<

Росія глушила сигнал GPS для сотень рейсів британських військово-повітряних сил

07:18 | 1.07.2024 / Новини /
Перегляди
73
/ Коментарі відсутні

За перші чотири місяці 2024 року кожен четвертий рейс Військово-повітряних сил Великої Британії зіштовхнувся з перешкодами у сигналі GPS. До цього причетна росія.

Про це пише Telegraph з посиланням на дані моніторингового сервісу Flight Radar 24.

Видання проаналізувало інформацію щодо 63 літаків британських військово-повітряних сил у період з 1 січня по 30 квітня. За цей період вони здійснили 1467 рейсів над Східною Європою та Близьким Сходом.

Дані свідчать, що 142 транспортні та спостережні рейси британської авіації із 504 по всій Східній Європі зазнали глушіння GPS. З них 60 зафіксували повторні спроби глушіння.

Якщо розглядати польоти, які ВПС здійснювали над східним Середземномор’ям, то кількість заблокованих рейсів військово-повітряних сил зросла до 40%. 

Telegraph зазначає, що деякі перешкоди можуть надходити з Ізраїлю, оскільки він прагне захиститися від потенційної зброї з GPS-наведенням, яку запускає палестинське угруповання ХАМАС.

Водночас росія має значну військову присутність у Сирії, тому деякі випадки глушіння GPS у регіоні можуть походити саме звідти.

Ще один район, де росії вдається глушити сигнали GPS, — Калінінградська область, що на узбережжі Балтійського моря між Польщею та Литвою.

Міністр оборони Великої Британії Грант прокоментував ці дані: «Це ще один приклад безрозсудності росії та ще один доказ того, що вона вийшла з-під контролю ворожою державою». Міністр і сам зіткнувся з російським глушінням сигналу GPS, коли в березні літак ВПС перевозив його з Польщі.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 Липня, Середа
2 Липня, Вівторок