<

Ігор Гузь на зустрічі з колективом НЦМЛ: «Не бачу альтернативи об’єднанню Володимирської та Нововолинської лікарень»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:37 | 26.09.2022 / Нововолинськ / , /
Перегляди
9295
/ коментарів 5

26-го вересня відбулася зустріч нардепа Ігоря Гузя, депутата облради Андрія Бокоча з колективом Нововолинської лікарні стосовно статусу кластерності, за який борються дві лікарні: НЦМЛ та Володимирське ТМО. Гузь запропонував альтернативу – об’єднати два медзаклади, тоді вони обидва будуть кластерними, і це буде найкращим варіантом для населення обох громад.

Нагадаємо, відповідно до нового закону, заклади охорони здоров’я в області будуть об’єднані в один госпітальний округ. В рамках одного госпітального округу медзаклади будуть поділені на надкластерні, кластерні та загальні лікарні. Наразі Нововолинська та Володимирська лікарні обидві претендують на статус кластерної.

Гузь зазначив, що його пропозиція: вимагати, щоб було дві кластерних лікарні. Але у МОЗ запевнили, що цього не буде. Тому є друге рішення – створювати одне на два міста ТМО. Цей варіант кращий, ніж якщо Нововолинська лікарня не отримає такого статусу. МОЗ таку альтернативу підтримує.

Нагадаємо, 20-го вересня нардеп Ігор Гузь разом з міськими головами Володимира та Нововолинська спілкувалися в Києві з заступником міністра охорони здоров’я про надання обом лікарням статусу кластерних.

“У Володимирі та Нововолинську є міський голова, який зобов’язаний відстоювати інтереси громади й це нормально. Моя ситуація інша: мої виборці є і в одному, і в іншому місті. На початку року я зібрав двох голів і сказав, що не буду відстоювати ні одну, ні іншу лікарню, бо я не спеціаліст і не можу визначити кращу лікарню.

Я уникнув лобізму і вважаю, що це правильно. Зараз ця історія переросла в дещо більше і перерости може в нехорошу тему”, – сказав він.

Нардеп спростував брехню та маніпуляцію, яку поширюють у фейсбуці, що нібито “Гузь впливає на надання кластерного статусу”… Це рішення буде приймати Кабмін за поданням МОЗу, а Волинська ОДА надасть лист, де вкаже, свої рекомендації щодо надання кластерності.

“Ви не побачите від мене листа за Нововолинськ чи Володимир. МОЗ мав би зробити публічний аудит за всіма показниками й не лише в Києві, а і на місцях зробити дебати. Оприлюднити все відкрито для мешканців. Але, скажімо відверто, МОЗ буде враховувати статус райцентру, суми, які виділяють з міських бюджетів, і прийме рішення”, – сказав він.

«Якщо завтра МОЗ скаже, що кластерна лікарня буде в Нововолинську, з такою ж позицією я приїду в Володимир і говоритиму про об’єднання. Я сказав Володимиру, що, якщо ви займете позицію “лише кластерність”, то я вас не підтримую.

Ігор Пальонка зазначив, що готовий говорити про об’єднання. Але це питання потребує обговорення з депутатським корпусом та керівниками медзакладу, – зазначив Гузь.

Мер Нововолинська Борис Карпус сказав, що погоджується з тезою Гузя, що питанням кластерних медзакладів мають займатися не політики, а фахівці.

“Позиція МОЗ: критеріїв для надання статусу кластерної немає. Їм всеодно. Їхня альтернатива – об’єднатися. Не можна розглядати питання таким чином, що Нововолинськ «залишиться за бортом». Міністерство і ОДА підштовхує, щоб ми сіли за стіл переговорів з Володимиром. Ігор Пальонка міський голова Володимира – згідний. Думаю треба, щоб був діалог”, – сказв Карпус.

Керівник лікарні Олег Шипелик зазначив, розуміє позицію військової цивільної адміністрації, що в держави немає грошей і фінансування треба віддати тій громаді, яка зможе сама забезпечувати лікарню. Але тут не враховують інтереси простих людей.

“Ми не будемо говорити, яка лікарня краща, бо це знають всі, у Володимирі також. Ми хочемо мати можливість розвиватися і для нас це важливо.

Нововолинська лікарня поки що програє у питанні кластерності.

Для нас є три варіанти: ми не кластер, ми кластер, кластер в об‘єднанні. Немає іншого оптимального шляху, як об’єднатися. Тільки потрібно розуміти правила «гри» і щоб всі цього хотіли. Якщо всі згодні на об’єднання, тоді потрібно з чогось починати.

Реформа опорних медзакладів показала хто є хто, і хто може розвиватися. Якщо не буде кластерності, будимо далі працювати, але будуть введені платні послуги на певні пакети, не буде деяких безплатних послуг. Від цього страждатимуть мешканці”, – сказав Шипелик.

Читайте новини по темі:




коментарів: 5
  1. Чи ТМО Володимира має фахівців? Чомусь пацієнти з ТМО стараються потрапити в НЦМЛ або в лікарні Луцька.

    • Певно тому що ти так пишеш, не більше. Якщо зробити дві лікарні кластерними шляхом об’єднання двох в одну, то хай так і буде.

  2. Обов’язково об’єднати! І не тільки лікарні…Судячи з усього Нововолинську вже давно пора попроситись до Володимира.

  3. Наївні люди! Не буде “дубль-2” кластерних лікарень в одному районі. Ніхто з медчиновників у Києві на це не піде. Та ще й під час війни. Ця придумка покликана заспокоїти мешканців Нововолинська та виграти час. Все буде у Володимирі. Тільки ідіот міг розмістити два немаленькі міста в одному районі при новому територіально-адміністративному поділі Волині. Недолугим депутатам ВРУ та не менш недолугим державним і місцевим службовцям, які зіштовхують мешканців, як баранів – лоб в лоб, “слава!”.

  4. Луцьк ніколи не підтримував Нововолинськ.Об’єднання це скорочення НЦМЛ на користь Володимира .У більшої громади забрали все.Черга за медициною та освітою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця