<

«У військового день народження, а його ніхто не привітав»: чим небезпечні ШІ-світлини у фейсбуці

08:32 | 29.09.2024 / Новини / , , /
Перегляди
74
/ Коментарі відсутні

Росія використовує в інформаційній війні світлини, які генерує штучний інтелект. Такі зображення масово поширюють у соціальних мережах, аби зібрати аудиторію на сторінках, на яких просувають російські наративи.

Про це повідомили у Центрі протидії дезінформації.

У соціальних мережах зараз поширюється багато дописів, які містять фото з ознаками генерації штучним інтелектом. На них зображені нібито українські військові з закликами привітати їх чи то з днем народження, чи то з весіллям. Також є схожі дописи про врятованих тварин, дітей або літніх людей.

Такі публікації часто поширюють боти, їхня мета — викликати емоції та заохотити людей «відреагувати». Так ці світлини отримують тисячі взаємодій від реальних користувачів, що сприяє швидкому просуванню сторінок.

У Центрі протидії дезінформації кажуть, що ці сторінки у соцмережах може використати росія в інформаційній війні проти України.

Як пояснюють у ЦПД, на сторінках з ШІ-зображеннями збирається велика аудиторія, яка не надто критично ставиться до побаченого в мережі та сприйнятлива до інформаційних маніпуляцій. У такий спосіб ворог отримує майданчик для просування небезпечних для України наративів.

Загроза таких дописів, зокрема, полягає і в тому, що їх можуть використовувати для шахрайства, адже вони часто містять шкідливі посилання, замасковані, наприклад, під петицію, яку необхідно підписати.

У ЦПД закликали дотримуватися інформаційної гігієни в мережі та не піддаватись на маніпуляції.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Вересня, Неділя
28 Вересня, Субота