<

У Раді зареєстрували законопроєкт про економічне бронювання за 20 тисяч військового збору

01:56 | 13.06.2024 / Новини / /
Перегляди
207
/ Коментарі відсутні

У Верховній раді 11-го червня зареєстрували законопроєкт №11331 “Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки”, який передбачає концепцію “економічного бронювання” військовозобов’язаних від мобілізації.

Картка законодавчої ініціативи опублікована на сайті парламенту, пише Суспільне.

Авторами документа є група нардепів на чолі з головою комітету Верховної ради з питань економічного розвитку Дмитром Наталухою (партія “Слуга народу”).

У своєму дописі у фейсбуці Наталуха розповів про основні положення документа.

За його словами, у законопроєкті заклали концепцію “економічного бронювання”, яка дозволить зберегти для економіки “важкозамінних спеціалістів”.

Як вона працюватиме:

  • Кожен субʼєкт господарювання, який сплачує підвищений військовий збір у 20 тисяч гривень на місяць за працівника — має можливість його забронювати. Сплата підвищеного збору відбувається не працівником, а самим бізнесом. Він сам визначає, хто для нього найбільш критичний і підтверджує це відповідними податками.
  • Бронювання поширюється на кожен субʼєкт господарювання, що нівелює проблему, наприклад, з неможливістю броні для представництв міжнародних компаній чи ФОПів. Останні можуть забронюватися, якщо підтвердять реальне ведення діяльності протягом останнього року.
  • Відсоткову межу заброньованих та процедуру визначатиме уряд. Механіка сплати підвищеного військового збору окреслена у повʼязаному законопроєкті №11332 “про внесення змін до податкового кодексу України щодо особливостей сплати воєнного збору за бронювання військовозобов’язаних”.

Наталуха підкреслив, що ці законопроєкти є результатом “піврічної роботи великої команди людей”, яка проводила консультації, моделювали різні сценарії та вели діалог, як з урядовцями, так і з бізнесом. Крім того, за його словами, незабаром будуть подані два альтернативних законопроєкти, що будуть включати: модель із бронюванням за рівнем зарплати у понад 35 тисяч гривень, а також змішану модель – 35 тисяч зарплати для найманого працівника, 20 тисяч військового збору для ФОП.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Червня, Неділя