<

Хто винний: пацієнт в стані афекту чи побита медсестра? Історія з Іваничівської лікарні

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:01 | 25.01.2016 / Іваничі / /
Перегляди
24
/ 1 коментар

Медсестра Іваничівської ЦРЛ написала заяву на хворого, який вдарив її в обличчя. Родичі 24-річного чоловіка стверджують, що він пішов на такий вчинок не свідомо, однак це не завадило лікарям відмовити у лікуванні “проблемному” пацієнту.

15-го січня у студії інтернет-видання “БУГ” пролунав дзвінок з Іваничівського відділення поліції. Правоохоронці розповіли про те, що в центральній районній лікарні смт. Іванич під час надання медичної допомоги пацієнт, який перебував у нетверезому стані, вдарив медсестру ногою в обличчя. Відомості про правопорушення внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 125 Кримінального кодексу України.

Працівники поліції повідомили, що в реанімаційне відділення Іваничівської ЦРЛ чоловіка 1992-го року народження доставили 14-го січня  близько 20:30 з клубу села Трубки Іваничівського району з діагнозом токсична дія алкоголю на організм, психічні розлади внаслідок вживання алкоголю.

Коли хворого переносили з каталки на ліжко, він вдарив медсестру ногою в обличчя. Жінка 72-го року народження отримала травму, яку медики оцінили як “забій м’яких тканин правої половини обличчя, параорбітальна гематома справа”.

З часом ця історія почала набирати все більшого “обороту”. Після публікації про інцидент, який стався в лікарні, на зв’язок із журналістами “БУГу” вийшли родичі Петра Татули – пацієнта, який, як було сказано раніше, побив медсестру.

Рідні стверджують, що діагноз вперше побачили в Інтернеті. По сьогоднішній день нема виписки і підтверджуючого листа, що швидка привезла хлопця у ЦРЛ. Направлення на Луцьк, кажуть родичі,  про яке просили у медиків, працівники лікарні теж не дали.  З їхніх слів, після новини в Інтернеті ставлення до пацієнта почалося зовсім інше.  Родичі переконані: якщо він вдарив медсестру, то зробив це несвідомо.

“Особисто я з сином його завозив на каталці у палату – він був без свідомості. Його по дорозі капали. Зупинились в коридорі і стали вирішувати, куди відправити: чи в неврологію, чи реанімацію. Лікар сказала, що в нього погане дихання, може серце стати. У публікації пише, що він вдарив медсестру, коли перекладали з каталки на ліжко. Але ж ми його на ліжко клали!  Говорили з сусідом по палаті, який розповів, що Петру робили ін’єкції, і під час того в нього почалися судороги. Можливо, це сталося, коли медична сестра прив’язувала ноги.

Цікавить питання, чому поліція подала інформацію і відкрила справу, якщо тільки о 9-й годині наступного дня він прийшов до тями?”, – каже кум хлопця Віталій Погорецький.

Журналісти “БУГу” поставили це питання працівникам поліції. Правоохоронці відмовилися надавати коментарі, спираючись на таємницю розслідування.

Петро Татула проживає в Трубках з бабусею. Бабця в лікарні написала заяву, щоб забрати його додому. І забрала б, але в той момент, коли спускалися на перший поверх лікарні, самопочуття хворого різко погіршилося – довелося повернутися назад. Перевели пацієнта в неврологію.

“Прийшла лікарка і сказала:  “Ти проблемний, я тебе лікувати не буду”. Виписала його “вчорашнім” числом і  сказала до побачення. Медсестра відрубала: “Я його посаджу”. За що? За те, що був без свідомості?

Я вже заключення не прошу. Хотіла просто подивитися, що там медики написали, але головний лікар сказав: треба звертатися до юриста”, – розповідає рідна сестра Петра Марія Киця.

Постраждала медична сестра реанімаційного відділення Марія Данилюк, яка зараз перебуває на лікарняному, бачить ситуацію з іншого боку, бо впевнена: без свідомості люди не брикають ногами і ведуть себе спокійно. Вона говорить, що на ліжко хворого перекладали не родичі, а медперсонал.

“Він не тільки мене ображав, а й лікаря і всіх медсестер. Я його побачила вперше, коли привезли в реанімацію. У свідомість прийшов хвилин за 10, як ми його переклали з каталки на ліжко. Відчув, що його тримають за руки й за ноги, от і вийшло, що “розтормошили”… Тоді й показав, яким він є насправді. Почав зриватися з ліжка, битися, в такому стані міг “піти” і в вікно… Я не стояла йому біля ніг, а в головному кінці ліжка. Він мало нам не побив монітори. Хотіла притримати за плече, а в той момент вдарив мене ногою, і це робилося свідомо.

Поліція взяла свідчення в мене, іншої медсестри, лікаря. Правоохоронці не могли спілкуватися з тим хлопчиною, бо він перебував в медикаментозному сні. При такому збудженні пацієнту вводиться ін’єкція, щоб не перешкоджав лікуванню.

Коли колега натякнула на те, щоб попросив пробачення, він відповів: “Нічого просити не буду”. Це при мені було сказано. Говорять, ти в цьому винна, бо знала, на що йдеш. Я йшла лікувати людей”, – розповідає медсестра.

Головний лікар медустанови Петро Ципа коментарі давати відмовився. Він вважає,  що всі крапки над “і” повинні поставити правоохоронні органи.

У лікарні обурені таким ставленням пацієнта до медиків, а родичі, в свою чергу, шукають відповіді на питання, які їх турбують. Ясно одне: обидві сторони конфлікту не бажають програти цю “війну” і чекають, поки правоохоронці відкриють таємницю розслідування. В очікуванні і журналісти інтернет-видання “БУГ”. Деталі історії згодом.




один коментар
  1. Ну хто б сумнівався…. що цей жополиз відмовиться коментувати ситуацію… бо він проблемний то допомога йому не потрібна, це в стилі наших лікарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця