П’ять рецептів печива, яке зможе приготувати кожен
Печиво з’явилося в Європі ще у середні віки, і спершу готувалося як пряна випічка для довгого зберігання під час подорожей. Деякі види, як німецьке печиво Plätzchen, стали традиційними різдвяними солодащами, а імбирне печиво з’явилось завдяки сепційним сумішам з Азії.
УНН підготував підбірку найсмачніших рецептів печива, у кожного з яких унікальна історія та смак.
Німецьке різдвяне печиво Plätzchen

Інгредієнти:
- борошно – 300 г;
- цукор – 100 г;
- 1 яйце;
- вершкове масло – 150 г;
- розпушувач – 1 ч. л.;
- ванільний цукор – 1,5 ч. л.
Приготування:
- Змішайте борошно, цукор, ванільний цукор та розпушувач.
- Додайте порізане на шматки вершкове масло і перемішайте до консистенції дрібної крихти.
- Додайте яйце та знову перемішайте.
- Скатайте тісто в кулю і охолоджуйте 1-2 години у холодильнику.
- Розкатайте тісто завтовшки приблизно 0,5 см, виріжте печиво формочками та викладіть на деко з пергаментом.
- Випікайте 10 хвилин при 180°C.
- Декоруйте охолоджене печиво цукровою пудрою, кондитерською посипкою або глазур’ю.
Лимонне пісочне печиво

Інгредієнти:
- вершкове масло – 220 г;
- цукор – 200 г;
- яйця – 3 шт;
- лимон – 2 шт;
- розпушувач – 1,5 ч. л.;
- дрібка солі;
- цукрова пудра – 100 г.
Приготування:
- Змішайте масло з цукром до білого кольору.
- Додайте жовтки, цедру та сік лимонів. Перемішайте.
- Змішайте борошно, сіль і розпушувач та додайте до масляної суміші.
- Розкатайте тісто, виріжте печиво формочками і перекладіть на деко з пергаментом.
- Випікайте 15-20 хвилин при 180°C.
- Зробіть глазур із цукрової пудри та лимонного соку і декоруйте печиво після охолодження.
Імбирне печиво

Інгредієнти для тіста:
- борошно – 250 г;
- вершкове масло – 100 г;
- яйце – 1 шт;
- цукор – 4 ст. л.;
- мед – 1,5 ст. л.;
- імбир – 2 ч. л.;
- кориця – 1 ч. л.;
- гвоздика – 0,5 ч. л.;
- мускатний горіх – 0,5 ч. л.;
- сода – 0,5 ч. л.
Інгредієнти для глазурі:
- цукрова пудра – 150 г;
- лимонний або апельсиновий сік – 2 ст. л.
Приготування:
- Збийте масло з цукром, додайте яйце, потім мед.
- Просійте сухі інгредієнти та поступово введіть у масляну суміш.
- Сформуйте кулю, загорніть у плівку та охолодіть 30–40 хв.
- Розігрійте духовку до 180°C. Застеліть деко пергаментом.
- Розкатайте тісто товщиною 2-4 мм, виріжте форми.
- Випікайте 7-10 хвилин до легкого підрум’янення.
- Повторюйте з рештою тіста.
- Змішайте цукрову пудру з соком для глазурі і прикрасьте охолоджене печиво.
Примітка: глазур швидко сохне, додавайте трохи води або соку, якщо потрібно.
Печиво без масла – зірочки з корицею

Інгредієнти для печива:
- лісові горіхи – 300 г;
- яйця – 2 шт (1 жовток і 2 білки);
- цукрова пудра – 200 г;
- порошок кориці – 1,5 ч. л.;
- борошно – 100 г.
Інгредієнти для глазурі:
- цукрова пудра – 150 г;
- лимонний сік – 2 ст. л.
Приготування:
- Розігрійте духовку до 200°C. Подрібніть горіхи.
- Збийте білки, додайте горіхи, цукрову пудру, борошно, корицю та жовток.
- Замісіть тісто, розкатайте до 2 мм, виріжте зірочки.
- Викладіть на деко з пергаментом і випікайте 10 хвилин до золотистої скоринки.
- Змішайте цукрову пудру з лимонним соком і прикрасьте охолоджене печиво.
Печиво з шоколадним драже

Інгредієнти:
- борошно – 250 г;
- яйця – 2 шт (жовтки);
- цукор – 100 г;
- вершкове масло – 200 г;
- розпушувач – 0,5 пакетика;
- шоколадне драже – 200 г;
- дрібка солі;
- вершкове масло для листа.
Приготування:
- Збийте масло з цукром до однорідності.
- Додайте жовтки та 4 ст. л. води.
- Додайте просіяне борошно з розпушувачем і дрібку солі, вимішайте 5 хвилин.
- Додайте шоколадне драже і залиште тісто на 20 хвилин.
- Розігрійте духовку до 180°C. Викладіть тісто ложкою на деко, залишаючи проміжки.
- Випікайте 15 хвилин, далі повторюйте з рештою тіста.
Примітка: для святкового вигляду додайте апельсинову цедру або драже різних кольорів.
