<

«Сільських дітей виганяють з садків Нововолинська» – батьки до голови Поромівської ОТГ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:08 | 13.09.2019 / Іваничі, Нововолинськ / , /
Перегляди
10
/ коментарів 29

13-го вересня до голови Поромівської ОТГ Євгенія Недищука звернулись більше два десятки батьків та повідомили, що дітей виганяють з садків Нововолинська. Просили вирішити ситуацію, що склалася.

Як розповіли під час зустрічі присутні, виникло питання у Нововолинську, щоб батьки іногородніх дітей забрали документи із садочків до понеділка, 16-го вересня.

“За словами міської влади, ОТГ не фінансує утримання дітей. Стосується це також гуртків та шкіл. Запитують де наша прописка і чому не обрали за місцем проживання заклад, говорять щоб голова громади оплачував утримання дитини в садку 24 тисячі гривень в рік”, – розповідають батьки.

Голова Поромівської ОТГ Євгеній Недищук зазначив, що проблема йде від міста та міського голови, діти стають заручниками ситуації.

“Ви, як батьки, маєте йти туди (до міської влади – ред). На підставі чого маємо давати гроші? Завжди можна дійти до порозуміння. Немає можливості, щоб сільський бюджет фінансував. Відсутня законна підстава, щоб сільських дітей не брали в місто, а тих, хто навчається – відраховували. А якщо вам (батькам – ред) сказали, що ви маєте за дітей платити 24 тисячі в рік, то треба звертатися в прокуратуру”, – сказав Недищук батькам.

Голова громади повідомив, що за статистикою більше 80% мешканців Поромівської ОТГ працюють в Нововолинську і платять в місцевий бюджет податки. Присутні зауважили, що так само і міські мають роботу в ОТГ.

“Ми не ставимо вимоги такої, як ставить міська влада і дамо раду дітям з Нововолинська, які навчаються в нас”, – зазначив Недищук.

Батьки також телефонували до мера Нововолинська Віктора Сапожнікова. Він сказав, що бере приклад зі своїх колег з Ковеля та Володимира-Волинського, де чотири роки взаємофінансують громади навчання дітей і порадив звертатися до голови громади.

Заступник міського голови Нововолинська Андрій Сторонський у коментарі БУГу повідомив, що ситуація має визначитися наступним чином: голови ОТГ повинні відшкодувати навчання своїх дітей в школах, садочках та закладах позашкільної освіти. Сьогодні в місті є 300 іногородніх дітей.

“Навесні направили кожному голові ОТГ і сільським головам листи з переліком і кількістю дітей, які навчаються у нововолинських навчальних закладах. Ми працюємо по лікарні наступним чином: Поромівська та Литовезька ОТГ перерахували кошти на лікування своїх людей у нас, ми їх приймаємо. Таку саму систему по освіті ми запропонували, оскільки утримуємо за міський бюджет школу мистецтв, садочки, школи. На жаль поки розуміння з ОГТ немає.

На сьогоднішній день в школах по закону діти повинні навчатися по територіальному принципу. А беручи іногородніх дітей в садок, тим самим обмежуємо можливість містянам відвідувати заклад. Якщо дитина ходить з першого вересня, ми пропонуємо або вона йде до свого голови і йому це все говорить, ні – далі будемо бачити. Я попередив раніше, ми не одноразово збирали завідуючих садочків, щоб не набирали іногородніх. Дехто все таки взяв.

Голови громад та сіл можуть підійти до нас та на якихось засадах умовно домовитися, дати гарантійні листи з умовами оплати за дітей. Ми готові на різні варіанти. До нас ніхто не приходив, щоб вирішити це питання”, – зазначив Сторонський.

Додав також, що якщо батьки працюють в Нововолинську – це ніяким чином не впливає на те, щоб діти безкоштовно відвідували заклад освіти чи позашкілля.

Недищук та ініціативна група батьків, які залишили голові громади колективну заяву з проханням вирішити питання фінансування, домовилися разом піти до мера міста на розмову.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Нововолинську навчання «не своїх» дітей у школі мистецтв оплачувати не будуть.




коментарів: 29
    • угу, а якшо в садочках міст не вистачало, то кляті комуняки могли садочок і в житловому будинку організувати – аби батьки могли пахати на стройках тоталітарного соціалізму, коротше, знущалися як могли…

  1. Два роки тому зі мною сталася схожа ситуація. Я була вагітна і хотіла стати на облік в Нововолинську жіночу консультацію. Мені Новосад сказав, що поскільки я прописана в іншому місці, то повинна заплатити благодійний внесок. Я змушена була звертатися до адвоката Сафулька за консультацією. Він сказав, що згідно Закону України кожен громадянин має право бути приписаним в одному місці, а працювати, навчатися та лікуватися в іншому. І ще сказав щоб мені дали письмову відмову, тоді той хто її дасть, піде з роботи або в тюрму. Після таких слів мене поставили на облік без внесків і в роддом прийняли також без внесків.Можливо за два роки Закони вже змінилися. Проконсультуйтеся в адвоката.

