<

30 років тому вчитель іваничівської школи Юрій Лелюков врятував 26 учнівських життів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:13 | 1.12.2014 / Іваничі / /
Перегляди
99
/ Коментарі відсутні

До 30-ї річниці подвигу Юрія Лелюкова, вчителя іваничівської школи №2, який героїчно врятував 26 учнів від вибуху гранати на уроці бойової підготовки, в селищі відбулася ціла низка заходів, серед яких спортивні змагання з баскетболу серед команд загальноосвітніх шкіл району за кубок Ю.М.Лелюкова, змагання з волейболу між командами Львівської та Волинської областей, молебень у Свято-Покровському храмі смт. Іваничі, година пам’яті та покладання вінка до могили, відкриття меморіальної дошки на будівлі рідної школи героя.

Морозна погода не стала завадою для охочих зібратися у школі №2, де навчався, працював і героїчно загинув 30 років тому , рятуючи життя своїх учнів від бойової гранати, вкривши її своїм тілом, Ю.М.Лелюков. Директор навчального закладу В.І.Наквацький нагадав про трагічну подію, що сколихнула не лише Іваничівський район, а й всю область.

– Частина подвір’я, на якій ми зараз знаходимося, -це те, що в останні хвилини свого життя бачив Юрій Миколайович Лелюков, – звернувся до присутніх Володимир Ігорович.- Визирнувши з вікна третього поверху, він побачив, що вчитель веде на групу продовженого дня учнів молодших класів. Як бойовий офіцер знав, що на роздуми є лише чотири секунди і прийняв миттєве рішення, яке для нього стало останнім , але рятівним для школярів, тих, що були у класі й багатьох інших, адже, як показало розслідування, бойові гранати могли опинитися і в інших навчальних закладах району.

У знак пам’яті та глибокої шани в школі №2 смт. Іваничі відбулося відкриття меморіальної дошки та її освячення. Настоятелі Свято-Покровського храму, отці Андрій та Василій відслужили панахиду за загиблим.

Із виступом звернувся селищний голова Ф.В.Войтюк, котрий особисто був знайомий з Юрієм Лелюковим.

– Приємно, що сьогодні ми оцінюємо подвиг людини, котра молодою пішла із цього життя заради інших., що й досі в нашій державі стоять на смерть за честь, гідність, Україну, дітей, внуків. Хочеться звернутися до Всевишнього з проханням, щоб і надалі українська земля славилась патріотами, а вічна пам’ять про Ю.Лелюкова жила у наших серцях,- сказав зокрема Федір Васильович й закликав передавати досвід молодшим поколінням.

Начальник відділу освіти РДА Н.А.Жук розповіла, що минулоріч освітяни з підтримкою депутатів районної ради домоглися присвоєння посмертно звання Почесний громадянин Іваничівщини Юрію Лелюкову. Уже підготовлені всі документи , відповідно до яких школа №2 носитиме звання Ю.М.Лелюкова. З метою героїзації його особистості було сплановано ряд заходів, а це змагання, написання учнівських творів, проведення екскурсій, пам’ятних хвилинок. Згадуючи подвиг героя, Надія Андріївна зазначила: «Пам’ять вічно житиме в наших серцях».

На фото: Донька Ю.М.Лелюкова Леся Юріївна та вчитель «Захисту Вітчизни» Леонід Коменда розпочинають урочисте відкриття меморіальної дошки.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця