<

В Україні дозріла бавовна, яку висадили для виробництва пороху

07:32 | 2.10.2024 / Новини / /
Перегляди
95
/ Коментарі відсутні

В рамках експерименту в Україні посадили кілька імпортних сортів бавовнику для виробництва пороху. Востаннє бавовну в країні вирощували в середині минулого століття.

Про це пише Економічна правда.

Верховна Рада у травні 2024 року ухвалила закон, яким спростила імпорт сортів бавовника в Україну, а уряд розпочав експериментальний проєкт з його вирощування на півдні країни. Тестові поля знаходяться у двох локаціях на Одещині, мова йде про «декілька точок по 10 соток». На цих площах навесні засіяли 5 імпортних сортів.

У Мінагро вже отримали проміжні результати експерименту: сформувалися та відкрилися перші «коробочки» бавовни, а отже рослина може дозрівати в українському кліматі. Далі урожай збиратимуть у декілька етапів, аби передати бавовну в різних фазах дозрівання на експертизу до лабораторій Міноборони та Мінстратегпрому. Там мають визначити, чи підходить волокно для виробництва пороху для дальньої артилерії.

Як виробляють порох

В основі формули бездимного пороху лежить нітроцелюлоза. Її можна отримати після переробки целюлози з промислових конопель, бавовника та деревини. Якщо конопляну целюлозу можна використати для патронів та снарядів близької дії, то для дальньої артилерії найкращою сировиною є саме порох з бавовни, адже він найлегший.

Згодом целюлозу змішують з сірчаною та азотною кислотою, аби отримати нітроцелюлозу. Потім нітроцелюлозу змішують з іншими речовинами та утворюють гранули пороху, після чого висушують та роблять метальні заряди для боєприпасів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 Жовтня, Середа
1 Жовтня, Вівторок