<

Вчені дослідили, як взуття впливає на розвиток моторики у дітей та підлітків

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:12 | 4.11.2020 / Статті /
Перегляди
262
/ Коментарі відсутні

Дослідники вважають, що регулярні фізичні навантаження без взуття можуть покращити навички балансування та стрибків у дітей та підлітків.

Ходити босоніж корисніше, ніж у взутті

Вчені виявили, що діти та підлітки, які проводять більше часу босоніж, розвивають рухові навички не так, як ті, хто зазвичай носить взуття. Опубліковане в журналі Frontiers in Pediatrics дослідження — перше у своєму роді, яке оцінює показники стрибків, балансування та спринтів взутих дітей проти босих. При цьому, участь в експерименті прийняли діти та підлітки різного віку. Результати свідчать, що регулярні фізичні навантаження без взуття можуть покращити моторику.

Дослідження показує, що діти, які проводять більше часу босоніж, помітно краще стрибають і балансують у порівнянні зі дітьми, які постійно носять взуття. Особливо, в період з 6 до 10 років. Хоча ці корисні ефекти зменшуються у підлітків, вчені підкреслюють важливість вправ босоніж для розвитку тіла в дитинстві та юності. «Ходити босоніж вважається більш природним, і використання взуття вже давно обговорюється як фактор, що впливає на здоров’я ніг і розвиток руху», — пояснює професорка Астрід Цех з університету в Єні, Німеччина, яка керувала дослідженням.

«Кілька досліджень повідомляють, що ходіння босоніж змінює біомеханіку у дітей та дорослих під час бігу та стрибків, але щодо клінічної значущості цієї знахідки існують лише обмежені знання», – продовжує вона. «Ми вперше хотіли дослідити, чи насправді зміни в біомеханіці стоп внаслідок відмови від взуття є актуальними для розвитку основних рухових навичок у дитинстві та підлітковому віці».

Як проходив експеримент

У дослідженні брали участь 810 дітей та підлітків з 22 початкових та середніх шкіл. Порівнювались дані серед представників сільської місцевості Західної Африки та міських районах Німеччини. Дві групи були обрані так, щоб представляти різні стилі життя: африканські діти проводять більшу частину свого дитинства босими, тоді як діти з Німеччини носять взуття.

Цех разом з двома дослідницькими групами оцінила три види активності: рівновагу, стрибки у довжину з місця та спринт на дистанцію 20 метрів. Учасники з Африки набирали набагато вищі результати в тестах рівноваги та стрибків у порівнянні з німецькими дітьми та підлітками. Ця різниця спостерігалася як в умовах випробувань, коли обидві групи учасників були босоніж, так і у взутті, та у всіх вікових групах (6-10, 11-14 та 15-18 років). Особливо очевидною різниця була у 6-10-річних дітей. Діти, які зазвичай перебувають босими також давали кращі результати саме без взуття.

Однак результати тесту на спринт були різними. Тут звично взуті діти виступали краще, особливо ті, хто належав до вікової групи 11-14 років. Варто сказати, що обидві групи мали кращі результати у взутті. Тому, враховуючи сучасний спосіб життя, дуже важливо підібрати зручне спортивне взуття для дітей, наприклад, як тут https://panama.ua/categorys/77629/. Дослідники пояснюють, що якість взуття та навколишнє середовище — ті фактори, які не можуть бути стандартизованим для двох місць дослідження через різний рівень життя населення.

Висновки вчених, або чому варто правильно обирати взуття

«Більшість африканських дітей молодшого шкільного віку в нашому дослідженні ходять до школи, виконують спортивні вправи та граються босоніж», — говорить професор Ранель Вентер з Університету Стелленбоша, який керував африканською дослідницькою групою. «Наш висновок про те, що ці діти мали кращі результати в рівновазі та стрибках, підтверджує гіпотезу про те, що розвиток основних рухових навичок у дитинстві та підлітковому віці принаймні частково залежить від регулярних занять босоніж».

«У Південній Африці спринтерські випробування проходили на відкритому повітрі з різними погодними умовами та поверхнями. На відміну від цього, німецькі діти проходили спринтерські змагання в приміщенні, переважно у спортивному залі з підготовленою підлогою», — говорить Цех. «Тип взуття також міг вплинути на результати. Африканські школярі бігають у шкільному взутті, тоді як німецькі використовують кросівки або спеціальне спортивне взуття на уроках фізкультури. Тоді як наші результати свідчать про те, що доросле взуття може бути корисним для швидкого спринту, нам потрібно дослідити це далі».

Загалом, вчені наголошують на користі фізичних навантажень босоніж для розвитку моторики. «Батьки також можуть заохочувати дітей гратись босоніж вдома», — говорить Цех. А для спортивних навантажень професорка радить підбирати спеціальне взуття. Воно має відповідати цілям активності: для бігу, стрибків та інших видів спорту варто обирати кросівки, створені спеціально для таких вправ.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *