<

Східну Європу накрив циклон «Борис»: рекордні опади викликали масштабні повені, руйнування, є загиблі

15:40 | 16.09.2024 / Новини / /
Перегляди
227
/ Коментарі відсутні

Через повені в Європі, зокрема у Чехії, Польщі, Австрії та Румунії, продовжує зростати кількість загиблих. У Румунії загинули шестеро людей. Ще п’ятеро померли в Польщі. В Австрії загинули троє людей: один пожежник загинув у вихідні, а двоє людей були знайдені потонулими у своїх будинках. У Чехії загинула одна людина.Тисячам людей довелося евакуюватися.

Про це повідомляє The Guardian, передає Суспільне.

Як пише Tagesschau, на сході Німеччини рівень води підвищується, але загалом ситуація у країні відносно спокійна. В Австрії, Польщі та Чехії, які постраждали від повеней, ситуація залишається напруженою. Зливи затопили великі території, і до неділі вечора щонайменше вісім людей загинули у воді. Ще четверо осіб у Чехії зникли безвісти. Тисячі людей довелося евакуювати, сотні тисяч залишилися без електрики, дороги та залізничні колії були перекриті.

Ситуація в Австрії

Зранку 16-го вересня федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер повідомив, що буревії та повені забрали ще два життя в Нижній Австрії.

Йдеться про смерть 70-річного чоловіка в Унтерграфендорфі в муніципалітеті Бехаймкірхен (район Санкт-Пельтен-Ланд) і 80-річного чоловіка в Хеберсдорфі в ринковому містечку Зірндорф (район Корнойбург). Обидва чоловіки стали жертвами паводку всередині своїх будинків, пише noe.orf.at.

Раніше у неділю, 15 вересня, стало відомо, що у Нижній Австрії під час відкачування води загинув пожежник. Цю федеральну землю було оголошено зоною катастрофи. Більш як 25 000 рятувальників були на місцях, їх підтримували близько 1 000 військовослужбовців. До настання темряви військові вертольотом Black Hawk транспортували великі мішки з піском і гравієм для зміцнення ослаблених дамб. Особливо критичною була ситуація на річці Камп, де очікувалися значні повені. Зменшення опадів у ніч на понеділок має принести “невелике полегшення”, сказала прем’єр-міністерка Нижньої Австрії Йоганна Мікль-Ляйтнер.

У Санкт-Пельтені в Австрії прорвало дамбу. Усе місто було затоплено, і громада організувала тимчасові притулки.

“Це надзвичайна ситуація, якої ми ще ніколи не переживали”, — сказала прем’єр-міністерка Нижньої Австрії Йоганна Мікль-Ляйтнер.

Також у столиці Відні ситуація залишалася напруженою. Річка Відень, яка зазвичай спокійно тече, перетворилася на стрімкий потік і затопила велосипедні доріжки та вулиці. Колії деяких ліній метро були затоплені, і рух на двох лініях метро частково зупинено. Також залізничне сполучення в Австрії значно порушене через негоду.

Ситуація в Польщі

Кількість жертв повені на південному заході Польщі зросла з однієї до п’яти після того, як у місті Ниса було знайдено тіло хірурга, який повертався з лікарні, повідомили пожежники.

Раніше тіла двох жінок і двох чоловіків були знайдені окремо в містах Бельсько-Бяла і Лендек-Здруй і в двох селах.

У постраждалих від повені районах буде введено режим стихійного лиха максимум на 30 днів, йдеться в проєкті постанови Радміну, повідомляє rmf24.pl.

Прем’єр-міністр Дональд Туск, який перебував у районах повеней на південному заході, підтвердив у неділю загибель однієї людини в Польщі. На південному заході країни повінь на річці Бяла прорвала дамби та укріплення в містах Глухолази та Ладек-Здруй.

Влада закликала на допомогу армію. Залізничне сполучення між Польщею та Чехією було припинено. Польсько-чеський прикордонний перехід у Гольковіцах був закритий ще в суботу.

Ситуація у Чехії

У Чехії підтвердили першу смерть внаслідок повеней, повідомили у понеділок Novinky. Також в країні зареєстрували сім повідомлень про зниклих безвісти з різних регіонів.

Напередодні повідомлялося, що, за даними поліції, у Чехії чотири людини були змиті потоками води і вважаються зниклими безвісти. Особливо складною ситуація була на північному сході країни. Там через повінь евакуювали значну частину міста Опава. На півдні країни водосховище вийшло з берегів, затопивши прилеглі міста та села. Вранці неділі 260 000 домогосподарств залишалися без електрики, повідомили оператори. Уряд у Празі збереться в понеділок, щоб ухвалити рішення про надзвичайну допомогу постраждалим.

Ситуація у Словаччині і Румунії

У столиці Словаччини Братиславі також було оголошено надзвичайний стан у суботу. У Румунії кількість загиблих зросла до шести. У регіоні Галац на південному сході країни, де вже в суботу були знайдені чотири тіла, у неділю було повідомлено про ще дві смерті.

Ситуація в Баварії контрольована

У Німеччині ситуація залишається відносно спокійною. У Баварії окремі дороги були затоплені, і деякі підвали були залиті водою. На цей момент найбільше постраждали Верхня Баварія, Нижня Баварія та Верхній Пфальц. Також на сході Німеччини рівень води підвищується, хоча ситуація там наразі не виглядає настільки драматичною. Очікується, що в понеділок у Дрездені на Ельбі буде досягнуто рівня тривоги 3 (6,00 метрів). Увечері в неділю там було оголошено тривогу 2 після того, як рівень води, за даними міста, піднявся до 5,01 метра (станом на 18:00). Для порівняння: нормальний рівень води Ельби на дрезденському рівні становить близько 2 метрів, а під час повені століття в 2002 році він досягав 9,40 метра.

Ситуація в Угорщині

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у понеділок, 16 вересня, повідомив, що через екстремальні погодні умови та повені в Угорщині він відклав усі міжнародні зобов’язання.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Вересня, Четвер
18 Вересня, Середа