<

Заборгував 14 тисяч гривень, а заплатить вдвічі більше: квартиру мешканця Володимира відключили від водопостачання

11:05 | 2.10.2024 / Володимир / , /
Перегляди
120
/ Коментарі відсутні

30-го вересня через заборгованість мешканця Володимира, йому відключили водопостачання у квартирі. Замість того, аби сплатити 14 тисяч боргу, чоловік заплатить удвічі більше.

Про це повідомляє КП “Володимирводоканал”.

Майже шість років житель вулиці Луцької, 207, У Володимирі Сергій М. не платив за водопостачання, в результаті чого набіг борг – 14 тисяч гривень. Водоканал усіляко намагався достукатись до чоловіка, але все було марним. На дзвінки контролерів не відповідав, двері не відчиняв, на повідомлення щодо попередження про відключення у разі несплати, не реагував.

Підприємству нічого не залишалось, як звернутися до суду про стягнення боргу. Та оскільки боржник офіційно не був працевлаштований, стягнути не було з чого. Водоканал вдруге був змушений подати судовий позов, але вже йшлося про відключення споживача від послуг. Та й це рішення не вдалося виконати з першого разу, двері ніхто, попри попередження виконавчої служби у зазначений день, не відкрив.

Зрештою, учора, 30-го вересня, за другим разом, спільно з представниками виконавчої служби вдалося виконати рішення суду з примусового входження до житла Сергія М. та відключити його квартиру від водопостачання.

У розмові з чоловіком вдалося з’ясувати, що у квартирі, яка знаходиться у комунальній власності, проживає сам, однак прописані там ще двоє племінників, – діти сестри, які інколи навідуються. Про борг їм відомо, але вони, зі слів чоловіка, ніяк не реагують на нього. Сама ж сестра майже тридцять років проживає у Німеччині. Сергій розлучений, має дорослу доньку, з якою не підтримує стосунків. На запитання: чому не платив, відповіді не знайшов.

“До слова, останній і єдиний платіж на суму 1000 гривень від нього надійшов у 2022 році. Починаючи з 2018, чоловік не сплачував за водопостачання. Разом із тим, має заборгованість за тепло (ніби 50 тисяч гривень), за борг у 3000 енергетики відключили світло. Як бачимо, він не платить не лише за воду. Про інші комунальні послуги невідомо. Якщо й надалі ситуація не зміниться, є ризик залишитись без квартири, яку через суд заберуть за борги”, – йдеться у дописі.

До усієї суми заборгованості перед водоканалом варто додати 16 тисяч гривень виконавчого збору, який стягується відповідно до статті 27 Закону України «Про виконавче провадження» за примусове рішення немайнового характеру у розмірі двох мінімальних розмірів заробітної плати з боржника фізичної особи. Тобто, чоловік крім основної суми боргу (14 тисяч гривень) змушений заплатити додаткових 16 тисяч гривень, плюс 1000 гривень штрафу за попередній недопуск до житла, та 170 гривень – виконавчі витрати. Тож загальна сума витрат є – 17 тисяч 870 гривень, що дорівнює сумі заборгованості за воду та електроенергію.

“Цієї неприємної ситуації вдалося б уникнути, якби Сергій М. щомісяця сплачував за послуги. Але навіть якщо й трапилось, що через певні причини не було можливості вчасно розраховуватись, питання можна було вирішити, звернувшись на водоканал про укладання договору реструктуризації та розбити борг. На жаль, чоловік не скористався жодним із варіантів, через що залишився без води.

Це перший безпрецедентний випадок, коли водоканал відключає послуги з примусовим входження до житла за участі виконавчої служби. В усіх інших випадках це вдавалось зробити, не втручаючись у приватну власність”, – зазначають у водоканалі.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 Жовтня, Середа