<

Рецепт бурштинового варення-п’ятихвилинки з яблук

03:46 | 19.09.2025 / Новини / /
Перегляди
82
/ Коментарі відсутні

У холодний осінній або зимовий вечір до чашки чаю чудово підійде ароматне і насичене варення з яблук. Незважаючи на підняття цін, вони все одно дешевші за інші фрукти і ягоди, а тому добре підходять для консервації.

УНІАН розібрався, як варити яблучне варення і підібрали три смачних рецепти, які варто спробувати.

    Яблучне варення швидкого приготування

    Рецепт-п’ятихвилинка дає змогу економити багато часу і зберегти максимум корисного у фруктах. Для приготування беремо:

    • кілограм яблук;
    • 500 грамів цукру.

    Це дуже просте яблучне варення. Воно готується швидко і практично без зусиль, що важливо для новачків у цій справі.

    Яблука миємо, зрізаємо шкірку і видаляємо серцевини. Нарізаємо в каструлю фрукти шматочками або кубиками середнього розміру. Всипаємо до них цукор, перемішуємо і залишаємо на кілька годин. Із яблук має витекти багато соку, з якого приготуємо сироп. Якщо рідини мало, потрібно додати трохи води.

    Переміщаємо каструлю на плиту і нагріваємо, поки сироп не забурлить. Засікаємо п’ять хвилин і прибираємо з вогню. Розливаємо варення по стерилізованих банках і закатуємо. Залишаємо вкритими до охолодження, зберігаємо в прохолодному й темному місці.

    Прозоре яблучне варення шматочками

    Це дуже красиве варення з тягучим, густим і солодким сиропом. Зовнішній вигляд консервації запам’ятовується кожному, хто її бачив. Для приготування беремо:

    • кілограм яблук;
    • 800 грамів цукру;
    • 0,5 чайної ложки меленої кориці.

    Яблука розрізаємо на чотири частини та видаляємо серцевини. Шкірку можна не очищати. Важливо нарізати фрукти на акуратні тонкі шматочки. У рецепті вказана вага вже очищених яблук.

    Пересипаємо шматочки фруктів цукром, розмістивши їх у ємності, в якій плануєте робити варення. Обережно перемішайте. Спробуйте яблука і якщо вони дуже солодкі, то цукру беремо менше – 500-600 грамів, а от для кислих його потрібно взяти більше.

    Залишаємо на ніч або хоча б на вісім годин. За цей час фрукти пустять багато соку. Переміщаємо каструлю з яблуками на плиту і доводимо до кипіння. Готуємо п’ять хвилин. Акуратно помішуємо, занурюючи часточки в сиропом.

    Накриваємо кришкою і залишаємо на 12 годин. Знову доводимо до кипіння, готуємо п’ять хвилин і охолоджуємо. Ще раз доводимо до кипіння, всипаємо корицю і розливаємо варення по стерилізованих банках. Закатуємо яблучне варення і після охолодження прибираємо на зберігання.

    Бурштинове яблучне варення – рецепт із лимонним соком

    Це яблучне варення ще називають бурштиновим, за гарний колір. Для нього беремо:

    • 1,7 кілограма яблук;
    • 1,5 кілограм цукру;
    • три літри води (+ склянка);
    • чотири столові ложки лимонного соку;
    • третина чайної ложки лимонної кислоти (+ третина чайної ложки).

    У каструлю для варення наливаємо воду і всипаємо туди лимонну кислоту. Яблука чистимо від серцевин, нарізаємо на часточки і пересипаємо в цю воду. Так вони не потемніють.

    У каструлю наливаємо склянку води, сік лимона і цукор. Готуємо сироп, поки він не стане прозорим. Із фруктів зливаємо воду. Промиваємо їх і заливаємо гарячим сиропом. Залишаємо так на ніч.

    Ставимо каструлю на плиту. Після закипання всипаємо третину чайної ложки лимонної кислоти і готуємо на середньому вогні сім хвилин.

    Остуджуємо до кімнатної температури і знову варимо. Даємо покипіти сім хвилин і охолоджуємо (близько 10 годин). Втретє кип’ятимо вісім хвилин. Часточки за цей час стануть прозорими, а сироп – густим. Закочуємо варення в банки і після охолодження зберігаємо в темному місці.


    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    5 Грудня, П’ятниця
    4 Грудня, Четвер