<

Харчування в школах Нововолинська: хто оплачує, що їдять учні та як розробляють меню

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:41 | 12.04.2019 / Нововолинськ, Статті / /
Перегляди
607
/ коментарів 13

Українські учні мають приблизно однакове меню в усіх шкільних їдальнях та буфетах, адже встановлені єдині державні санітарні правила і норми. Страви готують згідно визначених норм
харчування у навчальних закладах, затверджених постановою Кабміну. А їх перелік міститься у рецептурному збірнику 1987 року. Журналісти інтернет-видання «БУГ» побували в їдальні нововолинської гімназії. Дізналися як і хто розробляє меню, скільки коштують обіди та хто фінансує харчування школярів.

Харчування учнів організовує КП «Нововолинський комбінат шкільного харчування» під контролем управління освіти виконавчого комітету Нововолинської міської ради. Меню “гарячих сніданків” для усіх їдалень шкіл міста розробляється на два тижні. Окрім того, в кожному навчальному закладі працює буфет.

Поспілкувалися з директором гімназії, начальником управління освіти та директором підприємтсва, яке харчує школярів у Нововолинську та дізналися про все, що відбувається в шкільній їдальні та не тільки.

«Нововолинська гімназія: перерва в шкільній їдальні»

Подивитися як їдять діти в школі прийшли в гімназію на запрошення директора Людмили Шиян. Журналісти поснідали у шкільній їдальні, подивилися на умови, в яких готують, поспілкувалися з поварами та учнями, директором навчального закладу.

Гаряче харчування для різних класів розділене між перервами. Доки школярі на уроці, працівники накривають на столи. А починає свою роботу повар щодня о 5-й ранку.

Сьогодні в меню пшенична каша, куряче філе, салат з буряка, чай та хліб. Порції відрізняються грамами: є на 7, на 9 та на 12 гривень. Чому така різниця? Розповімо далі.

На перерві вишукується черга до буфету. Пиріжок, піца, сік, віденські вафлі, булочка з сосискою – асортимент різноманітний. Можна обрати що до смаку (перелік дозволених для продажу продуктів у шкільних буфетах міститься в Державних санітарних правилах і нормах влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу, – ред.)

А можна поїсти борщ або ж страви з меню. До речі, перші страви не є обов’язковими для харчування школярів. У щоденному прорахованому меню їх немає, але поварі готують, бо є попит.

Для тих, хто не хоче харчуватися в шкільній їдальні, є альтернатива. Замість грошей на обід батьки можуть дати його з собою. Помітили діток в їдальні гімназії зі своїми ланч-боксами. Кажуть, що з дому їжа смачніша.

Учні 1-4 класів усі харчуються в їдальні, кошти виділяє Нововолинська міська рада, про що детальніше напишемо нижче, а також є батьківська плата. Починаючи з 5-го класу, роблять замовлення на сніданки. Віддають перевагу не лише стравам з меню, а й буфетній продукції.

Борщ зі свіжої капусти за 3 гривні 76 копійок, пшеничну кашу з відбивною та хліб, який тут самі випікають, а також чай придбали в шкільній їдальні. Борщем та другою стравою можна ситно і смачно поїсти. Єдине, що було не до вподоби – чай, бо надто солодкий. Та згодом нам пояснили, як роблять розрахунок кількості цукру та чому її не можна змінити.

Приємно, що обід викладають в гарний новий посуд, а харчоблок та приміщення їдальні – після ремонту.

Людмила Шиян розповіла, що була нагальна потреба в ремонті. Протікав дах, обсипалися стіни, а після початку робіт виявилося, що необхідно замінювати електропроводку. Дирекція направляла листи потреби закладу управлінню освіти, а також просили нардепа Ігоря Гузя посприяти у виділенні коштів з держбюджету.

Кошторисна вартість робіт склала 1 мільйон 145 тисяч гривень. Кошти надійшли з обласного бюджету, зокрема 300 тисяч, з міського – 340, з державного – 505.

Ремонт стелі, стін, встановлення нових витяжок, плити, заміну електропроводки здійснили в харчовому блоці та їдальні гімназії. В майбутньому хотіли б ще замінити підлогу.

Ремонт їдальні почався на зимових канікулах і трішки затягнувся, бо виявили незаплановані роботи (потрібно було міняти електропроводку) та старалися в межах кошторисної вартості усе зробити. Підрядником виступив Ігор Новосад, гроші поки не заплачені, бо не все дороблено“, – розповіла Людмила Шиян.

Оновлена їдальня запрацювала з 1-го квітня. До того для дітей готували гарячі сніданки (хліб, котлету, відбивну тощо) та буфетну продукцію в харчоблоці іншої школи та привозили в гімназію. Школярів-початківців забезпечували харчуванням в межах суми, виділеної міською радою. Не тільки учні, а й вчителі чекали, коли запрацює ідальня, адже вони тут також обідають.

«Нововолинська міська рада виділяє кошти на харчування пільгових категорій та усіх учнів 1-4 класів»

У статті 56 Закону України «Про освіту» визначено державні гарантії на безоплатне гаряче харчування трьом категоріям дітей, а саме: 1) дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування; 2) дітям з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах); 3) дітям із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”.

Нововолинська міська рада ж фінансує ще й інші пільгові категорії: дітей, батьки яких воюють чи загинули в зоні АТО та переселенців. А також забезпечує безплатним харчуванням усіх учнів 1-4 класів.

У законодавстві не передбачено обов’язкове забезпечення безоплатним гарячим харчуванням учнів 1-4 класів, однак, усвідомлюючи важливість гарячого організованого харчування для дітей початкової школи, було прийнято рішення не зупиняти цей процес. Тому Нововолинська міська рада виділяє кошти для учнів 1-4 класів непільгових категорій – 7 грн на день для однієї дитини з можливістю доплачувати ще 5 батькам, або ж харчуватися лише за передбачені бюджетом кошти”, – зазначила начальник управління освіти Ольга Лакиш.

У 2018 році 2 мільйони 647 тисяч було виділено на харчування дітей протягом року і 538 тисяч у пришкільних літніх таборах, в яких було організоване повноцінне триразове харчування. Приблизно таку ж суму виділили і на 2019 рік.

Нововолинський комбінат шкільного харчування на виділені міською радою гроші розробляє меню гарячих сніданків. Для учнів 1-4 класів – на 7 гривень, для пільгових категорій – на 9 гривень, а також з можливістю батьківської доплати – на 12 гривень. У чому різниця? У грамах або ж в додаткових продуктах. Наприклад до молочної каши з додатковою батьківською платою у 5 гривень йде ще хліб з маслом та скибкою твердого сиру.

Якщо подивитися на фото, то порція, де більше грам у курячій відбивній, коштує відповідно дорожче – 12 гривень. Та кожен з батьків може не доплачувати, тоді дитина буде їсти те, що готують з розрахунку виділених міською радою 7 гривень на кожну дитину початкової школи.

«Збірник рецептур страв для харчування школярів або Як розробляють меню та асортимент буфету»

Детально про харчування учнів знає директор КП «Нововолинський комбінат шкільного харчування» Світлана Іванова, яка очолює підприємство три роки. Вона розповіла, що загалом у всіх школах міста колектив поварів складає 30 чоловік.

Комунальне підприємство працює на самоокупності: заробітна плата, податки, оплата за електроенергію, а це близько 40 тисяч в місяць за 9 шкіл, посуд, обладнання, продукти купують з коштів, виручених в процесі діяльності та які передані з міського бюджету. У їдальнях увесь посуд замінено на новий якісний фірми “Люмінарк”.

У кожній школі працює буфет. Продукція в основному однакова, але може відрізнятися в залежності від повара. Та вона повинна відповідати нормам, які визначені в законодавсті. У гімназії почали випікати самостійно хліб, така можливість є ще в трьох шкільних харчоблоках. Та вводять в меню віденські вафлі.

Планують розширювати асортимент буфетної продукції в 5-й школі. Буде желе, корзинки, заварне, нова порційна подача піци. А також чай в пакетиках. Закупили спеціальний посуд, електрочайник, блендер.

Більше року планують ввести нові норми в харчуванні дітей, та поки цього не зробили. Ми керуємося збірником рецептур страв для харчування школярів 1987 року та нормами фізіологічних потреб. Усі страви з меню повинні відповідати збірнику”, – розповідає Світлана Іванова.

Меню розробляють на два тижні. Змінюється воно відповідно до сезону: взимку дітям дають яблука, весною вводять свіжі овочі тощо. Моніторять, що діти більше полюбляють. За спостереженнями, погано йдуть рибні котлети, та їх повинні давати, бо цього вимагають встановлені норми. Якщо у дитини є спеціальне дієтичне харчування, це також враховують.

Страви проходять подвійну термічну обробку. Для прикладу, відбивна після просмаження йде в духову шафу з температурою 280 градуів.

Держспоживслужба постійно контролює те, як забезпечується харчування школярів. Беруть проби з готових страв, змиви з усіх предметів. Окрім того харчкомбінат самостійно відправляє продукти на перевірку.

Усе повинно відповідати нормам. Кількість вершкового масла в каші, цукру в чаю. Ми не можемо відступити. Все перевіряють. Отримуючи продукти від підприємців, самостійно також направляємо їх на перевірку, чи відповідають вони якості“, – зазначає Світлана Іванова.

У шкільних їдальнях також наявна Книга скарг. У випадку, коли у батьків є побажання, зауваження, рекомендації, пропозиції щодо організації харчування, можна там записати та залишити свій номер телефону. 

