<

Від початку повномасштабного вторгнення 46 військових не повернулися з відпочинку за кордоном

20:50 | 14.10.2024 / Новини / /
Перегляди
68
/ Коментарі відсутні

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 46 українських військових виїхали за кордон на відпочинок та не повернулися назад. Про це свідчать дані, отримані журналістами від Головного управління Військової служби та заступника Генштабу.

Про це повідомляє “Слідство.Інфо” з посиланням на відповідь Міноборони України на їхній запит, пише Суспільне.

Як пояснили журналістам у Головному управлінні Військової служби, перетин кордону військовослужбовцями може відбуватися на загальних підставах, а їхній пропуск забезпечують уповноважені посадові особи.

Зазначається, що військові не мають обмеження по часу відпустки і задля виїзду їм необхідно надати лише дозвіл командира військової частини про виїзд в іншу країну.

“У період з 24.02.2022 по 30.09.2024 обліковано 46 випадків, коли військовослужбовці не поверталися назад в Україну після відпочинку за кордоном. Таких військовослужбовців обліковано, як таких, що самовільно залишили військові частини”, — йдеться у відповіді на запит.

При цьому Міноборони не повідомило про випадки порушення законодавства при перетині державного кордону, відзначають розслідувачі.

Відповідальність за СЗЧ в Україні

На сьогодні, в умовах воєнного стану, за самовільне залишення служби військовослужбовцем, передбачається кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років. Дезертирство карається позбавленням волі від 5 до 12 років.

20-го серпня цього року Верховна рада України ухвалила в цілому закон про позбавлення від кримінальної відповідальності військовослужбовців за самовільне залишення військової частини та дезертирство в окремих випадках:

  • якщо це трапилося вперше,
  • якщо військовий вирішив повернутися до війська на стадії судового розгляду,
  • Якщо командир частини надав суду письмову згоду на повернення військового до служби.

Раніше директор ДБР Олексій Сухачов заявив агентству “Інтерфакс-Україна”, що відомство орієнтоване на те, аби повертати на позиції бійців, які залишили місце служби, а не на збільшення щодо них кримінальних проваджень. Сухачов наголосив, що нині пріоритетними у цьому питанні є профілактичні заходи та роз’яснювальна робота.

Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко, посилаючись на статистику Державної судової адміністрації, повідомив агентству, що протягом 2023 року за СЗЧ засудили 1 577 військових. З них 30 — жінок. Він додав, що це найпоширеніший злочин серед військовослужбовців.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

14 Жовтня, Понеділок