<

Перекривають каналізацію: у багатоповерхівках Володимира боряться з боржниками

10:14 | 19.07.2024 / Володимир / , /
Перегляди
823
/ Коментарі відсутні

КП «Володимирводоканал» розпочав процес відключення злісних боржників, котрі проживають у багатоповерхівках, від водовідведення.

Про це повідомляють на фейсбук-сторінці підприємства.

У роботі застосовується спеціальне обладнання, яке дозволяє обмежити водовідведення боржника. Перед тим каналізаційний стояк обстежується за допомогою пристрою, оснащеного камерою, яка «бачить» вивід з квартири, яку потрібно відключити. Після чого у стояк занурюється заглушка, що блокує водовідведення у квартирі.

Для розблокування каналізації потрібно погасити борг перед водоканалом або оформити реструктуризацію, а також оплатити послугу з підключення.

“На жаль, люди не хочуть платити за воду, вартість якої, до речі, попри неодноразове підвищення цін на електрику та паливно-мастильні матеріали, не підіймається ось уже третій рік. Здебільшого, серед впертих боржників – люди з достатком та підприємці”, – йдеться у дописі.

Так, одна із таких боржниць, котра має власний бізнес, категорично відмовляється сплачувати, мотивуючи тим, що не повинна цього робити, бо за неї платить держава, яку вона чомусь не визнає і називає «корпорацією». Ії сусіди, переважна більшість яких є пенсіонерами, обурюються такою поведінкою. Бо вони зі своєї мізерної пенсіі платять за усі комунальні послуги.

До речі, у неї є однодумці, котрі також не сплачують, і говорять завченими фразами, коли їх питаєш про причину відмови розраховуватись за спожиті послуги, а ще погрожують зверненням до суду або візитом до міської ради. Хоча справи багатьох вже знаходяться у суді. І не лише за борги за водопостачання, а й за інші комунальні послуги.

Ще одна пані, останній платіж за водопостачання якої надійшов у 2021 році, відмовляється не лише сплачувати за послуги, а й не допускає контролерів підприємства до лічильника, показник якого не змінювався упродовж цього періоду, попри те, що жінка постійно проживає за даною адресою. На рекомендації розрахуватися, не реагує, як і на попередження щодо відключення від послуг. Натомість погрожує піти до міського голови, щоб той «розібрався з водоканалом».

Інша боргує 14 тисяч, і запевняє, що має договір з «енергоресурсами», які постачають їй воду на четвертий поверх, а не водоканал.

Побачивши працівників підприємства, які учора збиралися блокувати водовідведення, житель однієї багатоповерхівки віднайшов гроші на погашення боргу, що сягав понад десять тисяч гривень.

Квартиру, борг якої за водопостачання та водовідведення становить понад 16 тисяч гривень, господарі донедавна здавали в оренду. Днями там було перекрито доступ до каналізації. Навряд чи знайдуться охочі заселитися у помешкання, де не працює водовідведення. Тож рано чи пізно власнику доведеться заплатити борг, а також вартість послуги за розблокування.

“На жаль, таких хитрих, які роками не платять за послуги, чимало. А коли до них застосовуються міри покарання, б’ють на сполох, і, у непоодиноких випадках звертаються у міську раду, сподіваючись, що борг спишуть. Ні, списувати ніхто не буде. Його потрібно буде сплатити. Якщо цього не зробити добровільно, він буде стягнутий у судовому порядку. І звертатися потрібно не у міську раду, а на водоканал”, – йдеться у повідомленні.

Комунальники нагадуть, наприкінці 2023 року Уряд своєю Постановою № 1405 від 29.12.2023 скасував заборону на припинення ЖК-послуг, нарахування штрафів та пені, а також на стягнення заборгованості населення. Мораторій на відключення комунальних послуг продовжує діяти лише на окупованих територіях і там, де тривають бойові дії.

Від початку 2024 року чимало боржників підприємства зіштовхнулися з проблемою блокування банківських карток, утім числі й за кордоном. Лише після того, як вони погасили борг, їх розблокували. Також чимало споживачів уклали договори реструктуризації, й поступово сплачують заборгованість, аби не залишитись без води. На жаль, є недобросовісні, які вперто не бажають платити, хоча мають чим.

“Розрахуйтеся з підприємством, або укладіть договір реструктуризації, щоб не трапилось так, що ви прийдете додому, й не зможете скористатися вбиральнею, або одного дня ваша банківська картка виявиться заблокованою, чи з нею будуть списані кошти.

Повірте, метою водоканалу не є відключення від послуг. Але він змушений це робити, щоб мати можливість повноцінно функціонувати й створювати для вас комфортні умови. Адже щодня хлопці, попри брак робочоі сили, ремонтують старі водогони, чистять каналізаційні мережі, які самі ж люди забивають, і ще будують нові водогони. Погодьтеся, це величезний об’єм роботи. Тож цінуйте іхню роботу, і сплачуйте за водопостачання вчасто”, – КП «Володимирводоканал» звертається до боржників, які роками не сплачують за послуги, але користуються ними.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Вересня, Неділя
7 Вересня, Субота