<

Мешканці Нововолинська готові блокувати роботу підприємства «Пан Курчак» [Оновлено]

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:08 | 9.02.2018 / Нововолинськ / /
Перегляди
4
/ коментарів 8

8-го лютого в приміщенні виконавчого комітету Нововолинської міської ради відбулося засідання тимчасової робочої депутатської комісії з контролю за дотриманням діяльності ТзОВ «Птахокомплекс «Губин» за участю громадськості міста. 

Нагадаємо, що комісію на чолі з Віктором Марчаком було створено рішенням сесії міськради. До неї також входять депутати міськради Богдан БадзюньСергій БінецькийВасиль ГураМикола КарпачМагомед Магомаєв, Віктор Ромашевський, Руслан Соловйов та Володимир Шаповал.

Збори організували з приводу публікації ТзОВ «Птахокомплекс «Губин» заяви про наміри отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

Цікавим є той факт, що свої повідомлення спочатку опублікували не в місцевій газеті, а у «Волинь-нова», яку в Нововолинську мало хто читає або і взагалі не бачить, ймовірно для того, щоб менше людей дізналися про наміри. Але після появи новини у виданні «Наше місто» забили на сполох.

Окрім членів комісії на засіданні були також заступник міського голови Олександр Громик, депутат Олег Пристопчук, члени виконавчого комітету Нововолинської міськради та представники підприємства «Пан Курчак» – в.о. директора Володимир Львов та інженер з охорони праці Володимир Хоменко.

Близько 50-ти мешканців міста, які навіть всі не помістилися в приміщенні залу для засідань, прийшли на обговорення.

Хоменко зазначив, що підприємство дало заявку на Міністерство екології та природних ресурсів на розробку проектної документації. У ньому врахують усі забруднюючі речовини і доведуть їх до гранично допустимих норм. Після оцінки впливу на довкілля будуть також громадські слухання, на яких покажуть відео-проект.

“Ми хочемо зустрічатися з вами на позитивній ноті”, – додав він.

Однак ні депутатів міськради, ні людей не влаштовують слова дирекції. Вони вимагають усунути неприємний запах і не чекати місяць чи два на оцінку проектів.

“Ніхто за нас не подбає краще, ніж ми за себе. Потрібно перекривати дороги, зупиняти діяльність підприємства. Вони почнуть щось робити тільки тоді, коли будуть втрачати кошти. А за цей час жителі міста зможуть подихати свіжим повітрям”, – зауважила мешканка міста.

Соловйов зазначив, що людей не влаштовує сморід, який йде від підприємства.

“Спалюючи відходи, перетворили місто на “туалет”. На місці по проектах мав бути лише сортувальний цех. Та виробництво розширювалося, ви подумали, що можна тут зробити і забійний цех і відразу тут утилізовувати відходи. Залили цілий відстійник ними на очисних міста, хороните тушки дохлих курей де заманеться, викопуючи ями. Люди можуть підтвердити. Чому не має утилізатора і своїх очисних?”, – звернувся до керівництва депутат міськради.

У відповідь зазначили, що «Пан Курчак» має дозволи на викиди до 2020-го року.

Цех запустився в 2012-му році по польському проекту. З першого дня проводимо забій курей. Ми не утилізовуємо тут труби тушок, а вивозимо на Костопіль“, – говорить Львов.

На виправдання дирекції люди постійно додавали свої коментарі. Постійно зауважували про цілодобовий сморід, про почастішання захворювань серед населення.

Одна із жительок міста зауважила, що зараз все можна підкупити, а тому потрібна незалежна експертиза щодо діяльності «Курчака». Додала, що ці представники, які присутні на засідання – просто наймані представники. Нарікали також і на міську владу.

Громик зазначив, що міська рада неодноразово зверталася в облдержадміністрацію і до відповідних органів.

“За нашим зверненням не мають права робити ніяких перевірок. Лише за заявою мешканців з їх підписами. Тому було організована така перевірка, у відповідь отримали те, що за роботу котла-утилізатора без відповідного дозволу посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності, а на усунення порушення вимог видано припис. Після цього «Пан Курчак» і опублікувало “заяву про наміри”.

Виходить так, що до цього часу підприємство переробляло відходи незаконно, а тепер вони хочуть отримати на це дозвіл.

Марчак пропонує провести комплексну перевірку ТзОВ «Птахокомплекс «Губин», витребувати ряд документів, а також разом із робочою депутатською комісією особисто відвідати підприємство і подивитися на його роботу.

Керівництво на звернення відповіло, що документи навряд чи будуть мати та і для чого вони не спеціалістам.

Шаповал зауважив, що ніякі “гранично допустимі норми” не влаштовують:

“Ви кажете, що розробляєте нормативи, можливо буде трішки менше смердіти. Нас це не влаштовує. Ми вимагаємо, щоб взагалі не було цього їдкого запаху. Рекомендую директору пожити біля підприємства, а тоді проводьте експертизи. Тут не має чим дихати”.

Магомаєв порівняв «Курчак» із “хатою без туалету”. На початку були обіцянки, що є усі європейські нормативи, місто матиме нові робочі місця.

“Прийняли хату без туалетів. Написали в проектах норми, але не виконуєте їх. Запустили переробний цех, а документи робите лише зараз”, – зазначив той.

Магомаєв звернувся до громади і сказав, що міська рада безсила, тому потрібно людям зачинити ворота і не пускати ніякі автомобілі, заблокувати діяльність підприємства.

“Населення має право за себе постояти”, – додав він.

Люди підтримали слова депутата міськради. Вони готові перекривати роботу «Курчака».

“Для чого чекати, доки нас знову обдурять. Коли відкривали підприємство, казали, що все добре, запахів не буде. Зараз знову той самий сценарій. Зупиняти роботу – тоді швидко зроблять і експертизи і нормативи, щоб не втрачати прибутки. Нехай депутати організують процес блокування”, – зауважив місцевий житель.

Громик ще додав, що ціна питання перед відкриттям птахокомплексу було створення 500 робочих місць.

Присутні поцікавилися скільки людей з Нововолинська працює на підприємстві.

“Близько 40% – працівники з міста і навколишніх сіл”, – сказав директор «Курчака».

Жителі Нововолинська обурені, що більшість робочих – іногородні.

Суперечки тривали більше години. Дирекція постійно повторює, що вони розробляють нормативи та гранично допустимі норми викидів, а депутати міськради та жителі міста щоразу наголошують на сморід, що стоїть по всьому місту.

В кінці засідання вирішили, щоб до понеділка погодили візит робочої комісії на «Пан Курчак», підготували для них всі документи, які зазначені в зверненні. Інакше, люди готові на акції протесту.

Доки у Нововолинську проходили збори, депутат обласної ради Борис Бабійчук отримав відповідь на свій запит до управління екології та природніх ресупсів Волинської облдержадміністрації. На своїй сторінці в фейсбук він повідомив, що на сесії Волинської облради підтримали перевірку діяльності ТзОВ «Птахокомплекс «Губин».

Нагадуємо, що до 17-го лютого мешканці міста та навколишніх сіл можуть подавати особисті та колективні звернення  у відповідь на “заяву про наміри”.

Адреса для подачі документів: місто Нововолинськ, проспект Дружби, 27, кабінет 209, 214.

Трансляція з залу засідання.

https://www.facebook.com/bugorgua/videos/1627790057300090/




коментарів: 8
  1. Дуже дивно. А де міський голова В.Сапожніков, який “нагородив” Нововолинськ цією бідою? Видавши проект “Курчака” (і продавши землю громади по 15 грн.\м.кв.), за ве-еличезну свою “перемогу”! Хай розхлебтує цю ситуацію – він у місті за ВСЕ відповідає, згідно “ЗУ ПРо місцеве самоврядування”. Вам, В.Б., навести відповідні статті закону на підтвердження моїх слів чи самі їх прочитаєте? Або відповідайте за свої протиправні дії, або йдіть геть!

  2. Нічого ви не зробите,ні одні не другі.смішно-не було сапожнікова,мартиняка,лешка,мельник мовчав,львова пора до стінки поставити за всі злочини які він зробив(доречі мартиняку відробляє мартиняку мільйони які вкрав разом з дружиною)і т.д.

  3. Треба було б поселити керівництво птахокомплексу на території підприємства, нехай пожили трошки там, подихали цілодобово його “ароматами”. Тоді б можна було про щось із ними говорити…

  4. Я поряд працюю.Цей сморід то просто жах.Дихати взагалі неможливо.У співпрацівників були прояви рвоти.Клієнти скаржаться і дивуються як ми працюємо в таких умовах.Треба приймати міри і як найшвидше.З радісттю прийму участь у акціях протесту і не я один.Нас тут таких багато.Якщо влада не прийме міри то приймуть міри люди.Адже нам тут жити тут живуть наші діти які дихають тим смородом.Хай Львов тут поживе декілька днів.
    Коли почалось обговорення на рахунок дозволу на викиди сморід дещо знизився а чи на довго?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця