тощо. Також, представники профспілок зможуть поставити свої запитання до Валентина Кисельова», – зазначив губернатор Волині Володимир Гунчик. На його переконання, лише через діалог між дирекцією держпідприємства, усіх діючих шахт та голів профспілок можна дійти згоди, і знайти причину усіх проблем.

Цього тижня зустріч-звіт, що мав відбутися у п’ятницю перенесли на понеділок, 21 березня.

Володимир Гунчик: шахта №10 – єдина перспектива Нововолинська

«На 2016 рік на шахту №10 не закладено ні копійки», – зазначив голова Волинської ОДА Володимир Гунчик. Він повідомив, що минулого року на розвиток та подальшу розбудову шахти №10 «Нововолинська» у Держаному бюджеті на 2016 рік немає коштів.

«Без перспективи розвитку шахти №10 про шахтарське місто можете просто забути. Усе що будемо робити далі на ДП «Волиньвугілля» без діяльності 10-ї шахти – це просто копирсатися в залишках запасу вугілля, який поки існує», – зазначив Володимир Гунчик. Минулого 2015 року передпускова дирекція не змогла освоїти велику суму коштів. Зокрема, понад 30 млн грн. повернулися у державний бюджет. Так не може бути!» – обурився губернатор Волині.

Зокрема, він навів приклад попередніх років. Так, у 2014 році на добудову шахти №10 було виділено 100 мільйонів гривень, які повністю освоїли до закінчення року. У 2015 році не змогли освоїти трохи більше 30 млн грн., а на 2016 рік зовсім не передбачено ніяких надходжень на розвиток шахти №10.

Губернатор повідомив також, що надсилав запити на Кабінет Міністрів України, а також у Міністерство вугільної енергетики та промисловості, але ніякої конкретної відповіді по питанню подальшої долі шахтарів так і не отримав.

«Ні шахта №1, ні дев’ята, ні «Бужанська» не мають перспективи подальшого розвитку без шахти №10. Це моя позиція», – резюмував губернатор. За його словами, завдяки праці голів незалежних профспілок та директорів шахт Нововолинська вдалося залишити

Подальша доля шахти №1, №9 та «Бужанської» – консервація?

Голови незалежних профспілок шахти №1 Анатолій Мухамеджанов, шахти №9  Василь Гура та шахти «Бужанська» висловили обурення через можливе закриття цих шахт міста Нововолинська. Зокрема, Анатолій Мухамеджанов говорив про те, що шахту №1 планують закрити, а працюючих гірників розформувати на шахту «Бужанську», та у перспективі – на шахті №10.

Гірники хочуть зустрітися із Арсенієм Яценюком

Позаяк, представники інтересів шахтарів уже не вперше приїхали на розмову до голови ОДА, а деяким навіть вдалося за сприяння народного депутата України Ігоря Гузя зустрітися із Міністром вугільної енергетики та промисловості Володимиром Демчишиним. Однак, голови незалежних профспілок хочуть більш радикальних дій. Про це, зокрема, повідомив голова незалежної профспілки шахти №1 «Нововолинська» Анатолій Мухамеджанов.

Після останньої зустрічі із міністром вугільної енергетики та промисловості шахтарським лідерам пояснили, що профільний міністр не може розпоряджатися фінансами, і самостійно керувати грошима для погашення заборгованості тощо. Захисники гірників переконані, що варто їхати до самого Прємєр – міністра України Арсенія Яценюка, який може вплинути на ситуацію. Головне повідомлення, яке голови незалежних профспілок хочуть особисто передати Прем’єру – вимога порятунку передпускової дирекції шахти №10 «Нововолинська», яка, на думку губернатора є найперспективнішою для вугільної промисловості Львівського вугільного басейну.

Представники незалежних профспілок переконані, що для того, аби зустріч із Прем’єром не була марною, варто спочатку розробити програму розвитку промисловості на 2016 рік. Цю програму досі не подали директори шахт Нововолинська.

Далі буде…

Отож, зустріч із головою Волинської обласної державної адміністрації Володимиром Гунчиком завершилась очікуваним бажанням поговорити та вирішити різні проблеми тепер уже за 4 дні. 21 березня має відбутись така перша нарада, яку сьогодні вирішив організувати губернатор. Голови незалежних профспілок зможуть скласти низку запитань, відповіді на які вони хочуть почути від дирекції шахти №10.

Інтернет-видання «БУГ» надалі слідкуватиме за ситуацією, що складається у вугільній галузі міста Нововолинська та надаватиме оперативну інформацію

12722412_822158451246510_725300689_o
12325964_822158507913171_115828680_o
12722239_822158551246500_2087909485_o
12674903_822158601246495_1364871191_o
k3D40gLeOaM
CxWUbtX4XIg
xP3JvpqMreo
Fma8Uwh2BfM
S7zoREf-V7Y
B-7xtFe9toM
lk_sJoaBNxs




коментарів: 6
  1. може я щось пропустив? Нововолинськ давно перестав бути шахтарським містом, а 10 шахту давно пора закривати і забувати за неї. Чорні дири в ринковій економіці не мають права на життя, а шахти якраз і являються чорними дирами

  2. Шановний віталька! Що ти мелеш ? Яко ти далекий від вугільної промисловості,то про що ти говориш? Весь нововолинськ тільки і живе за рахунок шахтарів,ціни на базарі напряму повязані з зарплатами шахтарів,курс долара також залежить від того ,як платять зарплату шахтарям. Без шахтарів місто приречене на статус помираючого ,як сталося з с.жовтневим.

    • серйозно?О_о то коли там зарплата в шахтарів щоб долар по 4,5 грн. купити?
      це ви шановний шахтар живете в якомусь вигаданому шахтарському Нововолинську якого не існує в природі

      • ну якщо так тоді тим більше треба закривати шахти бо шахтарі винні в тому що в нас зараз курс не 4,5 а 27)))

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *