<

У Зимному стоїть старовинний хрест, який міг встановити сам князь Данило Галицький

18:38 | 29.08.2024 / Володимир / , , /
Перегляди
9193
/ 1 коментар

У селі Зимне неподалік Володимира встановлений старовинний хрест з пісковика. Якщо вірити легенді, його міг поставити у XIII ст. князь Данило Галицький на могилі свого дружинника.

Версію про автентичність даного хреста допускає працівниця історико-культурного заповідника “Стародавній Володимир” Світлана Федосєєва. Вона разом із нардепом Ігорем Гузем та депутатом обласної ради Андрієм Бокочем оглянули стародавню архітектурну знахідку у селі Зимне.

Світлана Федосєєва припустила, що на заглибленнях, які знаходяться на хресті могли бути розміщені маленькі іконки, а посередині – розп’яття.

Нардеп зазначив, що у відкритих історичних джерелах є згадки про хрест і цілком, ймовірно, що це може бути дана пам’ятка, яка розташована недалеко від річки Луга у селі Зимне, не доїжджаючи до монастиря. Він додав, що цей хрест необхідно передати на чийсь баланс, можливо й самого заповідника, щоб він був захищений державою. Місце на якому він знаходиться, варто було б облагородити, поставити лавки, встановити інформаційний стенд, посадити дерева. Щоб люди могли його відвідати.

“Це дуже класне історичне місце. Його треба пропагувати. Уявіть лише, один з найдавніших збережених хрестів знаходиться у регіоні Прибужжя”, – відзначив парламентар.

Своєю чергою Світлана Федоссєва додала, що цей хрест був встановлений над могилою, тут раніше було поховання. Згадка про хрест є у Галицько-Волинському літописі, але там не вказується місце його встановлення, лиш пише, що він знаходився при сухій дорозі. А тут дійсно була ця суха дорога і могло бути підвищення, просто його розорали, припускає історикиня.

Згадка про даний хрест є на сайті мандрівниці, яка досліджує архітектурну спадщину України. Там зазначено, що на лівому березі річки Луги у селі Зимне є кам’яний хрест, який датується 13 століттям – 1240–ми роками. Його, припускали дослідники, поставив сам король Данило Галицький на могилі свого дружинника Клима Христинича. Й справді під хрестом було поховання, де знайдено скелет великої людини з раною на черепі, характерною для поразки списом чи якоюсь схожою зброєю.

Чотирикутний хрест з пісковику, загальною довжиною в 3 м, над землею 2 м ширина 108 см. Всередині хрест має заглиблення у 2 см у форму замкової щілини. Деякі припускають, що це під образ, ймовірно всередині було рельєфне розп’яття.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

14 Вересня, Субота
13 Вересня, П’ятниця