<

Псевдоактивіста Стахіва взяли під варту

17:10 | 2.10.2024 / Новини / /
Перегляди
51
/ Коментарі відсутні

2-го жовтня Галицький районний суд Львова обрав запобіжний захід псевдоактивісту Остапу Стахіву. Його підозрюють у незаконному поширенні локацій ЗСУ та шахрайстві.

Про це із зали суду повідомляє Громадське..

Суд відправив Стахіва під варту без права внесення застави на 60 діб, тобто до 30 листопада. Ухвалити це рішення вдалося з п’ятої спроби.

Сам Остап Стахів після рішення суду заявив, що подаватиме апеляцію. Однак його адвокат Михайло Магарський у коментарі виданню відмовився уточнювати це і відповів: «Дізнаєтесь, журналісти напишуть про це першими, ще до того, як подамо».

На суд Остап Стахів прийшов зі своїми прихильниками, він знову порівнював себе з дисидентами та заявив про політичні переслідування. Стахів заявляв, що насправді «рятував людину», яку начебто «били» працівники ТЦК, і саме тому й поширив місце розташування відділу ТЦК на Рівненщині.

Нагадаємо, про підозру Стахіву повідомили ще 25-го вересня. Того самого дня Галицький районний суд Львова проводив судове засідання про обрання йому запобіжного заходу, але сам Стахів на нього не з’явився. На засідання 27-го вересня він також не з’явився в суді. 

30-го вересня Стахів подав заяву про відвід судді Віктора Романюка — суд задовольнив це клопотання, у судовому засіданні оголосили перерву. Наступного дня Стахів клопотав про відвід слідчого та прокурора. Суддя зазначив, що він зловживає своїм правом та відхилив клопотання, але оголосив чергову перерву до 2-го жовтня.

У чому підозрюють Стахіва?

За даними слідства, у січні 2024 року він під час етеру розповсюдив інформацію про розташування особового складу одного з відділів ТЦК Рівненщини з можливістю їхньої ідентифікації на місцевості.

А до цього публікував оголошення у Facebook про нібито проведення курсів-інтенсивів із журналістської та правозахисної діяльності, після проходження яких учасники начебто мали отримати посвідчення журналіста від імені його газети та заснованої ним громадської організації.

Ціна таких курсів становила 7000 гривень із людини. Проте медіа на той час не пройшло державну реєстрацію у встановленому законодавством порядку, а потерпілі отримали фіктивні посвідчення журналіста.

Стахіву повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 114-2 — несанкціоноване поширення інформації про розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану;
  • ч. 1 і ч. 2 ст. 190 — шахрайство.

У 2021 році Служба безпеки України вже проводила обшуки у Стахіва. Тоді йому оголосили підозру в намаганні скинути конституційний лад. У спецслужбі тоді заявляли, що заблокували «деструктивну діяльність антиукраїнської мережі, яка під антивакцинаторськими гаслами намагалася дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в державі». СБУ наголошувала, що їхні дії координували російські куратори.

Зрештою, Стахіву та ще одному фігурантові провадження, громадянину рф, повідомили про підозру за ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України. За це загрожує до 10 років тюрми. Наразі за цією справою триває суд.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 Жовтня, Середа