<

Рада підтримала звільнення від відповідальності за перше СЗЧ і дезертирство

08:13 | 17.07.2024 / Новини / , /
Перегляди
611
/ Коментарі відсутні

Парламент узяв за основу законопроєкт, згідно з яким українських військових можуть звільнити від кримінальної відповідальності за самовільне залишення військової частини (СЗЧ) та дезертирство, якщо це трапилося вперше.

Про це повідомили народні депутати Ірина Геращенко та Олексій Гончаренко, пише Громадське.

Водночас, за їхніми словами, законопроєкт №11322 ще потребує допрацювання. Остаточно його ухвалять лише після другого читання.

Ще у травні в Державному бюро розслідувань казали, що працюють над механізмом, який дасть змогу повертати на службу тих військових, що залишили її. Це, мовляв, робитимуть замість того, щоб порушувати проти них кримінальну справу.

Що передбачає законопроєкт?

Проєкт закону пропонує внести зміни до Кримінального кодексу в тій частині, що стосується покарань за самовільне залишення частини й дезертирство. Так, під час воєнного стану військових, які вперше вчинять такі порушення, можуть звільнити від відповідальності (а вона, залежно від статті, може досягати десяти-дванадцяти років в’язниці), якщо вони добровільно захочуть повернутися на місце служби. 

Утім, самого бажання військового буде недостатньо — погодитися на його повернення також має і командир його військової частини. Така згода має бути письмовою, її надають прокурору, і той на основі неї вже може клопотати перед судом про звільнення такого військового від відповідальності.

Якщо ж суд ухвалить звільнити його від відповідальності, то з дня повернення на службу військовому поновлять грошові виплати та забезпечення, які були призупинені після того, як командир подав заяву про його СЗЧ. Водночас за час відсутності на службі грошей йому не виплачуватимуть.

Крім того, якщо до закриття справи військового все ж взяли під варту, він зможе вийти з-під неї та відразу повернутися на службу. Теперішнє законодавство не дозволяє підозрюваним у СЗЧ або дезертирстві обміняти тримання під вартою на продовження служби, навіть якщо вони висловлюють таке бажання. 




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Вересня, Неділя
7 Вересня, Субота