<

Нова акція протесту нововолинських шахтарів закінчилася візитом у місто спостерігачів ОБСЄ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:16 | 2.10.2015 / Новини / /
Перегляди
10
/ коментарів 9

Сьогодні, 2-го жовтня, перед Нововолинським міськвиконкомом відбулася акція протесту працівників шахти №1, яким вже третій місяць не виплачують заробітної платні. Деякі з них опинилися на грані банкрутства. Гірники вимагають від міського голови виявлення власної ініціативи у вирішенні шахтарських проблем.

Сукупна заборгованість із зарплати гірникам першої копальні становить 14 мільйонів 244 тисячі гривень. Гірники вимагали виплатити заробітну плату у повному обсязі. Голова профспілкової організації підприємства Анатолій Мухомеджанов стверджує, що існують кримінальні схеми, які не дозволяють реалізовувати вугілля. “Якщо це вугілля знаходиться на ЦОФі і ми не маємо можливості його продати, то треба вимагати відповіді від очільників Міністерства вугільної промисловості, адже ми – державне підприємство і вони зобов’язані нам допомагати. А якщо цього вугілля нема на складі Львівської збагачувальної фабрики, значить, треба поставити питання перед певними відповідними органами: чому люди, які провернули ці афери, не сидять за гратами до цієї пори”,- відзначив голова профспілки шахти №1.

_DSC0227_tn

Працівник шахти Сергій Німий каже, що живе від позички до позички. Коли дають якісь проценти, треба одразу віддавати борги. ” У мене сусід теж шахтар, має діти, і в таку халепу втратив. Друзі їдуть в Польщу заробляти. Але це не вихід. Наші очільники обіцяли, що шахти працюватимуть і будуть нам гроші платити. Але вони не відповідають за свої слова. Будемо перекривати дороги та вживати заходів, щоб привернути увагу до шахтарського питання”, – говорить чоловік.

_DSC0209_tn

До гірників вийшли міський голова Віктор Сапожніков та його заступники Андрій Сторонський і Едуард Савік. Звісно, всі питання шахтарів були адресовані меру Нововолинська. Першим до Віктора Сапожнікова звернувся працівник копальні Володимир Бурлаченко, котрий розказав, що гірники тепер шукають шляхів, щоб вижити. Володимир не чекаючи нестабільності, взяв кредити у банку, за які тепер не має змоги розрахуватися. Чоловік чекає, що через кілька місяців у нього почнуть забирати майно через борги. “Можете сміятися, але я не маю, що їсти. До чого ми дожилися?”- запитав у влади шахтар.

_DSC0265_tn

Віктор Сапожніков натомість висловив аргументи, що заробітну плату шахтарі можуть отримати тільки добуваючи 200 тонн вугілля, тобто виконуючи план, і реалізовуючи його, а також через державну підтримку. Щодо останнього, міський голова зазначив, що впродовж останнього тижня вирішує це питання у телефонному режимі і є уже результат – 2 мільйони виділено на зарплатню. До того ж міський голова зазначив, що висловлюватиме недовіру директору підприємства: “Він вам не платить, а приходите ви до мене”. Мер відзначив, що фінансування можливе у разі переведення копальні у третю групу, а також, що особисто дзвонив до прокурора щодо відкриття кримінального провадження по шахті. “Це державне підприємство, і за нього не має відповідати міська влада”, – підсумував Віктор Сапожніков. Голова Нововолинська повідомив, що не допустить відключення комунальних послуг працівникам шахт, які не отримують зарплати, за борги.

_DSC0303_tn

Розглядали також питання європейського досвіду дотування шахт, розкрадання майна  підприємства і здійснення контролю за порушенням законодавства. Керівник міста отримав пропозицію від шахтарів поїхати з ними на голодування.

У “кабінетному режимі” мер Нововолинська із Сергієм Демченком, головою міської організації Незалежної профспілки вугільників, обговорили подальші плани відносно вирішення шахтарського питання, зокрема, була ініціатива спільної поїздки у Київ.

Шахтарська акція протесту продовжувалася. Близько 13.00 до міської ради прибули представники місії ОБСЄ. Понад годину тривало спілкування у кабінеті мера. Спостерігач Організації з безпеки та співробітництва в Європі Антон Фіппо, звертаючись до шахтарів, відзначив, що донесе проблему до європейської громадськості. Представники ОБСЄ підтвердили, що будуть присутніми на блокуванні доріг шахтарями.

_DSC0284_tn
_DSC0198_tn
_DSC0232_tn
_DSC0321_tn
_DSC0309_tn
_DSC0003_tn
_DSC0026_tn




коментарів: 9
  1. Ні,ну про що ви кажете,Штефан,зарплата зароблена шахтарями-вугілля добуто,а куда воно поділось і хто його продав і кому,то справа прокуратури вияснити.А як зараз поновити роботи,коли у хлопців нема впевненості,що знову не “кинуть”? Однозначно,проблема гостра і тут похід на Київ потрібен.Обов”язково піднімати депутатську групу у ВР та до Яценюка з Порошенком у гості…

    • Як можна добувати вугілля як шахта не працює вже як саме шахта з видобутку вугілля? Є наказ про 3 категорію!Чого працівники не звертаються за грошима до свого директора, а хочуть звернутися до ВР, Порошенка та Яценюка? 1 шахті вже далі не існувати, треба людям просто шукати нову роботу

  2. Як у вас все просто…тільки куди тим людям,що там працюють подітися?У нашому місті вакансій на всіх цих шахтарій немає,а до Польщі теж всі їздити неможуть…

  3. Хто не виплачує вам зарплату? Водії, котрих ви заблокуєте на автошляхах? Чи жінки, котрі їхатимуть із дітьми з ринку та лікарень? Є профспілки, яким ви сплачуєте членські внески за те, що захищають! Мать… вашу!

    • Хай директора свого та профспілки за хобот беруть,а дороги перекривати то тільки іншим трударям настрій зпоганити!

  4. “Моя хата скраю” – національна (може й невиліковна) хвороба українців. А ще – ляпати образливе щось, не розбираючись в справі.
    Зовсім мало людей прочитали, до прикладу, статтю Волинця про вугільну промисловість в Європі і не тільки. Чекати добрих порад від некомпетентних людей – марна справа.
    Підтримую шахтарів 1-ї та інших шахт, а всім, хто хоче Вас зганьбити та обдурити – хай та ганьба і буде.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер