<

Храм у Будятичах на ланцюгах та замках: жителі села та прихожани з Нововолинська ділять церкву

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:54 | 23.04.2019 / Іваничі, Нововолинськ / /
Перегляди
124
/ коментарів 65

У Свято-Миколаївському храмі у селі Будятичі Іваничівського району, що поряд з Нововолинськом, триває конфлікт між священнослужителями і прихожанами УПЦ та територіальною громадою і вірянами з села, які проголосували за перехід до ПЦУ. Говорять, що храм зачинили на замки прибічники ПЦУ, а вночі його охороняють представники з УПЦ.

Збори жителів сіл Будятичі та Космівка Поромівської ОТГ Іваничівського району провели в березні у приміщенні місцевої школи. Вирішили перейти до Православної Церкви України, зареєстрували статут, отримали відповідні документи. Збори прихожан, з яких переважна більшість – нововолинці, відбулися і у церкві. Віряни підтримали позицію настоятеля церкви не виходити з УПЦ.

У суботу, 20-го квітня, після служби знову підняли питання приналежності церкви. А вже в ніч на 21-ше квітня замінили замки на воротах та на вході в храм і повісили ланцюг. Святкову службу на Вербну неділю настоятель храму для прихожан проводив під церквою. Говорять, що опісля вербу освячував інший священик для мешканців Будятич, які проголосували за перехід до ПЦУ.

Журналісти «БУГу» приїхали до церкви, щоб вислухати обидві сторони конфлікту. Біля церкви був настоятель протоієрей Іван та кілька мешканців Будятич, ініціативна група, яка відповідала за перехід до ПЦУ. За годину спілкування під храм приїхали прихожани церкви з міста та інші священнослужителі УПЦ, а також поліція, щоб слідкувати за дотриманням порядку.

Є два погляди. Одна сторона вважає, що церква належить територіальній громаді і вона вирішила перейти до ПЦУ. Інша переконана, що в храмі є релігійна громада і тільки вона на чолі з настоятелем може вирішувати долю церкви.

Що говорять ті, хто за ПЦУ?

На території села Будятичі зібрали 174 підписи за перехід до ПЦУ. 16-го березня на зборах у школі, за наявною у “БУГа” інформацією, з 66-ти присутніх “за” проголосували 49, “проти” – 15, 2 утрималися. Протокол зборів журналісти не побачили, бо присутні сказали, що його у них немає.

Ініціативна група займалася оформленням документів. Розповіли, що у Волинській ОДА внесли зміни до статуту Свято-Миколаївської релігійної громади УПЦ села Будятичі Іваничівського району. Зареєстрували релігійну організацію “Свято-Миколаївська релігійна громада ПЦУ села Будятичі Іваничівського району”.

Щодо зборів у храмі. Говорять, що жінці, яка співає в церковному хорі і живе в місті, не дали можливості голосувати в церкві, а на зборах територіальної громади вона не має права.

“Чому місто має керувати церквою? На зборах в церкві була тільки 20-ка з Будятич”, – говорить жінка.

Прихильники ПЦУ кажуть, що в суботу, 20-го квітня, настоятель храму навмисно почав службу раніше, о 7:30, а не о 9-й, як зазвичай. А після – закрив храм, нікого не впустили.

А вночі на 21-ше квітня з’явилися нові замки. Настоятель храму не зміг потрапити в церкву.

Що говорить настоятель Свято-Миколаївської церкви, священнослужителі та прихожани з Нововолинська?

10-го березня проведені парафіяльні збори. Присутніх було 105 чоловік. Ухвалили залишитися в канонічній Українській Православній Церкві: “за” 103, “проти” – 2. Протоієрей Іван розповідає, що загалом зібрано 400 підписів прихожан, які не хочуть переходити в ПЦУ.

Протоієрей вважає, що храм належить релігійній громаді і лише парафіяни можуть вирішувати питання церкви, зачитав статті ЗУ “Про свободу совісті та релігійні організації”.

“Релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того самого культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об’єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб. Членство в релігійній громаді ґрунтується на принципах вільного волевиявлення, а також на вимогах статуту (положення) релігійної громади. Держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних та організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням) і вільну зміну цієї підлеглості шляхом внесення відповідних змін до статуту (положення) релігійної громади. Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється загальними зборами релігійної громади. Такі загальні збори релігійної громади можуть скликатися її членами. Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до статуту (положення) релігійної громади”.

“На службу 12 бабульок із села тільки ходять. Більшість прихожан з Нововолинська, які підтримують настоятеля”, – говорить одна з присутніх жінок.

Деякі мешканці Будятич зауважили, що не ходять в храм, бо він належить Московському патріархату. А коли вирішили перейти до ПЦУ, то будуть відвідувати церкву в селі.

“Є два статути на сьогодні. Офіційно мене повинні звільнити, а немає навіть попередження. Звернувся, щоб дали документи про реєстрацію громади. Ніхто не надав ні документи, ні списки хто голосував”, – зазначив протоієрей.

До Іваничівського відділення поліції звернулися з приводу заміни замків. Священнослужителі УПЦ вночі стережуть церкву, палять вогнище в бочці. Кажуть, щоб не замінили замок до єдиних воріт, на яких не встигли це зробити. Інша сторона побоюється, щоб не винесли з церкви цінності.

Ті, хто хоче лишитися в УПЦ також говорять, що на зборах у школі не було 2/3 від територіальної громади. Що мешканців, які мають право голосу, тільки у Будятичах більше 500 чоловік.

Священнослужителі УПЦ зазначають, що хочуть єдиної української церкви, але на їхню думку не таким чином має відбуватися перехід.




коментарів: 65
  1. Право голосу мають люди, які є православними християнами, але крім правосланих у селі є ще багато інших конфесій, наприклад такі як: грекокатолики,Свідки єгови, пятидесятники , євангелисти а також люди які не належать до жодних віросповідань , тому точно визначити кількість людей які наче б то мали право голосу не можна, тобто 2/3 від кількості жителів територіальної громади ніколи не буде.

    • Згідно закону 4128 прийнятого ВР, рішення про перехід приймає релігійна громада, а не територіальна. Потрібно було б владі пояснювати це через ЗМІ, та працювати з людьми, щоб підвищити рівень їх грамотності. Все ж таки в Європу йдемо, де за попушення законів і чиновники йдуть з посад…Чомусь українці лише ща кордоном стають законопослушними!

      • Почитайте щановний юрист статут релігійної громади, де чітко вказано, і не вводьте людей в оману…такий ви юрист…В батюшки Івана є хай вам покаже…Будьте чесні з людьми

  2. Більшість переходів проходили незаконно. Під тиском Кревськоі і іі заступників. Будуть вони ще відповідати перед Богом. Украінська церква має бути, але не насильницькими методами.

    • так , дійсно, ВСІ переходи пройшли НЕЗАКОННО на окупованій Україні совєтськими військами в 1945 році, коли совєтьські війська пішли далі на Берлін, по наказу тов.сталіна виконувачем став тов.хрущов , на території Західної України в 1946-1947 роках катилицькі храми в основному підривались, а греко-католицькі і православні київської митрополії, іншої тут не було, або закривались, або в примусовому порядку переходили в російську православну церкву москоського патрірхату, яку одразу ж у 1947 році перейменували в УПЦ МП, для завуальовання присутності іншої церкви, контролю над прихожанами і ведення розвідувально-диверсійної діяльності для нквд-кгб москви в той час, коли ОУН-УПА вели активні дії по захисту свої рідної України

    • Павло не правда, хто чесно узаконив думку більшості, які мають право на голосування той і відповідно зареєстрував церкву

      • Якщо по закону все зроблено, то боятися нічого. А якщо з порушенням і не дотриманням процедури, то суд у даному випадку через заборону проводити служіння, може навіть посадити.

  3. Завісити на храм ланцюги у вербну неділю могли тільки антихристи!Нормальні віруючі християни ніколи цього не зробили би!!!Це не по-людськи взагалі! Дорослі та й дітки прийшли освячувати вербу,а натомість-мокнули й мерзнули під дощем!Яка різниця,чи церква УПЦ чи ПЦУ?Якщо нема людяності,то куди б не переходили ті,що хотіли перейти,нічого святого в них нема і не буде,раз вони здатні так розпинати Христа в таке велике свято!Нехай простить їх Бог!

  4. Прибічники кацапськоі секти так просто не здадуться ,ім приходять методички з Кремля ,всіма способами тримати оборону проти бандерівців .

        • Всі в церкві знають Марцинючку-вискочку,яка почала ходити по селі підписи збирати за ПЕРЕХІД(не мала баба чим зайнятись-зразу ясно,бо зайняті люди не будуть такого робити,і, що найголовніше-прописана в Нововолинську,але треба ж свого носа всунути в Будятичі)!За яку отець Іван неодноразово молився,і за її чоловіка,в якого стався інфаркт,бо в церкву не ходив,і за її дочку Люду,яка 10 чи більше років не мала дітей(нарешті вже народила-то отця Івана не треба,нащо здався).Вимолив-то викинути,як використану рукавичку!Фу-фу-фу! Які нелюди невдячні!Нічого-нічого!Все стане на свої місця!

      • Віру ніхто нікому не має права нав’язувати!Зрозумів?Якщо ні,то купи мозок!!!Ой,це ж не можна купити

    • У кожного є своя віра,і нав’язувати комусь щось ніхто не має права!Зрозумів(ла)?Якщо ні,то купи мозок…Ой,це ж не можна купити…

    • Анонім, ви там були? ви знаєте як все відбувалося?, як піп не пустив в церкву людей і відправив службу раніше ніж обітцяв для своїх приплічників…

      • Не піп а батюшка,і якщо ви не були вкурсі на яку годину служба то це ваші проблеми.Ви побільше брешіть ,щоб за це з язиком нічого не сталося

      • Не піп, а Митрофорний Протоієрей (почитай,будеш знати).Добро завжди перемагає зло!Так завжди було,є і буде!Ті,що завісили цепи-Вас чекає покарання!Атеїсти Чортові!!!

  5. Якщо нема мозку,віри та духовності в цих несвідомих розкольників капістів,то ніхто їм не допоможе…Як добре,що скасували закон про перехід громад з УПЦ до ПЦУ!Що це за президент,який вліз в церкву,якщо в конституції розписано,що церква В Україні відокремлена від держави?Тільки колотнечу в народі зробив,замість того,щоб об’єднувати людей-роз’єднав! Порушив конституцію-буде покараний!Для всього свій час!Бог є!І він все бачить!Для того і писали цю конституцію,щоб запобігти таким ситуаціям,як склалася в країні зараз!Можна було якимсь іншим чином протистояти Москві!Але нав’язуватии віру-це останнє!Хоча,це Україна,тут олігархів не карають!

  6. А чому ці активісти не вимагають своє начальство у Луцьку переходити у пцу???!!! Собор Святотроїцький у держреєстрі належить упц кп і не перебуває у стані припинення https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch Що Савчено своїм товарищам не помагає стати пцу??? І всі ті хто кричать, що томос є…чого у Луцьку не кричите про перехід із упц кп до пцу?

  7. А що в 1991 році вже було ПЦУ.Дата реєстрації у витягу. Це неправомірно. Можна нову громаду зареєструвати. Як би була згода, то тут мала б бути рерганізація діючої, а як ні то ліквідація з усіма наслідками.Можна сміливо йти до суду скасовувати цю перереєстрацію.

  8. То та, де джерело? За Нововолинськом? Ми з Луцька туди приїзжали. Вже й те забрали. З печер Церква вийшла, у печери її і заженуть. Спасеться, хто витерпить до кінця. Даруй нам, Господи, каяття Ніневітян!

  9. Це не правомірний документ,поліцейські вже бачили,відкрито кримінальне провадження

  10. і чого цим бандерівцям не подобається Путінська церква, там і служба українською мовою і гроші справно до Московського патріархату передають

      • Отець Іван хороший, порядний і розумний священник. До нього їдуть з усіх куточків сіл та міст до матінки Будятичівської за сціленням від усіх бід, хвороб і негараздів… Його молитва і віра щира і сильна. Це святе місце кожної людини яка знайшла там сціленням. Зрозуміє ці слова тільки той який хоч раз отримав від нього спасення… І цих людей більше ніж зараз що закували ці святі двері в храм… Бог все бачить….Кожна дана копійчина була вкладена у хатину, травичку і паркан цього святого місця… Люди схаменіться…

    • А що церква платить комусь гроші?за що?
      Я думала гроші ідуть тільки на церкву
      В Будятичах видно куди і на що, священик завжди щось робить!

  11. Ми всі повинні вірити в бога ви шановні вірите невідомо в кого ,на Україні повинна бути українська церкваукраїнського патріархату,бо бог один і не існує бога українського чи російського,а від своєї землі,як і від матері гріх відмовлятися:На рахунок батюшку,що налаштовують людей проти української церкви їх повинні притягнути до відповідальності за сеператизм .

  12. Люди Ви самі чуєте що несете своїм язиком?
    Бог один церква одна
    У страсний тиждень таке робити?Люди не бояться Бога!Кожен буде покараний хто зробив такий заколот перед Великоднем!Закрити церкву ланцюгами це кому голову знесло? В якому столітті ми живемо?Люди схаменіться!!!!!

  13. А який батюшка проти української церкви?тож це і є українська церква і була нею
    Буква помінялась місцями.
    І якщо релігійна громада не хоче нічого міняти то так і буде,це їхне право по закону!Всі в церкві знають хто ходить в неї, а хто ні. Неважливо звідки ти.Треба бути людьми.
    А оці бунтарі які піднімають бурю бійтесь Бога, пам’ятаю історію з Капличкою в с.Космівка. Покарання неминуче

    • Люди ви де живете?, Волинь завжди славилась національними традиціями. А ви пишете про батюшок, попів і т.д. Західна Україна є центром відродження всього ‘українського’, тож забудьте про все радянське, говоріть, співайте, моліться, на рідній мові, а не на мові окупанта. ПІДТРИМУЙТЕ СВОЮ ПРАВОСЛАВНУ ЦЕРКВУ УКРАЇНИ-якої ніколи не було навіть за роки незалежності, москалі не признавали нас, казали не ‘канонічна’, а хто хоть капельку зробив для того щоб мати свою незалежну церкву?Тепер коли маємо, боїмося ,чого? СОВЄТСЬКИХ попів КГБістів, які будь-яким способом хочуть втримати позиції і маніпулюють людською свідомістю, не бояться Бога, прикриваючись церквою.

      • Павло церква одна!Бог один!
        Держава немає права пхати носа до релігійних справ!
        Порошенко зробив хіт перед виборами і дибілу ясно

      • Шановний Павло,якби хтось читав історію або ходив у церкву,то знав би,що церква з 33 року була одна єдина соборна апостольська.Люди,які нічого не знають,і ходять до церкви,щоби лиш би тільки,ну,наприклад, Пасху посвятити…Вони і не можуть цього знати,бо просто при ходять 1-2 рази в рік!Тай просто не цікавляться!І мова,якою служать у церкві-старослов’янська,а не москальска!Шановий, виведіть свій мозок з колгоспу та хоч щось почитайте,то хоч щось будете знати.Особливо почитайте про канони!Першим в Україні зрадив свою віру,тобто пішов у розкол,Філарет!Бог йому суддя,і таким,як він!

  14. Шановний Анонім, ви взагалі далекий не тільки від колгоспу але і від історії. (Я особисто хожу в церкву ще з 70-х років, це так між іншим) Хрещення Київської Русі-918рік і утворення Київської митрополії з якої вийшли дві церкви Українська православна(Константинопольський патріархат), та Українська греко-католицька церква (Римський патріархат) Російська православна церква відокремилася від Київської митрополії у 1448 році і отримала визнання Константинополя у 1589році. Наприкінці 17 ст. РПЦ звернулася до Констнтинополя підпорядковувати їм Київську митрополію що він(Константинополь) погодив у 1687р, що стало суперечливим рішенням оскільки виходило що церкву-матір звідки походить РПЦ примусово підпорядкували церкві-дочці. Більше не буду писати вам цього не зрозуміти…Що Росія з давних давен правдами неправдами зазіхала на Україну не допускала самостійності ні економічної ні релігійної. Я шановний анонім так вам скажу ви точно не українець, якщо відстоюєте Московську церкву і не хочете молитися на рідній мові (старословянська мова давним давно вже не існує розберіться 21 століття) Філарет відстояв і повернув Українське православ’я і це визнав увесь світ. Ми майже 30 років маєм незалежну Україну і накінець свою Церкву

  15. Філарет пішов в розкол!Бог йому суддя!Не так має бути українська церква шановний!

  16. Ви навчилися від свого попа, безграмотного який робить у заяві помилки ото і повторюєте про розкол. Повчіть історію, бо так і не будете знати нічого до кінця свого життя, вибачте але це так є.

    • Це ви безграмотні! І ви робите багато помилок! Крім того ви духовно сліпі! І ви дуже помиляєтесь бо батюшка якого ви назвали безграмотним попом він дуже розумний і грамотний і крім цього він глибоко віруючий, і він істиний пастир для своїх прихожан. І він є протоіерей Іван митрофорний. І це ви незнаєте історію святої церкви, не знаєте символ віри, не знаєте Отче Наш і гоните святу церкву Христову. І ви думаєте що схопили Бога за бороду і будите Ним керувати? Тому покайтеся поки вас не настигла кара Божа за гоніння церкви Христової і Його істиних служителів.

    • А зразу видно,що Ви заздрите священику з Будятич,бо він класний і таким завжди залишиться!А Ви як були,так і є,так і будете просто ніким,особливо перед Богом!!!Мені таких колгоспників може бути тільки жаль!

  17. Не вам провіряти грамотність, попа гоніть поки не пізно, бо витягнуть його люди як паршивого кота…

    • Я вчитель, можу перевіряти правопис:)
      Невігласе, громада зі священником. Вам храм ніхто не віддасть. Моліться Богу, щоб не покарав вас за ваші гріхи. Покайтеся, бо суд над вами близько. Грішники

  18. Який ви вчитель? Ви неук…Якщо не знаєте історії, як ви вчите дітей, так і живем… Храм давно є для більшості релігійної громади села а не московських приплічників, правда буде… і Україна буде…а суд буде над вами за розкол і обман людей.

    • То ви маєте іншу віру і погляди, ви самі шукайте собі місце, і не нав’язуйте свою політику в святій церкві. То у вас мабуть мила вдома нема. Батюшка як ви пишите за 20 хвилин службу правив на Пасху на вулиці а не в храмі так як ваші прибічникі повісили цепи на двері. То ви не знаєте не молитви, не Богуслужіння в храмі так як ви ніколи до церкви і тоді не ходили хіба шо раз в рік аби тількі паску посвятити. І не вам судити наші нікчемні вчинки ви краще на себе подивіться і ми не бажаємо спускатися на ваш атеїстичний і безбожний рівень тому що вас чекає кара Божа за те що ви нагло і підло відбераєте наші храми. І хіба не чули як кара Божа настигала ваших прибічників які різали замки наших храмів. Тому не забувайте що Бог зневажений не буває.

  19. Маєте іншу віру, погляди- шукайте місце, а не нав’язуйте свою, наче ви з середньовічя, мабуть мила дома нема:) Привозите священника, який на Пасху службу за 20 хвилин проводить, мабуть молитв не знає навіть, а потім йдете вночі в Монастир і святите паску там ще раз. Сповідаєтеся в монастирі. Я бачу ваші нікчемні вчинки і навіть спускатися на ваш рівень не бажаю, переписуючись. Ви вже покарані: своїм низьким інтелектом, обмеженим кругозором, пісним лицем, і постійно помилковим правописом.

    • Все буде окей!І ,до речі,якщо Філарета визнав увесь світ,як хтось тупенький написав,то чому священиків з Київського патріархату не допускають вести службу в Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі,а?????В найголовнішому храмі світу,де завжди сходить благодатний вогонь?Хто пояснить?

  20. Ох які ви маєте високий інтелект що ну!!! Зато перед Богом ви нікчема із нікчем. І ви що окуліст? Що побачили в мене обмежений кругозір? А щодо мого лиця ви не бачили яке воно в мене. А у вас напевно квадратне лице, ви вже просто біситесь від жиру. Нещасні ви!!! Рано чи пізно вас настигне кара Божа що навіть де і подінеться ваш високий інтелект. Сатаніст нещасний!!!

    • Вірянин, ми тут Павло з Павлом – мило бесідуємо:) Найдіть собі інших співбесідників,і так жарко)

  21. Шановні,Павлики!Мушу Вам повідомити,що Ви обидва не грамотні,багато помилок в правописі!Дуже жаль!Але в школу вже не вернутися!А щодо Будятичівської церкви,то не переживайте!Монастир Низкиницький вберегли!І цю святиню вбережемо від тих,хто завісив цепи (а це всі знають-Валєра, Наташа Марцинюк, Ліда Чабан …і ще пару безмозких).Добро завжди перемагає зло!Бог допоможе!

    • Анонім, а точніше Ангеліна Середа (Собівчак) , що ж ти так яросно репетуєш і прізвища з іменами всіх пишеш, а себе підписуєш Анонім. Відкрий своє справжнє обличчя. Нехай всі знають хто ти. Хто тебе наділив таким правом обзивати і робити наклепи на людей, які дуже багато зробили для церкви. Я дякую, що твій тато молився за мене і мені Бог подарував дитя. Але на мою думку якщо молився, то з доброї волі і цим тикати не потрібно.

      • Хто б не писав правду, правда є і завжди була правдою. Ви завісили замки на Храм в один з найсвятіших днів, взяли на свій рід гріхи. Бог вам суддя

  22. Про яку віру можна говорити з чортами(Валєрою…) в людській подобі,які на Вербну неділю завісили цепи на вхід в церкву!

    • Христос Воскрес! Вельми шановний анонім! Ми дуже вами пишаємось. Дай вам Боже здоров’я, духовної радості, і всього найкращого. Многії і благії літа. І всього найкращого вам бажаю дорогі, за борьбу церкви Христової. І ми надіємось що добро Боже переможе зло.

  23. Христос Воскрес! Ураїна буде і церква буде українська без московських попів.

    • БОГ З НАМИ!!!Отець Іван,тримайтесь!Ви завжди були і будете духовним священиком…А всяких заздрісників скоро жаба задавить…Ви стільки років старались і трудились для блага церкви,каплички і прихожан,стільки всього зробили,а це величезний труд,який мало хто цінує!Бо Ви справді є істинний керівник!Алмаз,що впав у багно,завжди залишиться алмазом!І це всі прекрасно знають,навіть ті пару клопів,які голосували за перехід!

  24. Воістину воскрес! Українська православна церква була і буде, і не московські попи а православні священикі були і будуть. Бо Господь сказав в Євангелії створю церкву і ворота пекла її не здолають.

  25. А мені взагалі не жарко і не холодно. А якщо вам жарко то шуруйте на Північ.

  26. Христос Воскрес! Дорогий наш отець Іван тримайтеся з Божою допомогою. І ми маємо велику надію що милосердний Господь по молитві Своєї Пречистої Матері збереже цю святиню. І ви тут були настоятелем і будете, бо ви добрий пастир для своїх прихожан. І ви не здавайтеся а будьте тверді у вірі Христової які ви і є. І не бійтеся диявола і його слугів, бо знами Бог, і Він сильніший. Божої допомогі вам і Покрови Божої Матері.

  27. Люди зробили…, вносили пожертви, молилися, будували,прикрашали, а отець ваш Іван тим часом збирав собі на пенсію гроші і платив в мфсяць майже по 4000 грн в пенсійний фонд щоб потім пенсію добру мати, хату хотів приватизувати, і ще більше: тепер судиться з громадою яка його 30 років кормила і вимагає у них трудову книжку, якусь компкнсацію за не відпрацьовані ніби то дні, хоча сам бігає з своїми приплічниками по могилах, біля воріт церковних править, щоб додерти в бідних людей ще трохи грошей. Є ФАКТИ…І час розплати настане…

    • Павло, ви ж все зробили законно? Закритий храм і обмеження доступу людей до святинь, це серйозно. Отримаєте обмеження волі на декілька років, щоб спокутати свої провини перед релігійною громадою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця