<

У Волинському ТЦК та СП роз’яснили деталі взяття на військовий облік для 17-річних юнаків

13:45 | 2.06.2024 / Новини / /
Перегляди
218
/ Коментарі відсутні

Взяття на військовий облік юнаків-призовників в Україні — щорічна процедура, яка не пов’язана з мобілізаційними заходами під час війни.

У Волинському обласному ТЦК та СП у коментарі ВСН пояснили усі тонкощі.

Як розповіла пресофіцерка Волинського обласного територіального центру комплектування і соціальної підтримки Уляна Кравчук, відповідно до статті 14 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» щороку протягом січня – березня беруться на облік громадяни України чоловічої статі у рік досягнення 17-річного віку.

У районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання хлопці мають стати на військовий облік та отримати приписне посвідчення.

«Для взяття на військовий облік призовників громадяни України зобов’язані особисто прибути до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки та подати необхідні документи, перелік яких визначено Постановою Кабміну №352 від 21.03.2002)», – пояснила Уляна Кравчук.

Відповідно до Постанови Кабміну №563, чоловіки, які перебувають за кордоном підлягають військовому обліку на тих же засадах, що і чоловіки в Україні.Тому українці за кордоном зобов’язані приїхати до України та особисто стати на військовий облік у територіальних центрах комплектування протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабміну від 16 травня 2024 р. №563, тобто до 16 червня.

Раніше передбачалось, що знятися з військового обліку призовникам, військовозобов’язаним та резервістам, які виїжджають за кордон, можна було після особистого прибуття до відповідного ТЦК з документами, що підтверджують виїзд за кордон.У зв’язку із внесенням змін до ст.37 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», наразі відсутня норма для призовників, військовозобов’язаних і резервістів щодо зняття їх з військового обліку у ТЦК для виїзду за кордон.

«При цьому громадяни України, які були зняті через виїзд за кордон зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабміну від 16 травня 2024 р. №563, тобто до 16 червня, стати на військовий облік, особисто прибувши до районних (міських) ТЦК», – сказала пресофіцерка.

За її словами, ця норма не застосовується лише до працівників дипломатичних установ.

Крім того, закордонні дипломатичні установи інформують призовників віком від 18 до 25 років, які перебувають на постійному або тимчасовому консульському обліку.А також інформують військовозобов’язаних та резервістів без відстрочки від мобілізації та сприяють їхньому поверненню в Україну.

Дипломатичні установи повідомляють про взяття на постійний або тимчасовий консульський облік або зняття з нього ТЦК, органи СБУ, відповідні підрозділи розвідувальних органів за місцем їх перебування на військовому обліку.

Юнакам, які з певних причин не стали на військовий облік призовників, передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в особливий період – від 17 000 до 25 500 гривень за порушення правил військового обліку (стаття 210 Кодексу про адміністративні правопорушення).

Постановка на військовий облік призовників не належать до мобілізаційних заходів, які тривають.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Червня, Понеділок