<
Інші розділи

У луцькій кав’ярні працюють хлопці зі синдромом Дауна

Цей запис опубліковано більш як рік тому
05:49 | 11.01.2020 / Новини / /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

9-го січня у Луцьку розпочала роботу перша в місті кав’ярня, серед обслуговуючого персоналу якої – хлопці з синдромом Дауна.

Про це повідомляють Волинські Новини.

Раніше заклад належав двом ветеранам АТО. Так, у 2018 році лучани Анатолій Форманюк та Микола Кравчук, які раніше не були знайомі, хоч обидва воювали в 2014 році на сході у складі 51-ї бригади, пройшовши курси в школі лідерства для учасників бойових дій, започаткували власну справу. У листопаді 2019 року Микола Кравчук повідомив про закриття кав’ярні.

Утім, у третій день Різдва кав’ярню «Старе місто» відкрили знову.

Нині у кав’ярні працюють офіціантами двійко «сонячних» хлопців – 20-річний Андрій Мельник та 18-річний Валентин Новосад.

Зі слів мами одного із хлопців, голови громадської організації батьків дітей із синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку Олени Мельник, за станом на сьогодні, хлопці проходять навчання у досвідченої баристи, тому цілком можливо, що у майбутньому готуватимуть каву самостійно, адже дуже цього хочуть.

Як пояснила пані Олена, для стартапу обидві сім’ї використали суто власні заощадження.

«Захотіли, зробили, й будемо далі шукати фінансову підтримку, аби продовжити гарну справу. Сподіваємось, що з часом кав’ярня приноситиме нам дохід, аби ми мали змогу окупити відкриття закладу. Але, звичайно, будемо шукати підтримку, бо оренда приміщення у Старому місті вартує немало», – зазначила жінка.

Вона розповіла, що до цього 18-річний Валентин протягом місяця працював у кафе «Юлія» офіціантом, і у нього, зі слів жінки, це чудово виходило. Натомість Андрій Мельник мав досвід роботи у компанії «Тигрес».

«Чому саме кав’ярня? Бо, як показує світова практика, саме в такому виді роботи сонячні люди можуть себе найкраще реалізувати. Як варіант – супермаркети і пекарні, але в нас із цим не склалося. Яскравими прикладами для наслідування для нас є кафе «Ровнік» у Польщі та ресторан «У Тіма» в Америці, куди масово їдуть люди, замовляють сніданки ланчі та обіди. Сподіваємося, наша кав’ярня буде не менш популярною. Також це буде як арт-майданчик для творчих вечорів, майстер-класів, місце для туристів.

Колишні власники нам все передали і розповіли, прийшли сьогодні нас підтримати. Сподіваюсь, що у нас тепер буде така інтеграція. Дуже добре, коли особливі люди спілкуються між собою, а не зачинені вдома. І наші діти яскравий тому приклад. Це говорить про те, що суспільство змінюється. Таким людям потрібен супровід і таким супроводом будемо ми, батьки – будемо допомагати, вчити», – поділилася планами на майбутнє жінка.

До слова, нині Валентин Новосад навчається у Волинському коледжі Національного університету харчових технологій за спеціальністю «офіціант». Він вміє готувати каву і ознайомлений з базовими операціями на кухні. Андрій Мельник свого часу здобув спеціальність «фотограф» у одному із профтехучилищ Луцька, проте влаштуватись за фахом йому не вдалося.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 Листопада, Вівторок
4 Листопада, Понеділок