Світязькі пончики внесли до переліку нематеріальної спадщини Волині
До обласного переліку нематеріальної спадщини Волинської області офіційно внесли ще п’ять елементів. Загалом у списку є 21 ремесло, вміння чи традиція.
Про це розповіла провідна методистка з охорони нематеріальної спадщини обласного науково-методичного центру Волині Наталія Грабарчук, пише Суспільне.
Які нові елементи внесли до переліку нематеріальної спадщини Волині
- “Партесний спів (це український багатоголосий церковний спів, який сформувався наприкінці 16 ст. і розвивався впродовж 17 – 1-ї пол. 18 ст): забута українська традиція”;
- Виготовлення полотна з льону в селі Острів’я Шацької громади;
- Традиція приготування хліба з чорнушкою (в приготувуванні такого хліба використовують чорний кмин) в Шацькій громаді;
- Фестиваль “Світязького пончика” в Шацькій громаді;
- Виготовлення ниток з льону та спосіб фарбування у природних барвниках в Рівненській громаді.
Які ще елементи входять до нематеріальної спадщини Волині
- “Традиції та обряди під час збирання чорниць”;
- “Вишивка занизування”;
- “Чорнодимлена кераміка”;
- “Біління полотна”;
- “Художнє ткацтво Волинського Полісся”;
- “Гончарство Рокитівського осередку чорнодимленої кераміки”;
- “Ягідні пісні волинського полісся”;
- “Традиція соломоплетіння у Турійській громаді Волинської області”;
- “Традиція приготування мандричок”;
- “Одспівування сиру”;
- “Смідинська капуста”;
- “Бортництво. Глядіння пчіл по-Баївськи”;
- “Ткацтво Камінь-Каширської громади”;
- “Приготування української традиційної страви “Голубці”. Культура приготування і споживання голубців;
- Весільний обряд “Читання корони”;
- “Традиція плетіння кошиків з коріння сосни у Шацькій громаді.
Зі слів Наталії Грабарчук елементи, які є у списку нематеріальної спадщини Волині, згодом можуть потрапити до національного списку.
Як зазначили у Волинському науково-методичному центрі до національного переліку нематеріальної культурної спадщини з Волині наразі належать: “Соломоплетіння та народна флористика Турійщини”, “Художнє ткацтво Волинського Полісся” приготування української традиційної страви “Голубці”, “Борщу” та традиції Щедрого вечора та малювання писанок.