  2. В садочках не вистачає місця для діток з Нововолинська.Я теж згідна що в пріоритетів мають бути свої дітки

    • Не вистачає, кажете? Навіщо ж , тоді , віддали дітячи садки прокурору, податківцю, автошколі та іншим конторам?

    • Тобто на вашу думку дітки з села- це чужі??? А з міста- свої??? Може досить ділити на білих і чорних??? Чи сільські дітки- де немає садочків чи не вистачає мість- мають сидіти в дома, без дошкільної освіти? До вашого відома- з села брали діток в останню чергу- лише коли залишались місця після всіх бажаючих з міста, а якщо не вірите- то поцікавтесь в завідуючих у садків.

      • Я не ділю на чорних і білих.І не проти щоб дітки з села відвідували садочки,але тільки тоді коли діткам з нашого міста вистачає місця.Добре я знаю як набирають до садочків записуєш дитину тільки народилася і не завжди до трьох років місце знаходиться для твоєї дитини. Треба було приєднуватися до Нововолинська і проблем би не мали.І до речі у вас є свої не погані садочки. Чи місця не вистачає?

  3. А як на вікна,на ремонти здавали для садочка сільські діти,то це нормально???А тепер і доходити не дадуть,на дітях свої амбіції показують,як вам не стидно??

  4. Скоро діти тих хто не платить податків тобто їздить в Польщу ,або в інші країни теж в садок не пустять?

  5. Хто із батьків Поромова отримав письмову відмову від міськради Нововолинська чи відділу освіти? Ось із цього й потрібно розпочинати, а потім йти до Є. Недищука. Тому, що у батьків немає документальних напрацювань по відмовах прийняття дітей у НВ ДДУ. Як завжди: люди перекладають на когось свої власні проблеми.
    Виходить, що голова ОТГ має ходити по садках і досліджувати – кому із сільських дітей НВ місцева влада чи завідувачки відмовили у пийнятті. Ви, батьки, маєте це робити самі!
    Як і що далі – до мене. Хоча й Є.Недищук, знає про це, ще краще аніж я. Згідно законодавства та Конституції. Там немає і близько, того що сказав батькам В.Сапожніков.

  6. А що ж та дитина на 24 тисячі в рік робить в тому садочку? В університетах дешевше вчитися, повний бред.

    • А я вважаю-правильно! А чому діти з іншого населеного пункту мають користуватись тим, що створене і фінансується іншими громадами? Хоч одна “тіточка”, яка продає молоко в Нововолинську заплатила “копієчку” за любу онучку ? “А Ви бачили по скільки долар?” – знайома фраза? А, що, зараз щось дешевіє разом з доларом? А п. Нидищуку потрібно опікуватися якістю Поромівська школи, щоб діти не “втікали” в кращі… Бо так і залишилась “селом” (в головах).

  7. Дуже цікаво, куди підуть ті 24 тисячі.
    Отак пару дітей в кожному садочку та школі, то у Нововолинську багато мільйонерів буде
    Геть показилися.
    І щоб ви знали, село -це не означає, що дурні чи тупі люди.

  8. Тоді пропоную жителям сіл підняти ціни на сільгосппродукції, раз міським так заважають в садочках і школах їх діти, безліч людей працюють в містах і платять податки так що не бачу зв’язку

  9. Я проживаю і прописана в місті і моя дитина не може піти в садочок біля місця проживання, бо якась мама возить свою дитину з Гряд чи Поромова. Це по вашому справедливо і правильно?

    • Пані Інна,я з вами погоджуюсь.Чому мешканці міста не можуть віддати своїх дітей до садочків,а з сіл бери їх і навчай?! Якщо так то чому садки позакривали у селах?Ми що винні?!Хай дадуть роботи по селах щоб не возити

      • Куди молодим батькам в селах дівати своїх дітей садочків по селам реальних немає

  10. В замін дитячих садочків місто
    отримало суд,прокуратуру,податкову,біржу праці, ”аФтошколу”……
    Які використовують бюджетні кошти для не малих своїх зарплат та іншого…

  11. Місць в садочках вистачає мої знайомі записувались в вересні і ніяких проблем ні в цьому і в минулому році а ви пані Інно просто не хочете водити дитину проблема в вас.І ще не факт що ви взагалі платник податків.Це значить що ви така везучи що прописана в місті.

    • Пані Віта, я проживаю і працюю в місті. І плачу податки також в місті. І я не проти дітей з села. Але чого я чи другі мами мажмо водити своіх дітей на Шахтарський чи на Ковпака чи ще кудись, якщо під боком у нас є садочки. Біля місця приписки. Але там не має місця, бо возять з різних сіл діток. Можливо як ви кажете я і везуча. А що заважає вам бути також прописаною в місті?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота
19 Квітня, П’ятниця