<

Депутата облради Бокоча залучили до комісії, яка досліджуватиме Свято-Успенський собор у Володимирі

20:58 | 21.08.2024 / Володимир / , , /
Перегляди
685
/ Коментарі відсутні

20-го серпня відбулось чергове засідання тимчасової контрольної комісії, до складу якої увійшов депутат Волинської облради Андрій Бокоч. Розглянули низку питань, зокрема звернення релігійної громади з Каменя-Каширського та щодо вивільнення пам’яток національного значення у Володимирі – компексу Свято-Успенського кафедрального собору.

Про це повідомив Андрій Бокоч у фейсбуці.

Спершу опрацьовували звернення представників релігійної громади Різдва Пресвятої Богородиці (Православна Церква України) м. Камінь-Каширський стосовно здійснення прихильниками УПЦ ( МП) перешкоджання у користуванні пам’яткою культурної спадщини національного значення. Вже 2 роки минуло, відколи ухвалено рішення про перехід в Лоно Православна Церква України, на руках є всі необхідні дозволи та інші документи, проте віряни не можуть потрапити до храму, в котрому постійно перебувають невідомі люди без жодних дозволів.

Як інформує представник громади Леонід Дрегель, в пам’ятці архітектури змінено все: панікадило, демонтовано дубові двері і встановлено пластикові, замінено боковий іконостас, добудовано кочегарку та ще багато іншого. Жодної належної реакції від представників влади не було, а спроби самостійно забрати ключі від храму завершуються сутичками між прихожанами різних конфесій. Більше того, стан пам’ятки дослідити неможливо, адже немає можливості ані представникам органів влади, ані правоохоронцям потрапити на територію далі воріт, їх просто не пускають.

“Я зауважив , що у деякій мірі поліція бездіє, і що у випадку із храмовим комплексом у Володимирі не можна допустити, аби ситуація набула подібного масштабу. Вкотре підкреслив, що все треба вирішити – як у Камені-Каширському, так і у Володимирі – винятково мирним шляхом.
Що ж до Свято-Успенського кафедрального собору, то справа перебуває на розгляді в господарському суді”, – йдеться у дописі.

Нагадаємо, що з 1-го липня 2024 року священники місцевої єпархії УПЦ МП мали полишити комплекс, оскільки завершився договір оренди, однак вони досі користуються храмом. Волинська обласна державна адміністрація звернулася до суду з позовною заявою про зобов’язання релігійної громади Свято-Успенського собору у Володимирі культові будівлі – пам’ятки архітектури національного значення, що є державною власністю, звільнити та підписати відповідні акти приймання.

Прийняли рішення задля координації зусиль з вирішення питань повернення державі релігійних пам’яток делегувати членів комісії до складу двох інших комісій – з приймання культових споруд – пам’яток архітектури, що знаходяться у місті Володимир, та до комісії з періодичного моніторингу пам’яток.

Друга займатиметься дослідженням культових споруд – пам’яток архітектури національного та місцевого значення, які були передані в користування УПЦ МП, на предмет запобігання руйнуванню та заподіянню шкоди, забезпечення захисту та утримання.

“До складу комісії, що досліджуватиме Свято-Успенський собор у Володимирі, буду долучений і я. Щиро сподіваюсь, що процес передачі храмів в Православній Церкві України відбудеться чимшвидше! Вже незабаром, третього вересня , у вівторок, у місті Луцьку, відбуватиметься попереднє судове засідання у справі Свято-Успенського кафедрального собору, що у Володимирі, на якому планую бути присутнім. Працюємо далі!” – зазначив Андрій Бокоч.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

13 Вересня, П’ятниця
12 Вересня, Четвер