<

Влада і громада проти закриття початкової школи в селі Орищі Іваничівського району

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:38 | 24.03.2016 / Іваничі / , /
Перегляди
68
/ коментарі 2

23-го березня у приміщенні Орищівської школи I-го ступеня у Іваничівському районі відбулися збори представників влади, педагогічного колективу та батьків, які одноголосно виступили проти ліквідації навчального закладу. 

Збереження шкіл, навіть малокомплектних, – це необхідна умова подальшого розвитку українського села. Водночас на верхах продовжують наголошувати, що це бюджетний тягар і чинник низької якості освіти. В Орищах закриття школи стало темою, яка постійно перебуває на вустах у жителів села. У закладі навчається 9 діток, працюють 2 педагоги. Батьки неодноразово їздили в район зі зверненнями, щоб школу не ліквідовували. Отож влада відреагувала і провела роз’яснювальну роботу.

З батьками зустрілися начальник відділу освіти Надія Жук, методист районного методичного кабінету Неля Лапінська, керуюча справами районної ради Ніна Шумська, радник райради Сергій Недбайло, депутати районної ради Руслан Недбайло та Роман Мельничук, заступник голови РДА Людмила Войтович, помічник народного депутата України Андрій Бокоч, сільський голова Михайло Бойчук.

Перш ніж оголосити тему зустрічі, начальник освіти звернулися до присутніх по-вчительськи.

«Тільки уважно слухайте, щоб не було перекручень, тому що я контролюю тепер кожен крок засобів масової інформації і де є хоч одне перекручення мого слова,  буду приймати кардинальні рішення до тих ЗМІ і осіб. Тема сьогодні – інформаційно-роз’яснювальна робота в закладах освіти Іваничівського району щодо так званої оптимізації мережі загальноосвітніх навчальних закладів», – наголосила Надія Жук.

IMG_6639

Виходячи з того, що на зборах був єдиний представник ЗМІ, а під час виступів традиційно вівся диктофонний запис, цього разу мало би обійтися без зауважень в щоденник.

«Мета сьогоднішньої зустрічі: маємо прослухати виступи присутніх і прийняти відповідне рішення, яке хоче громада, – продовжила начальник відділу освіти, – Ні однієї школи в Іваничівському районі закривати ми не збираємось. У нас нема шкіл, де навчається менше 25-ти учнів, тому наші заклади не підпадають під закриття.

Проте наступні речі з вуст Надії Андріївни прозвучали певним дисонансом попереднім її вислолюванням. Начальник розповіла, що під час співбесіди заступник голови обладміністрації Світлана Мишковець сказала, що малокомплектні школи в селах Орищі, Млинище і Верхнів треба закрити. І далі: область не дасть фінансування на заклади, на уроки до вчителів приїде прокурорська перевірка і будуть контрольні зрізи.

IMG_6621

«Тому, шановні колеги, ніхто на мене не тисне, я дію відповідно до законодавства», – виступала, міняючи настрої, керівник відділу освіти. ЇЇ доповнив Сергій Недбайло, який приїхав на збори «не як радник голови райради, а як депутат і вчитель». Він уже відвертіше заявив, що з Луцька давлять на район і змушують закривати школи. Однак, з його ж слів, депутатів обирали не для того, щоб вони слухали область, а щоб підтримували громаду.

«Коли нас обирає народ, то ми його будемо дослухатися – і це слова голови районної ради», – продовжила тему керуюча справами райради Ніна Шумська, в якої, до речі, теж є досвід роботи педагогом.

IMG_6653

Менш ліричним та більш практичним був виступ заступника голови РДА Людмили Войтович, яка зазначила: для того, щоб рухатися в Європу, ми повинні навчитися рахувати гроші. Мета закону – надати доступ до якісної освіти, тобто щоб діти з маленьких сіл вчилися на рівні з міськими. Якісна освіта – це сучасні умови для розвитку, навчання та виховання учнів,  можливість навчатися у закладах з сучасною матеріально-технічною базою. На даний час питання відкриття таких шкіл ще не вивчене. Треба забезпечити всі умови – наприклад, зробити ремонт доріг, щоб шкільні автобуси не виходили з ладу. Зараз гроші дає держава, тому, відповідно, умови ставить вона. Коли будуть об’єднані громади, на місцях можна буде вирішувати, чи може громада утримувати за свій кошт школу.

Зберегти те, що маємо, – основна ідея виступу сільського голови Михайла Бойчука.

Андрій Бокоч, підкреслюючи позицію нардепа Ігоря Гузя, відзначив, що основним завданням є втримати на плаву навчальний заклад до об’єднання громад.  Він навів приклад громад, які утворились на території Володимир-Волинського району, де тепер жителі самі вирішують, потрібна їм школа, чи ні. Якщо зараз закрити заклад, через кілька років не виключено, що з приміщення нічого не залишиться, воно зазнає руйнації.

IMG_6696

Своє слово сказали і депутати райради Роман Мельничук та Руслан Недбайло. Доповнили їх голова батьківського комітету Марина Данилюк та методист Неля Лапінська. На переконання присутніх, такі школи потрібно берегти як духовні пам’ятники, адже через декілька років відбудеться децентралізація і вони будуть потрібні. Лише громада, яка одностайно виступає за збереження закладу, може вирішувати – бути чи не бути школі в селі.

IMG_6697
IMG_6626
IMG_6722
IMG_6730
IMG_6723
IMG_6661




коментарів: 2
  1. Йопттттт! Оця хатинка на курячих ніжках і є школа? Тоді хату мера Сапожнікова можна назвати державним університетом :-))) Блін це повний АТАС. А дачний будиночок екс.директора Шахти 1 Онопрієнка назвемо Оксфордом :-))))

    • Віддам Чикатилу дачу біля кладовища. Вона не понятно чия, стоїть пуста але 2 поверхи. А його “халупку” забрати під садок для діток!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця