<

Україна заборонила ввезення деяких товарів із Угорщини через спалах ящуру

05:25 | 12.03.2025 / Новини / /
Перегляди
40
/ Коментарі відсутні

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAH) та ЄС, на території Угорщини зафіксовано спалах ящуру тварин, через що введено обмеження на ввезення товарів цієї країни в Україну.

Про це повідомляє пресслужба Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Зазначається, що Держпродспоживслужба запровадила заборону на ввезення з Угорщини в Україну вантажів тварин, чутливих до вірусу ящуру, генетичного матеріалу, а також сировини та продукції тваринного походження від таких тварин.

«Такі заходи вжито для запобігання занесенню збудника ящуру на територію України. Держпродспоживслужба та її територіальні органи здійснюють постійний контроль епізоотичної ситуації», – йдеться у повідомленні.

У відомстві зауважили, що джерелом інфекції є хворі на ящур тварини, а також ті, що перебувають в інкубаційному періоді. Вірус може передаватися в тому числі і через продукти від тварин, сприйнятливих до цього захворювання.

Як повідомлялось, угорська влада підтвердила наявність ящуру на фермі неподалік словацького кордону, де трималося близько 1400 голів великої рогатої худоби. Спалах був офіційно підтверджений 6 березня 2025 року після того, як симптоми виявилися 3 березня.

Довідка:

Ящур – це гостропротікаюче висококонтагіозне вірусне захворювання, яке здебільшого вражає велику рогату худобу, свиней та інших парнокопитних, проте також сприйнятливі і дикі тварини (олені, козулі, лосі та дикі кабани).

Хвороба реєструється у багатьох країнах світу. Всього налічується 7 імунологічно відмінних серотипів: А,О,С, SAT1, SAT2, SAT3, Asia1, які разом налічують більше 60 штамів. Імунітет до одного серотипу не захищає тварину від інших серотипів.

На ящур можуть хворіти і люди. Основний шлях інфікування людей відбувається через вживання сирого молока хворих на вірус ящуру тварин, а також через продукти його переробки, рідше через м’ясо.

Можлива пряма передача інфекції людині повітряно-краплинним шляхом при контакті з хворою твариною. Люди здатні виділяти вірус у респіраторному тракті протягом 24-48 годин.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Понеділок