<

Інші розділи
Sinoptik - logo

Погода на найближчий час

Що приготувати до столу на Святвечір: чотири сімейні рецепти від володимирчанки

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:37 | 6.01.2022 / Володимир / , /
Перегляди
2070
/ Коментарі відсутні

Святвечір і Різдво – особливі дні для християн, щоб відзначити свята в останній день, коли дотримуються Різдвяного посту вся родина збирається за столом. Дівчина з Володимира поділилась сімейними рецептами з читачами.

У кожній сім’ї свій рецепт приготування: комусь довподоби кутя та узвар, комусь пампушки. Рецептом приготування пампухів поділилась Марія Пилип’юк у газеті «Сім’я і дім‎».

Як без куті, так і без пампухів, святковий стіл на Святвечір просто неможливо уявити.

“Пампушками пригощаємо гостей і малих колядників. Мені дісталися рецепти від бабусі – ними й хочу поділитися”, – розповіла дівчина.

Пісні пампухи на Святвечір і здобні на Різдво

Інгредієнти:

Для пісних:

  • 0,5 л води,
  • 50 г дріжджів,
  • ¾ скл. цукру,
  • ½ ч. ложки куркуми,
  • 20 г ванільного цукру,
  • 1 кг борошна,
  • 2/3 скл. олії,
  • 1 ст. ложка спирту,
  • дрібка солі.

Для здобних:

  • 4 яйця,
  • 0,5 л молока,
  • 130 г масла або маргарину,
  • 0,5 скл. цукру, 50 г дріжджів,
  • 25 мл спирту, борошно.

Начинка: 180 г маку, по 2 жмені родзинок і горіхів, 150 г цукру.

Спосіб приготування:

  1. Пісні (для Святвечора): у теплу воду додати дріжджі, по ложці цукру і борошна. Перемішати і залишити в теплому місці на 10 хв. Вмішати 1,5 скл. борошна. Накрити рушником і поставити в тепле місце на 1 год (має сильно збільшитися в об’ємі). Додати куркуму, сіль, цукор, спирт і ванільний цукор. Спирт у тісто додають для того, щоб пампухи не вбирали олію при смаженні. Поступово додавати борошно, замісити дуже м’яке ніжне тісто. Насамкінець вмішати олію і вимісити. Залишити в теплому місці на 1 год (має вирости удвоє). Розкачати товщиною 1,5–2 см, склянкою вирізати пампухи і залишити ще на 20–30 хв. Смажити у великій кількості олії на невеликому вогні. Викладати на паперові рушники, притрусити пудрою.
  2. Здобні (на Різдво): у гарячому кип’яченому молоці розтопити масло, охолодити, додати розтерті з цукром дріжджі, яйця (кімнатної температури), спирт, перемішати. Вимісити (10–15 хв), додаючи потроху борошно. Готувати далі так само, як пісні, начинивши (мак запарити, тричі змолоти, змішати із запареними родзинками, подрібненими горіхами і цукром). Опускати в олію «шапкою» донизу.

Сирні пампухи

Інгредієнти:

  • 0,5 кг кисломолочного сиру,
  • 2 скл. борошна, 3 яйця,
  • 2 ст. ложки сметани,
  • 2 ст. ложки цукру,
  • 25 г спирту,
  • 1 ч. ложки соди, погашеної оцтом.

Спосіб приготування:

З усіх складників замісити тісто, сформувати кульки діаметром 5 см, приплюснути і зробити пальцем у кожній паляничці отвір (так тісто краще просмажиться, хоча можна і кульки залишити). Обсмажити пампушки у великій кількості олії (щоб плавали). Готові гарячі пампушки викласти на паперову серветку, щоб забрати зайвий жир, і посипати цукровою пудрою.

Бездріжджові

Інгредієнти:

  • 2 скл. води,
  • 1,5 ст. ложки масла,
  • 2 скл. борошна,
  • 4 яйця, цукор,
  • цедра 1 лимона,
  • пудра.

Спосіб приготування:

Заварити масло з водою, всипати борошно, вимішати до однорідної маси. Остудити, вбити яйця, додати цукор до смаку і цедру, все вимішати. Умочуючи ложку в розтоплене масло, брати нею тісто і вкидати в дуже гарячий жир (масло навпіл зі смальцем або олія з ложкою горілки). Коли зарум’яняться, викласти на сито, щоб стекли, потім у миску, посипати пудрою чи полити помадкою.

Щоб пампухи вдалися пишними і смачними

  • Пампухи із дріжджового тіста довше будуть свіжими, коли у тісто додати ложку-дві рафінованої олії.
  • Щоб при смаженні пампухи менше вбирали олію, у тісто треба додати ложку-дві горілки.
  • Начинка для пампухів не має бути рідкою, бо просочиться крізь тісто, і холодною, бо гірше сходитиме тісто.
  • У тісто для пампухів без начинки я додаю різні прянощі: мускатний горіх, корицю на кінчику ножа, коріандр, мелені 2–3 бутони гвоздики. Тоді вони особливо смачні і пахнуть Різдвом.
  • Після формування пампухів тісто має підійти мінімум у 1,5 раза (приблизно 20 хв).
  • Кількість олії для смаження пампухів має бути така, щоб вони в ній вільно плавали і перекидалися з боку на бік. Бажано мати для цього широкий посуд із товстого металу (щоб повільно нагрівався і холонув, аби не було перепадів температури).
  • Замість олії для смаження можна використовувати смалець, масло навпіл зі смальцем.
  • Якщо в олію для смаження додати ложку горілки або спирту, вона не «горітиме».
  • Перевірити, чи достатньо нагрілася олія для смаження пампухів, можна, кинувши чайну ложечку тіста або кубик картоплі: має за 30 с стати «правильного» кольору.
  • Замість паперових серветок чи рушників для вимочування зайвої олії можна використовувати туалетний папір (звичайний, без домішок барвників і запаху), складений у 4–5 разів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

22 Листопада, П’ятниця