<

Володимирський історичний музей стає доступнішим для незрячих відвідувачів

20:33 | 30.09.2024 / Володимир, Новини / /
Перегляди
40
/ Коментарі відсутні

Днями у Володимирському історичному музеї імені Омеляна Дверницького презентували унікальну інклюзивну мандрівну тактильну карту для незрячих, яку можна «прочитати» руками та почути через аудіосупровід.

Про це пишуть на сайті міста.

Відкриваючи захід, директор Володимирського історичного музею Володимир Стемковський зазначив, що відтепер один з найдавніших музеїв України стане більш доступним для людей з вадами зору.

Карту створено у рамках проєкту «Via Regia на дотик», який реалізує Регіональний центр розвитку “Тріада”у партнерстві з ВП ВГО «ГУД» у Рівненській області за підтримки Українського культурного фонду в межах грантової програми «Культура без бар’єрів». 

«Via Regia – це найстаріший та найдовший сухопутний зв’язок між Східною і Західною Європою. Його також називають Королівським, бо свого часу шлях перебував під особливим захистом монархів, – пояснила Тетяна Кушнірук, керівниця ГО «Регіональний центр розвитку «Тріада». – Карта для незрячих складається з двох частин – одна з них відображає шлях Via Regia на території Європи, інша ж деталізує його в Україні. Власне, якраз на другій частині позначені наші міста, які перетинає Королівський шлях. А ще тут зображені фортеці, замки та палаци, які упродовж століть будували там, де він проходить. Серед цих об’єктів є і Володимирський історичний музей імені Омеляна Дверницького». 

Починається шлях в Іспанії – у місті Сантьяго-де-Компостела, а закінчується на цій карті – в Києві. На українській частині карти зображено 12 туристичних об’єктів п’яти областей України. Доповнюють її тактильні атласи, де об’єкти більші за розмірами, є коротка інформація про них. Усі надписи продубльовано шрифтом Брайля. Карта супроводжується тифлокоментарями – детальним словесним описом об’єктів, який дозволяє уявити ту чи іншу споруду та її особливості. Їх можна почути, зчитавши QR-код, нанесений на карту.

Представник ВП ВГО “Генерація успішної дії” у Рівненській області Петро Поліщук провів майстер-клас для незрячих із читання тактильних карт, розповів, як працювати музейникам зі своїми відвідувачами, на що потрібно звертати увагу, наскільки важлива для незрячих людей описова база тощо.

Потреба в тактильних картах зростатиме, адже внаслідок бойових дій людей із порушенням зору стає більше. Тим часом нині такої продукції в Україні небагато, тому прочитати мапу на дотик вміють не всі, хто цього потребує, пояснюють експерти.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Вересня, Понеділок