Процес харчування учнів – це праця не однієї структури. Від управління освіти, Нововолинського шкільного харчового комбінату, Держспоживслужби, директора школи до батьків. Відповідальні за харчування дітей зі своєї сторони прагнуть забезпечити в межах визначених норм повноцінні гарячі сніданки та запропонувати широкий асортимент буфетної продукції. Якщо хтось із батьків вважає, що в школі дитину харчують неправильно, можна сміливо давати домашню їжу: ланч-бокси з яскравими малюнками, напої в термосах та продукти, до яких звикли.

Матеріал підготувала Катерина Костючик,
інтернет-видання «БУГ»




коментарів: 13
  1. Було б круто якби за основу взяли збірник Є.Клопотенка…там дійсно цікаві страви і вже затвердженні міністерством. Наше суспільство треба привчати до культури харчування з дитинства.

  2. Не хай Шиян розповість чому Новосаду кошти не перераховані і що він там наробив в тій столовій… Хабарник системний

    • Правильно ви сказали.зайдіть в інші школи де ремонту не було …..Та і порції на фото чудові і навіть піцца з совбасою….А без камери завітайте в інші школи , зненацька і жахнетеся усьому

  3. Якось малий приніс додому купленого там “хотдога” і пародію на піцу просто щоб показати. Це була дешева сосиска з шматочком целофану в черствій булочці і гумовий шмат тіста вимазаний кетчупом і притрушений чимось схожим на недоїдки… Мої враження неможливо передати цензурною лексикою.
    Люди не платіть бо ваші гроші точно не йдуть дітям на харчування, давайте дітям їжу з собою

    • Який піар? Про що ви пишете? Це вже так набридло.Я учитель цієї школи,їм там щодня,кружки і вилки завжди так розставляють.І коли цікаво ви бачили,щоб кавалками м‘ясо додому несли?Вже заспокойтеся нарешті.Тут вже перевіряли всі,хто хотів,і журналісти прийшли,щоб на власні очі все побачити.Так,тут не вишукані страви,але це ж не ресторан.За таку ціну можна наїстися.

    • Скільки можна одне й те саме з пустого в порожнє переливати.На що цікаво,по-вашому,йдуть батьківські гроші?..Навіщо брати піцу,якщо є борщ або друга страва.Піца чи хот-дог не входить в обов‘язкове харчування,їх беруть додатково.Якщо у страву потрапив целофан,то,може,варто було б принести сосиску кухарям,показати,вказавши на недолік для того,аби кухарі виправили недоліки,а не звинувачувати невідомого кого і начебто гроші йдуть невідомо куди.Якщо є такі докази,показуйте,якщо ні,навіщо пусті балачки.Кухарі готують те,що можна за нормами,і те,на що вистачає виділених коштів.Якщо хтось відповідно до даних умов може краще,нехай піде спробує і покаже. Ми,педагоги,харчуємося тут гарячими стравами,якщо не вистачає чи не підходить,беремо піцу чи хот-доги і цілком задоволені,бо за 12 грн.друге не купиш у місті в жодному кафе.Щодо піци,то,буває,що до 14.00 уже і піци немає в їдальні,все з‘їли, і навіть ще допікають.Якби піцу,як ви пишете,не можна було б їсти взагалі,на неї не було б попиту.Звичайно,це не піца з вишуканого ресторану,але після уроків діти,йдучи додому,чомусь беруть піцу і їдять,ми це можемо спостерігати.А взагалі цікаво,чому ваша дитина принесла додому піцу чи хот-дог «просто щоб показати»…

  4. Зайдіть будт-ласка в школу 6.Назвати це їдальнею не можливо напевне в казармі і то краще.Булочки і піцца це взагалі.На що дивляться наші вчителі вищі інстанції.

  5. Який піар?Про що ви пишете?Якраз журналісти прийшли на власні осі все побачити.А щодо кружок і вилок,то їх завжди так ставлять,ми,педагоги,харчуємося у цій їдальні щоденно і кожен день це бачимо.Цікаво,про які «кавалки м‘яса»ви пишете?Ви бачили це на власні очі? Якщо бачили,фотографуйте,приходьте і доказуйте.Навіщо пусті розмови.І порції,повірте,однакові щодень.Є люди,які це перевіряють,не попереджаючи кухарів.

  6. Харчування призначене для дітей,які там навчвються,чи не так? так чому будь кому з двору можна прийти і купити їжу? невідомо з якими хворобами

  7. Щиро дякую журналістам, що прийшли, спробували їжу, побачили як працює їдальня і написали правду. А що прийшли саме в гімназію, то я запросила, бо вважаю, що журналісти повинні приходити, дивитися, запитувати, а тоді писати, а недоліки можна знайти навіть у самої ідеальної господарки,якщо поставити собі за мету.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця