<
Інші розділи

Щедрий вечір 2024 року: чому це день Маланки і які традиції в українців існують

15:42 | 31.12.2024 / Новини / /
Перегляди
296
/ Коментарі відсутні

Щороку 31-го грудня українці святкують День Маланки або Щедрий вечір. Існує чимало цікавих традицій, які збереглися від давніх часів.

Цього дня молодь традиційно переодягалася і йшла водити “козу Маланку” від хати до хати. Також співали обрядові пісні – щедрівки. Про це повідомляє ТСН.

Ці традиції укорінилися в історії українського народу, тому ще й досі ми пам’ятаємо, коли колядують, щедрують і засівають в Україні.

Традиції на Щедрий вечір

Щедрий вечір — це давнє народне свято, яке завжди любили українці. Після переходу на новоюліанський календар 1 вересня 2023 року воно припадає на 31 грудня (раніше — 13 січня)

Старий рік наші предки традиційно проводжали обрядовими піснями, які називалися щедрівками. За сучасним календарем щедрують в ніч проти 1-го січня. Йти щедрувати можуть як діти, так і дорослі. А однією з найвідоміших щедрівок є “Щедрик” в оброблені Миколи Леонтовича. В англійській версії вона називається “Carol of Bells”.

Але віншування на Щедрий вечір — це ще не всі традиції. Цього дня в містах та селах влаштовували святкові ярмарки, де місцеві жителі розважалися танцями, співами.

Вся сім’я обов’язково збиралася за святковим столом, на якому, крім куті (яка називалася цього дня “Щедрою”), також можна було побачити різні непісні страви. Після вечері молодь збиралася разом, переодягалася і водила від хати до хати “козу Маланку”. За свої віншування та веселі сценки просили у господарів дому монети чи смаколики.

Що готують на Щедрий вечір

В соціальній мережі Facebook спільнота “Їсти” поділилася традиційними українськими стравами, які найчастіше готують на Щедрий вечір:

  1. Кутя — найголовніша страва на святковому столі. Вона має кілька різновидів, тому що в кожному регіоні України є свій рецепт куті. В основному її готують з пшениці та приправляють горішками, медом, перетертим маком, родзинками. На Щедрий вечір також до куті можна було додавати вершкове масло.
  2. Домашня ковбаса та кров’янка — страви зі свинини займають особливе місце, тому що для українців свинина завжди була головним м’ясним продуктом. Тому на Щедрий вечір обов’язково готували домашню ковбасу зі свинини, а також кров’янку.
  3. Печеня зі свинини — до цієї страви традиційно готували картоплю.
  4. Крученики зі свинини з начинкою — найчастіше як начинку використовували гриби.
  5. Холодець — найчастіше готували зі свинини і яловичини, ця страва була традиційною для українців в зимовий період.
  6. Верещака — особлива традиційна українська страва. Готується зі свинячих ребер, які тушкують у буряковому квасі.
  7. Тушкована капуста з м’ясом.
  8. Овочева консервація — традиційно подавали до великої кількості страв з м’яса.
  9. Холодні страви — сало, шинка, бочок. Все це намагалися приготувати заздалегідь.
  10. Вареники — ще одна особлива страва в українській кухні. На Щедрий вечір готували вареники з картоплею та грибами зі шкварками або з м’ясом. 
  11. Млинці — символізували Сонце. Часто додавали начинки з м’яса. Особливо любили використовувати відварений язик. Цю страву називали в давнину “Лизень у торбі”.
  12. Узвар із сухофруктів.
  13. Пироги — з різними начинками. Можуть бути як м’ясними так і десертними (наприклад, із маком або сухофруктами).

Основна увага приділялася саме стравам зі свинини. Хоча часто на Щедрий вечір меню складалося також і з риби, птиці. Взагалі, на сучасний святковий стіл можна ставити будь-які страви, які вам подобаються.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 Січня, П’ятниця

Sinoptik - logo

Погода на найближчий час