<

Україна домовилася з власниками єврооблігацій щодо реструктуризації боргу

16:48 | 22.07.2024 / Новини / , /
Перегляди
36
/ Коментарі відсутні

Україна на закритих зустрічах у липні змогла домовитися з Комітетом власників єврооблігацій України щодо реструктуризації боргу. Це допоможе уникнути дефолту.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, пише Громадське.

Як зазначає Мінфін, зараз ідеться про досягнення принципових домовленостей — це важливий етап процесу реструктуризації державного зовнішнього комерційного боргу України. З власниками єврооблігацій домовилися щодо реструктуризації суверенних боргових цінних паперів, випущених на міжнародних ринках капіталу, на суму 23,4 млрд доларів.

За словами Шмигаля, це дасть змогу зекономити 11,4 млрд доларів на обслуговуванні боргу протягом наступних трьох років та 22,75 млрд — до 2033 року.

«У такий спосіб ми зможемо вивільнити ресурси на нагальні потреби: нашу оборону, соціальний захист та відновлення», — пише прем’єр.

Угода про реструктуризацію передбачатиме, що чинні єврооблігації в обігу будуть обміняні на пакет нових єврооблігацій із номінальним зниженням вартості боргу на 37% на початковому етапі та зниженням чистої приведеної вартості боргу на близько 60%.

Після завершення реструктуризації строк погашення єврооблігацій буде продовжено: перше погашення на суму 1,172 мільярда доларів відбудеться у 2029 році.

Для порівняння, без реструктуризації основна сума боргу в розмірі 9,381 мільярда доларів (без урахування капіталізованих відсотків) підлягала б виплаті в період з 2024 року по 2029 рік.

Згідно з досягнутими домовленостями, будуть випущені нові єврооблігації з погашенням у 2029, 2030, 2034, 2035 і 2036 роках.

Наразі Україна має намір здійснити угоду з реструктуризації якнайшвидше, за умови готовності документації.

Нагадаємо, уже 1-го серпня закінчується пільговий період, протягом якого Україна не платила за зовнішніми боргами. Варіанти розвитку подій два — домовитися про продовження терміну заморожування обслуговування боргу або фактичний дефолт.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Вересня, Неділя
7 Вересня, Субота