<

В Луцькому районі мама з немовлям захворіли на лістеріоз

12:11 | 17.07.2024 / Новини / /
Перегляди
189
/ Коментарі відсутні

В Луцькому районі зареєстрували 2 нових випадки лістеріозу: захворіла 26-річна жінка та її новонароджена дитина.

Фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб проводять епідеміологічне розслідування в осередку захворювання жінки з немовлям на лістеріоз. Про це повідомляє Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Зараз вони госпіталізовані та отримують всю необхідну медичну допомогу. Встановлюється джерело інфекції та коло контактних осіб, за якими будуть вести медичне спостереження.

З початку 2024 року на Волині зареєстрували 3 випадки лістеріозу (один чоловік помер), у 2023 – 4 випадки.

Довідково:

Лістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Передавати лістерій можуть дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і дикі тварини (коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби. Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею, носовим слизом, молоком, навколоплідною рідиною. Продукти харчування – молоко, м’ясо, риба, овочі, фрукти для збудника – просто відмінне живильне середовище для росту мікроорганізмів.

Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі і фрукти. Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-оральним шляхом, тому дуже важливо дотримуватись правил гігієни і ретельно мити руки.

Симптоми:

За першими симптомами лістеріоз схожий на харчове отруєння (діарея, лихоманка, головний біль, м’язовий біль). У випадку прогресування хвороби страждає центральна нервова система (головний мозок). У разі ураження нервової системи з’являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку. Для літніх людей, осіб з ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними. Тому важливо звернутись до лікаря, якщо у вас з’явилися ознаки харчового отруєння: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, блювота.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Вересня, Неділя
7 Вересня, Субота