<

В Україні хочуть ввести нову допомогу, а прожитковий мінімум скасувати: подробиці від Мінсоцполітики

12:14 | 18.08.2024 / Новини / , , /
Перегляди
784
/ Коментарі відсутні

У Мінсоцполітики вважають, що формально задекларований прожитковий мінімум недостатній, щоб забезпечити потреби людини. Тому його пропонують замінити.

В Україні планують ввести базову соціально допомогу. У майбутньому це має замінити прожитковий мінімум. Водночас розмір допомоги буде залежати від складу родини. Про це повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв’ю каналу “Рада”, – пише ТСН.

Зараз Міністерство соцполітики відповідний законопроєкт обговорює з органами центральної влади.

“Сьогодні формально задекларований прожитковий мінімум недостатній, щоб забезпечити потреби людини. Він не враховує, як людина проживає. А ми проживаємо допомогосподарствами. Одинокій людині дещо більше коштів треба, ніж допомогосподарству, наприклад, з шести осіб. Якщо діти і дорослі, то це інше переформатування…Ми хочемо відійти від прожиткового мінімуму. До цього прив’язані штрафи, посадові оклади і т.д. Для нас дуже важливо це роз’єднати”, – розповіла міністерка. 

Відтак, розмір допомоги залежатиме від складу родини. Наприклад, якщо в родині працюватиме лише чоловік (або дружина), а інший – займатиметься побутом, то це не означає, що держава має надавати допомогу у зв’язку з безробіттям. Бо фактично це рішення родини, а дохід одного з подружжя може бути достатній для родини. 

Нині Міністерство соціальної допомоги завершує роботу над законопроєктом, який пропонує запровадити в Україні базову соціальну допомогу на заміну прожитковому мінімуму.

В ньому також пропонується об’єднати виплати. Наприклад, для людей з інвалідністю є близько 100 різних виплат. При тому розібратись з переліком виплат надто важко. Замість великої кількості виплат введуть всього дві: для тих, хто тимчасово зіштовхнувся з бідністю і виплату по догляду (якщо людина вже втратила працездатність). 

До слова, експерт “Економічного дискусійного клубу” Олег Пендзин розповів, що в Україні було ухвалено рішення на найближчі три роки “заморозити” прожитковий мінімум і мінімальну зарплату.  




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Вересня, Понеділок