Секрет соковитих котлет: навіщо у фарш додають газовану воду
Кожна господиня має свій фірмовий рецепт котлет, але є хитрість, яка працює безвідмовно для всіх. Звичайна газована вода може зробити котлети неймовірно ніжними та соковитими — розповідаємо, як правильно її використовувати.
Про це розповідають на сайті ТСН.
Навіщо до фаршу додають мінеральну воду
Багато хто, мабуть, чув, що до фаршу для котлет додають воду, але секрет полягає саме у використанні мінеральної води. Річ у тім, що під час термічного оброблення м’ясо неминуче втрачає свою природну вологість, стає сухим, що негативно позначається на смаку вже готової страви. Використання мінеральної води допомагає не тільки зберегти вологу, але й зробити фарш ніжнішим завдяки вуглекислому газу.
Газована мінеральна вода не тільки рятує сухий фарш, але й покращує його текстуру. Газування насичує фарш бульбашками вуглекислого газу, які під час смаження створюють легку, повітряну текстуру і допомагають зберегти необхідну вологість.
Крім того, газована вода краще розподіляє жир і вологу, завдяки чому котлети тримають форму і не розвалюються, стають об’ємнішими. Ще одним плюсом такої добавки є те, що мінеральна вода допомагає краще розкритися спеціям, а значить готова страва буде смачнішою та ароматнішою.
Як правильно додавати газовану воду до котлетного фаршу
Для досягнення ідеальної соковитості багато води додавати не потрібно — достатньо 100 мілілітрів на пів кілограма фаршу. Під час використання солоної мінералки кількість солі, яку ви додаєте у фарш, слід обов’язково зменшити.
Щойно газовану воду буде додано, фарш слід добре перемішати і залишити на 10–15 хвилин за кімнатної температури. Лише після цього можна формувати і обсмажувати котлетки. До речі, замість мінералки для соковитості можна використовувати лід або бульйон.
Як зробити котлети соковитими
Хліб, який робить котлети жорсткішими, можна замінити манкою або вівсянкою. У цьому разі додавати воду треба обов’язково, оскільки крупа дуже сильно вбирає рідину, через що готові котлети стануть жорсткими.
Замість хліба можна додавати картоплю. Її необхідно натерти на дрібній тертці та добре відтиснути перед тим, як додавати в фарш.
Крім того, щоб нежирне м’ясо отримало необхідну вологість, можна використати натерті або дуже дрібно нарізані овочі, як-от морква, кабачки чи цукіні, які додадуть соковитості, але залишать страву легкою для шлунка та фігури.
