<

Палиця зустрівся з представниками вугільної галузі Нововолинська

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:00 | 11.04.2016 / Нововолинськ / /
Перегляди
10
/ 1 коментар

Під час візиту у Нововолинськ голова облради Ігор Палиця зустрівся з представниками шахти-довгобуду № 10 на території копальні та працівниками ДП “Волиньвугілля”, керівниками копалень, лідерами Незалежних і “червоних” профспілок у приміщенні міськради.

На шахті №10 екскурсію голові облради провів головний інженер Віктор Ковтун. Ігор Палиця попередньо дав відповіді на питання журналістів, зокрема, голова обласної ради не впевнений, чи є майбутнє у вугільної галузі Нововолинська.

“Враховучи, що йде депресія у розвитку економіки, сьогодні я тут. Думаю, разом розберемося, і коли зробимо економічну модель, яким чином забезпечити людей нормальною зарплатою, переконаний, що ми знайдемо гроші.

Я знаю одне: там, де є економіка, – підприємство буде жити. Держава може запустити шахту, але якщо вугілля буде неконкурентноспроможним, майбутнього у цього підприємства немає”, – відзначив він.

Голова облради впевнений, що невдовзі в державі не буде змоги давати дотації на вугілля, яке не має можливості продаватися на ринку.

Відео Нововолинського інформаційного порталу.

IMG_7193

Розмова представників вугільної галузі та голови обласної ради у міськраді почалася з того, що згідно постанов уряду, шахта №9 “Нововолинська” до травня повинна перейти в третю групу. Якщо вона наслідує прикладу шахти “Надія” на Львівщині, – то це більш перспективний варіант. Однак якщо повторить долю першої шахти у Нововолинську, то всі розмови та плани будуть марними.

Генеральний директор  ДП “Волиньвугілля” Валентин Кисельов розповів про перспективи копалень у своєму виступі. Він повідомив, що по шахті “Бужанська” на даний час проводиться технічне переоснащення, далі буде розглядатися питання видобутку.

“Держава витрачає біля 300 мільйонів гривень в рік на дотацію. Ми повинні розуміти, що шахта “Бужанська” навіть при збільшенні видобутку є збитковою. Тобто легше шахтарям сплатити кошти, щоб вони не ходили на роботу – це 70 мільйонів, у іншому разі потрібно 230 мільйонів додатково знайти з бюджету. І навіть коли це вугілля буде видобуте, воно все одно нікому не потрібне.

IMG_7187

Візьміть фахівців і підготуйте економічну модель розвитку, а я дам своїх людей, які в цьому допоможуть. Ми повинні визначити, в що потрібно інвестувати. Вугілля повинне продаватися і без того, що Ахметову кажуть брати менше з Павлограда, тому що є соціальне напруження на Західній Україні”, – зазначив Ігор Палиця, підкресливши, що неприбуткові підприємства працювати не будуть.

На думку місцевого керівництва, для того, щоб “Бужанка” була не збитковою, потрібно добувати як мінімум 1000 тонн вугілля на добу, кількість працюючих скоротити до 800 і щоб зольність вугілля була хоча б 40%. Але для цього потрібно поміняти техніку, а на збиткове підприємство ніхто її не дасть, тому виходить дилема.

“Яка б не була програма, без збитків не обійдеться, але вихід є. Це дві речі, які маємо зробити не ми, а “на верху” – заборонити завезення вугілля з-за кордону і поставити ринкову ціну. Держава в нас купує вугілля по ціні 1200 гривень, електроенергію нам же продає дорожче, ніж Польщі минулого року. За які такі заслуги? Якщо вони нам продають по максимальних цінах, то хай по максимальних і купують. І тоді ми самі справимося з проблемами.

Їздили з інвесторами в міністерство. Але тільки заїжджаєш з інвестором, який не хоче “дати на лапу” Демчишину і “смотрящим”, вони їх відводять, а ті, хто знає табличку ділення, – хороші. Але останні купують обладнення бувшого використання і його продають. Й скільки б ви програм не робили – це нічого не дасть. Коли Демчишин купує російське вугілля, про що можна говорити?” – виступив лідер профспілки шахти №9 Василь Гура.

Ігор Палиця підкреслив, що в такому підході є частина правди, адже якщо шахта №10 дає вугілля таке ж по якості як південноафриканське, однак останнє купують в рази дорожче – то це не правильно, і люди, які цим займаються, мають сидіти за гратами.

На завершення зустрічі мер Нововолинська закликав представників вугільної галузі до конструктивної співпраці, а голова облради запропонував разом на чітких розрахунках довести свою правду у Києві.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер