<

Нардеп Ігор Гузь розповів про розвиток громад під час війни, церкву, поїздки з литовцями на фронт та зміни у векторах роботи

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:07 | 21.03.2023 / Іваничі, Володимир, Нововолинськ / , /
Перегляди
951
/ Коментарі відсутні

Народний депутат Ігор Гузь нещодавно здійснив ряд зустрічей з очільниками громад, депутатами, активістами громад округу, до якого входять колишні Володимирський, Іваничівський та Любомльський райони.

Під час тижня таких зустрічей запросили Ігоря Гузя в студію «БУГу». Говорили про робочий візит, а також актуальні питання на рівні держави, області та округу, серед яких: церковна тема, робота в парламенті, співпраця з міжнародними партнерами, процес дерусифікації, проблеми округу.

Робота в окрузі

Як зазначає нардеп, керівники територіальних громад добре справляються з викликами сьогодення. Інколи звертаються до Ігоря Гузя стосовно певних моментів та питань, радяться та шукають шляхи їх вирішення.

“В переважній більшості ми з головами громад в одній політичній команді, тому співпрацюємо довгий період часу. Тобто у нас системно налагоджена співпраця, де я завжди намагаюсь, «підставляючи своє плече», сприяти вирішенню проблем кожної громади”, – додав Ігор Гузь.

До початку повномасштабного вторгнення в окрузі тривали ряд оновлень за кошти соцеконому. Будівництво проєктів за держкошти, яке до війни розпочалося в Нововолинську та інших ТГ, зупинилось через війнуКошти, що були виділені на це державою, наразі заморожені. Через зміни в законодавстві органи місцевого самоврядування не можуть здійснювати весь сектор виплат, що надавались раніше.

Протягом минулих років була можливість залучати кошти на розвиток регіонів. Наразі більшість фінансів спрямовують на потреби оборони, тому багато розвиткових процесів по всій країні призупинені.

“Ми шукаємо шляхи вирішення, нові підходи та варіанти. До прикладу, я планую максимально активізувати зв’язки з литовцями, як співголова групи дружби з Литовською Республікою й українського парламенту, та переконувати колег допомагати нашим громадам”, – відповів нардеп.

У Володимирській громаді дещо інша ситуація. Через наявність військових формувань у громаді вони мають більший бюджет, тож можуть ці проєкти завершити за власний кошт.

Також обговорювали з головами громад участь у міжнародних проєктів. Зокрема, Агенція регіонального розвитку Прибужжя має уже декілька успішних проєктів. Тож варто громадам об’єднуватися та залучатися до цих процесів. Оскільки міжнародними донорами виділяються чималі кошти.

Питання переходу релігійних громад до ПЦУ

Обговорили з нардепом й актуальне і болюче питання ініціатив переходу релігійних громад УПЦ мп до ПЦУ. Парламентар вважає, що впродовж дев‘яти років церква УПЦ, що є філією рпц, активно функціонує в Україні. Наразі волиняни, мешканці різних населених пунктів, самотужки ініціюють розірвання зв’язків з росією та перехід з УПЦ мп до ПЦУ. Тож кожен громадянин, на думку нардепа має право вибирати в якому йому церкву ходити. Але в час війни з агресором не мають в Україні існувати церкви, які підтримують зв’язок з центром у москві.

Нардеп розповів, що з представниками УПЦ мп він не зустрічається, а з архієпископом Володимирським та Нововолинським Матфеєм підтримує постійний контакт. До слова, Ігор Гузь є ініціатором платформи «Єднаймося!», що допомагає здійснювати процес переходів прихожанам.

Нагадаємо, що 16-го березня на засідання Волинської облради депутати фракції «За майбутнє» вчергове порушили питання щодо діяльності УПЦ МП та звернулись до голови Волинської обласної військової адміністрації та начальнику ГУ  Національної поліції у Волинській області з проханням провести перевірку усіх наявних на території Володимирського району храмів та монастирів УПЦ мп.

