<

Відімкнення світла: які альтернативні джерела енергії пропонують володимирчанам

20:45 | 8.08.2024 / Володимир / , /
Перегляди
387
/ Коментарі відсутні

З огляду на постійні обстріли росіянами об’єктів критичної інфраструктури, в Україні прогнозують, що зима буде не легкою. Як альтернативу використання енергетики, українцям пропонують встановлювати сонячні електростанції. Для цього в державі діє дві програми.

Про це в інтерв’ю БУГу розповів перший заступник міського голови Володимира Ярослав Матвійчук.

Наразі функціонує дві програми. Одна з них – “ГрінДІМ” для ОСББ, яка стосується будівництва сонячних станцій на багатоповерхівках. Учасникам міжнародні донори компенсують 70% вартості самого обладнання, а вже 30% збирають самі мешканці. Такі проєкти вже починають запускатись у Києві та Львові. Ряд голів ОСББ і в нашому місті зараз розглядають це питання. Але тут виникає багато нюансів, зокрема, куди дівати надлишки електроенергії, яку вони здобудуть в будинку.

“Проблема можливості віддавати в мережі — це основна на сьогодні. Коли ми працювали щодо цього питання з донорами, то була думка запустити таку ж програму, але з меншим відсотком співфінансування для фізичних осіб. Але, на жаль, нам відмовили”, – зазначив Матвійчук.

Також наразі в державі запускається програма надання пільгових кредитів на 10 років на енергообладнання. Це безвідсоткові кредити. Але знову ж таки, однією з умов, на жаль, є те, що мешканці не можуть надлишки електроенергії віддавати в мережу чи продавати.

“На мою думку, це неправильно, адже тоді, коли в деяких регіонах повністю знищена можливість подачі електроенергії, і є готовність мешканців інвестувати, то треба дати можливість, щоб вони використовували цю норму зеленого тарифу і все-таки могли віддати надлишки в мережу”, – впевнений заступник мера Володимира.

Читайте також:




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

10 Вересня, Вівторок
9 Вересня, Понеділок