<

У Свято-Михайлівському соборі Черкас провели першу службу українською і підняли національний прапор

22:09 | 17.10.2024 / Новини / , /
Перегляди
20
/ Коментарі відсутні

17-го жовтня у Черкасах до Свято-Михайлівського гарнізонного храму на уперше увійшли його парафіяни Православної Церкви України. Громаду офіційно зареєстрували ще у липні цього року, але громада УПЦ (у єдності з московським патріархатом) чинила усілякі перепони, зазіхаючи на власність.

Про це повідомляє управління Черкаської єпархії ПЦУ – УПЦ.

Зранку підбурений натовп прибічників УПЦ МП намагався взяти церковне подвір’я і собор під свій контроль, для цього був використали сльозогінний газ і штовханину. Наразі відомо, що повні обставини інциденту з’ясовують слідчі, які визначають правову кваліфікацію події, а також встановлюють учасників інциденту. Безпосередню участь у цих подіях узяв керівник Черкаської єпархії УПЦ МП митрополит Феодосій (Снігірьов). Як з’ясували поліціанти, група осіб вчинила хуліганські дії на території та всередині храму, у результаті чого кільком громадянам завдали тілесних ушкоджень.

Згодом ситуація нормалізувалася. Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, який разом із депутатами прийшов привітати парафіян із визначною історичною подією, зазначив, що перехід Михайлівського собору під юрисдикцію ПЦУ відбувся на законних підставах. Трохи пізніше на події відреагував голова Черкаської ОВА Ігор Табурець у своєму телеграм-каналі:

«Закликаю присутніх зберігати холодний розум, не вдаватися до провокацій і подібного! Кожна релігійна громада має законне право на зміну підлеглості у канонічних та організаційних питаннях. На сьогодні цим правом скористались уже 94 релігійні громади на Черкащині, змінивши своє підпорядкування з московського патріархату на Православну церкву України. Курс на духовну незалежність України незмінний».

Опівдні до Свято-Михайлівського гарнізонного храму увійшов митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, і уперше за всю історію цього красеню-храму під його величними склепіннями залунала молитва українською мовою, а по завершенні всі присутні заспівали Славень України.

Митрополит Іоан звершив у храмі подячний молебень і оголосив ім’я теперішнього настоятеля і благочинного гарнізонного собору: ним став бригадний капелан, протоієрей Володимир Гладковський.

Владика Іоан сказав, що на території собору створять осередок національно-патріотичного виховання, недільну школу та підготовку капеланів. Є ще багато інших проєктів, які будуть спільно втілюватися українською громадою.

Розділити радість історичної події переходу до Православної Церкви України до собору прийшли численні черкасці, а на соборну молитву з’їхалися священики з усієї Черкащини.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

17 Жовтня, Четвер
19:10
37