Про представників ОПЗЖ та роботу у парламенті

Під час розмови згадали й про представників ОПЗЖ в парламенті. У Верховній Раді надалі сидять люди, які раніше пропагували «руській мір». Ще на початку літа Ігор Гузь разом з колегами-депутатами підготували та зареєстрували законопроєкт №7424, який пропонує позбавляти права брати участь у пленарних засіданнях Верховної Ради депутатів, на політичні партії яких накладено санкції РНБО.

Як розповів нардеп, він голосує за законопроєкти, які обмежують можливість впливу колишніх регіоналів та проросійських партій.

“Моя позиція зрозуміла, зажди вважав, що це сила антиукраїнська. Що «Партія регіонів», що «ОПЗЖ» – комуністи”, – зазначив Ігор Гузь.

Також обговорили з парламентарем питання парламентських засідань та актуальних законопроєктів, співавтором яких є Ігор Гузь. Депутатська група “За майбутнє” підтримує ініціативи президента Володимира Зеленського та уряду, зазвичай, більшість з питань стосуються військових справ.

Зазначимо, що від початку повномасштабного вторгнення Ігор Гузь не пропустив жодного парламентського засідання, адже вважає, що у такий важкий час для країни депутат повинен відповідально ставитись до своїх обов’язків.

Скандальне голосування за розмитнення автомобілів у «Дії»

Мешканців особливо зацікавило питання щодо неголосування за законопроєкт стосовно розмитнення авто в «Дії». Ігор Гузь пояснив, чому він не підтримав законопроєкт про розмитнення автомобілів у «Дії». У залі за це рішення, крім нього, не проголосували також опозиційні фракції «Європейська солідарність», «Батьківщина», «Голос», «За майбутнє», «Довіра» і в тому числі Дмитро Разумков.

“Чому? У цьому законі сама процедура правильна, але є нюанс. Наприклад, якщо ви розмитнюєте автомобіль за 6 тис. доларів, то сплачуєте суму майже таку ж, якщо будете розмитнювати автомобіль за 130 тис. доларів. Це несправедливо.”, – відповів нардеп.

За словами Ігоря Гузя, така процедура несправедлива, адже, якщо багаті купують собі авто, тоді й відповідно мають гроші, аби більше сплатити у бюджет.

“Це наша вимога. Змініть цю позицію, тоді усе приймається”, – додав Гузь.

Поїздки з литовцями на фронт та зміни у векторах роботи

В цілому після 24-го лютого напрямки роботи народного депутата змінились. Кожен намагається допомогти військовим.

Так, Ігор Гузь додав, що з командою займався у 2022 році активно ініціативою «Фронтовий пікап». Близько ста автомобілів вдалось завезти військовим підрозділам. Також були поїздки у прифронтові зони з литовськими урядовими делегаціями.

Нагадаємо, що нардеп Ігор Гузь організував візит делегації парламентарів та медійників з Литви на чолі з віцеспікером Сеймасу Республіки Литва Паулюсом Саударгасом та головою литовського комітету нацбезпеки Лаурінасом Кащунасом на Харківщину.

Нардеп та литовські делегації весною у 2022-му спільно відвідали Одесу, Миколаїв, Дніпро, Миколаїв, Харків та Ізюм. Цьогоріч нардеп з литовцями планують поїздку у Херсон та Донецьку область.

Результатами таких поїздок є започаткування взаємовідносин між представниками органів місцевого самоврядування та литовцями. Саме це сприяє залученню партнерів, пошуку необхідного спорядження для військових та комунальної техніки, а також подальшій співпраці.

“Важливо, щоб високопосадовці дружньої країни бачили все на власні очі. Я вважаю, що іноземці повинні знати, що сьогодні відбувається на деокупованих територіях”, – відповів Ігор Гузь.

На місці представники делегацій спільно з іноземними ЗМІ висвітлюють усю трагічну історію. Як додає Ігор Гузь, це також допомагає формувати співпрацю та збільшувати допомогу Україні.

Детальніше про рішення парламентських засідань, законопроєкти стосовно церкви, ОПЗЖ та святкових дат, міжнародну співпрацю з литовцями та процес дерусифікації дивіться у відеоінтерв’ю інтернет-видання «БУГ» з народним депутатом від 19 виборчого округу Ігорем Гузем.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця