<

Україна втратила перший F-16: загинув пілот

21:52 | 29.08.2024 / Новини / , /
Перегляди
539
/ Коментарі відсутні

Генеральний штаб ЗСУ повідомив про втрату Україною винищувача F-16. Це сталося під час відбиття масованого ракетного обстрілу України.

Українські Повітряні сили втратили винищувач F-16, який розбився в авіакатастрофі 26-го серпня. Це сталося під час відбиття масованої комбінованої атаки ракетами та дронами. У бою загинув пілот Олексій Месь з позивним “Мунфіш”.

Як повідомляється, під час відбиття ракетного удару з боку рф по території України, разом з підрозділами зенітно-ракетних військ були застосовані винищувачі F-16 Збройних Сил України. В ході повітряного бою літаки F-16 продемонстрували свою високу ефективність, бортовим озброєнням було збито чотири крилатих ракети ворога.

Під час заходу на наступну ціль з одним з літаків було втрачено звʼязок. Як зʼясувалося пізніше, літак зазнав катастрофи, льотчик загинув.

Для зʼясування причин аварії призначена спеціальна комісія МОУ, яка працює в районі падіння літака.

ТСН зібрала усе, що відомо на цей момент про катастрофу бойового літака.

Перша втрата

Про те, що в Україні розбився один з нещодавно отриманих винищувачів F-16, повідомило видання Wall Street Journal з посиланням на неназваного американського чиновника. 

У виданні зазначили, що це сталося під час масованого ракетного обстрілу України 26 серпня, однак винищувач був не збитий, а нібито зазнав аварії. Про обставини інциденту видання нічого не повідомило. 

Повітряний бій

Згодом Генштаб ЗСУ підтвердив втрату бойового літака та повідомив подробиці катастрофи.

У Генштабі уточнили, що винищувачі F-16  були застосовані разом з підрозділами зенітно-ракетних військ для знищення крилатих ракет ворога. Своїм бортовим озброєнням вони знищили 4 таких цілі.

“Під час заходу на наступну ціль з одним з літаків був втрачений звʼязок. Як зʼясувалося пізніше, літак зазнав катастрофи, льотчик загинув”, – йдеться у повідомленні 

Яка причина катастрофи

Як повідомили в Генштабі, для з’ясування причин аварії призначена спеціальна комісія МОУ, яка працює в районі падіння літака.

Видання CNN з посиланням на джерело в українських військових колах повідомило, що до участі розслідуванні катастрофи F-16 будуть запрошені міжнародні експерти. 

Попередньо розглядаються різні версії аварії, зокрема “дружній вогонь” української ППО, технічна несправність літака та помилка пілота.  

Водночас, за словами співрозмовника видання, у Збройних силах України вважають дуже сумнівним, що причиною інциденту стала помилка пілота. За штурвалом F-16 перебував дуже досвідчений льотчик.

Що відомо про пілота

У Повітряних силах повідомили, що під час відбиття масованої атаки 26 серпня загинув льотчик Олексій Месь. Перед тим, як сталася катастрофа, він знищив три крилаті ракети та один ударний БпЛА. 

Наказом Головнокомандувача ЗСУ йому посмертно присвоїли військове звання полковника. 

“Він героїчно провів свій останній бій в небі. 26 серпня Олексій під час відбиття російського масованого комбінованого ракетно-авіаційного удару знищив три крилаті ракети та один ударний БпЛА. Олексій врятував українців від смертоносних російських ракет. На жаль, ціною власного життя”- повідомляє Повітряне командування “Захід”.

Олексій “Mунфіш” Месь були одним із тих, хто активно лобіював отримання F-16 для України. Він один з перших українських пілотів, який пройшов навчання на західних винищувачах.

Нагадаємо, винищувачі F-16, які союзники передали Україні, отримали спеціальне оновлення систем радіоелектронної протидії. Вони були внесені для ефективної протидії російським системам протиповітряної оборони з урахуванням особливостей їх роботи.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

14 Вересня, Субота
13 Вересня, П’ятниця