<
Інші розділи

Традиції і забобони: справи, які потрібно зробити до Різдва, щоб прожити щасливий рік

05:51 | 23.12.2024 / Новини / /
Перегляди
123
/ Коментарі відсутні

У неділю 24-го грудня українці відзначатимуть Святвечір, а 25-го грудня – Різдво Христове. Обидва дні є надзвичайно важливими в нашій культурі та містять багато традицій і забобонів.

РБК-Україна, використовуючи інформацію з різних джерел, розповідає, що потрібно встигнути до Різдва, щоб провести щасливий рік.

Справи до Різдва

  • Насамперед варто знати про те, що традиційно Різдву в Україні передує 40-денний піст. Він розпочинається 15-го листопада та триває до 25-го грудня. Таким чином люди фізично й духовно очищаються від гріхів.
  • Останній день перед постом припадає на день пам’яті святого апостола Пилипа, тому піст часто називають Пилипівкою.
  • До Різдва обов’язково потрібно поприбирати в хаті та оновити господарські знаряддя.
  • До свята також було заведено запасатися всім, необхідним для зими. Це можуть бути дрова, тканина, борошно, мед тощо. У хатах також прикрашали ікони новими чи чистими рушниками, зіллям.

Що робити в переддень Різдва

  • За день до Різдва весь день не можна нічого їсти аж до самої святої вечері.
  • Зранку до хати потрібно занести дідуха. Раніше його робили з останнього врожаю пшениці. У наші часи це може бути простий букет колосків. Поставити його потрібно під іконою як символ достатку.
  • Звісно ж, обов’язково потрібно приготувати кутю та 12 пісних страв, які символізують 12 апостолів.
  • Накрити стіл потрібно до того, як зійде перша зірка. Не забудьте також поставити зайву тарілку для духів померлих. Наші предки вірили, що вони приходять на Різдво.
  • А для захисту від темних сил на кожен кут стола кладуть по зубку часнику.
  • Ще одна традиція говорить про те, що перед вечерею господар повинен занести під стіл сіно, яке нагадує, що Спаситель народився в яслах.
  • Перед вечерею також потрібно прочитати молитву разом з усіма присутніми.
  • Після цього можна братися до їжі. Однак не забудьте, що починаємо завжди з куті. Причому робить це господар дому чи найстарший член сім’ї. Він куштує кутю, говорить побажання рідним.
  • Після вечері варто залишити трохи їжі на столі чи біля ікон, щоб вшанувати пам’ять померлих членів сім’ї.
  • Наступного дня, саме на Різдво, сходіть до церкви, влаштуйте справжній святковий обід, запросіть гостей і рушайте колядувати.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Грудня, Понеділок
22 Грудня, Неділя