<

Україна та Румунія уклали безпекову угоду

05:48 | 12.07.2024 / Новини / , /
Перегляди
28
/ Коментарі відсутні

Президент України Володимир Зеленський, та його румунський колега Клаус Йоганніс підписали двосторонню угоду про співробітництво у сфері безпеки між двома країнами. 

Про це повідомив Офіс президента, пише Громадське.

У документі Бухарест зобовʼязався продовжувати багатовимірну підтримку України з тією ж динамікою, що й у 2022–2024 роках, а також передати обіцяну систему протиповітряної оборони Patriot. Країна пообіцяла сприяти максимально швидкому транзиту всієї необхідної техніки своєю територією до України. 

В угоді є пункти співпраці для зміцнення безпеки в Чорноморському регіоні. Румунія допомагатиме Україні в розмінуванні Чорного моря та надаватиме підтримку через інструменти ЄС і НАТО.

Бухарест підтримуватиме й оборонну промисловість України. Також Румунія разом із партнерами допомагатиме навчальному центру F-16 для підготовки українських пілотів, сприяючи коаліції спроможностей Військово-повітряних сил.

Окремі блоки документа стосуються розвідки та контррозвідки, кібербезпеки, інформаційної безпеки, гуманітарного розмінування, санкцій, відновлення та відбудови України. 

Крім того, в угоді зафіксований механізм 24-годинного екстреного реагування у разі повторної російської агресії проти України або значної ескалації.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Вересня, Неділя
7 Вересня, Субота