<

Нововолинський водоканал: тарифи, проблеми та кредит на 6 мільйонів доларів від Світового банку

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:40 | 30.09.2016 / Нововолинськ / /
Перегляди
64
/ коментарів 6

 Водоканал – підприємство, про функціонування якого населення знає дуже мало, та й то в загальному. Тому  інтернет-видання “БУГ” вирішило поцікавитися новими тарифами, кредитом Світового банку, проблемами та труднощами, з якими зіштовхується Нововолинський водоканал. 29-го вересня директор підприємства Володимир Озимчук розповів журналістам БУГу про ситуацію на підприємстві в цілому.

Міський водоканал побудований у 1956-му році та наразі підприємству необхідна модернізація.

Нововолинський водоканал обслуговує більше 20 тисяч абонентів, із яких 8700 мають лічильники. На підприємстві працює понад 240 робітників. Водоканал має власну  лабораторію, де здійснюється перевірка якості води.

dsc_1649
dsc_1656

Вода добувається і подається у місто з 22-ох свердловин. Нововолинськ обслуговує Північний (неподалік села Панасівка) та Південний (біля шахти №9) водозабір. Раніше вода хлорувалась, але це негативно впливає на здоров’я людини та на якість водоносних труб. Уже другий рік на підприємстві функціонує гіпохлоридна установка, яка знезаражує воду. Власне гіпохлорид добувається із таблетованої солі.

dsc_1681

У місті знаходиться 5 каналізаційних насосних станцій, які перекачують каналізаційні стоки на очисні. Механічна та біологічна очистка води проходить у міських очисних спорудах. Варто зазначити, що запах там доволі неприємний та специфічний. Очищена вода по трубах, довжиною 6 кілометрів, потрапляє у річку Західний Буг.

dsc_1737
dsc_1739
dsc_1743

Нововолинський водоканал розробив ГДС – гранично-допустимі скиди. Тобто це ті норми, які контролюють кількість та якість скидів підприємств. У разі виявлення порушень, водоканал спочатку попереджує підприємство, а потім накладає штраф.

Ситуація у водоканалі критично погіршилася, зазначив директор підприємства Володимир Озимчук.

«У  місяць реалізовується 240 – 250 тисяч метрів кубічних води, тобто в день –  до 9000 метрів кубічних. Це мало, наші потужності можуть дати води вдвічі більше. Але так, як водопровідна мережа розміщена по всьому місту, а населення часто порушувало норми забудування, то це створює певні труднощі. Ще одна проблема – зношення водопровідної мережі», – додав Володимир Озимчук.

dsc_1631

Кожних 25 років стальний водопровід слід міняти. Під час газифікації міста прокладалися газопроводи. Це призвело до знищення стальних водопровідних труб, довжина  яких у Нововолинську складає понад 70 кілометрів.

dsc_1700

Нововолинський водоканал брав участь у державному проекті розвитку міської інфраструктури – 2. Це дозволило подати всі дані на розгляд до Світового банку, котрий постановив виділити 6 мільйонів доларів на модернізацію КП «Нововолинськ – водоканал». Комісія Світового банку двічі відвідувала Нововолинський водоканал – вперше у кінці травня цього року, а вдруге – у вересні.

«Цей кредит надається на 20 років. Перші п’ять років водоканал нічого не платитиме, але потім потрібно закласти цю суму у бюджет. Звичайно, постійно буде рости ціна на воду. Але мова йтиме про зовсім іншу якість», – додав директор.

dsc_1642

Як зауважила головний економіст водоканалу Лілія Поцілуй, із 1-го січня 2017-го року ціни на тариф буде збільшено. «На нашому підприємстві діють тарифи 1-го липня 2014-го року. З того часу зросли витрати на електроенергію, на матеріали, паливно-мастильні матеріали, зросла мінімальна зарплата. З 1-го січня 2017-го вартість централізованого водопостачання та водопідведення зросте майже на 30 %, тобто на 3 гривні і 10 копійок. Якщо раніше, водопостачання становило 3,96 гривень за метр кубічний, водовідведення – 6, 40, а разом 10,36 то за плановими розрахунками це становитиме 13,46», – додала Лілія Поцілуй.

Планується впровадження нового тарифу на централізоване постачання холодної води та водовідведення з використанням внутрішньобудинкових мереж. У дані витрати входитимуть повірка, ремонт, пломбування, розпломбування лічильників. Разом  все це становитиме 25 копійок по водопостачанню та 28 копійок  по водовідведенню. Загальна  вартість метра кубічного водопостачання та водовідведення з використанням внутрішньо будинкових мереж становитиме 7,46.

Ще одна проблема водоканалу – невчасна оплата послуг місцевими жителями та юридичними особами.  «Населення заборгувало водоканалу 1 мільйон 623 тисячі гривень, юридичні особи – 1 мільйон 793 тисячі. Найбільша заборгованість у підприємствах вугільної промисловості. Зокрема, шахта №1 винна 1 мільйон 244 тисячі гривень», – зауважив провідний юрисконсульт підприємства «Нововолинськводоканал» Анатолій Сех.

Дирекція підприємства просить усіх жителів міста своєчасно подавати показники лічильників та за всіма необхідними питаннями звертатися за наступними контактами: 2-43-37 – диспетчерська служба; 2-29-66, 2-48-19, 2-59-50 – для передачі даних; 0673320501.

dsc_1705
dsc_1671
dsc_1723
dsc_1731
dsc_1738
dsc_1750




коментарів: 6
  1. цікаво. дякую.
    а вода у НВ досить файна.
    тут на Сході така гидка, що доводиться купувати мінеральну. просто пити воду з крана тут неможливо.

    хоча , люди напевно звикли…

  2. Вода у місті непогана. Я проживаю на м-н Шахтарському і не боюся пити з під крану. Головне, що вода є постійно, а не так як у Луцьку, що відключають на ніч і т.д. Тож нема нам чого жалітись, та є деякі проблеми, але для їхнього вирішення необхідні колосальні кошти, а де їх взяти?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа