<

У Франції стартували дострокові парламентські вибори, на яких можуть перемогти ультраправі сили

11:27 | 30.06.2024 / Новини / /
Перегляди
86
/ 1 коментар

У неділю, 30 червня, стартує перший тур дострокових парламентських виборів після того, як президент Емманюель Макрон розпустив Національні збори внаслідок поразки на виборах до Європарламенту. 

Про це пишуть Reuters та RFI, передає Громадське.

Зазначається, що це голосування може сформувати перший з часів Другої світової війни ультраправий парламент у Франції, що своєю чергою може призвести до «кардинальних змін». Ле Пен та її партія виступають за антиміграційну політику, євроскептицизм та зменшення військової підтримки для України.

Передвиборчі прогнози та опитування французької громадськості свідчать, що «Національне об’єднання» Марін Ле Пен може отримати 35-37% голосів, лівий альянс «Новий народний фронт» — 27,5-29%, а центристський табір Макрона — 20-21%.

Якщо ж на виборах переможе «Національне об’єднання», то новим прем’єр-міністром країни може стати 29-річний Жордан Барделла — ставленик Марін Ле Пен, що не має серйозного політичного досвіду. Водночас Макрон неодноразово запевняв, що залишиться президентом країни, незважаючи на результати виборів.

Голосування відбуватиметься у два тури. Остаточні результати дострокових виборів стануть відомими 7 липня.

Вибори у Франції

Президент Франції Емманюель Макрон 9 червня оголосив, що розпускає парламент країни та призначає нові вибори за результатами виборів до Європарламенту. Від Франції лідирувала ультраправа партія проросійської Марін Ле Пен «Національне об’єднання». Тим часом партія Макрона «Відродження» здобула друге місце.

Президент «Національного об’єднання» Жордан Барделла закликав Макрона розпустити парламент. У відповідь Макрон заявив, що він упевнений, що французи зроблять «правильний» вибір на позачергових виборах.

Згідно з опитуванням громадської думки у Франції, до першого туру позачергових парламентських виборів 30 червня лідирує «Національне об’єднання» (33%), випереджаючи, зокрема, президентську більшість.

Якщо «Національне об’єднання» виграє вибори, то сформує наступний уряд країни. Так, місце прем’єр-міністра Франції вже пророкують 29-річному Барделлі.

У відповідь сотні тисяч французів вийшли на марш проти ультраправихполітичних сил. А Макрон заперечив, що розглядає можливість піти у відставку, якщо на наступних парламентських виборах переможе «Національне об’єднання».




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 Липня, Вівторок
1 Липня, Понеділок