<

Приїхала зі Швейцарії запустити повітряні кульки: у Росії українку засудили до 12 років ув’язнення

12:09 | 18.06.2024 / Новини / , /
Перегляди
381
/ Коментарі відсутні

17-го червня суд у Москві засудив 35-річну українку до 12 років ув’язнення за антивоєнний запис і гімн України, які лунали з вікна квартири, а також запуск повітряних кульок із біло-синьо-білим прапором.

Про це інформує Медіазона, передає Українська правда.

Суд визнав її винною у поширенні “фейків” про війну та участь у терористичній організації.

Прокурор вимагав для Любашенко ще більше – 15 років ув’язнення, причому цей термін він просив з урахуванням пом’якшувальних обставин: раніше не судима, має малих дітей, хвору матір і дідуся. Водночас адвокат просила суд закрити справу через відсутність ознак складу злочину.

За версією слідства, 8-го травня 2023 року українка поставила колонки на вікно знімної квартири в підмосковному місті Долгопрудному і гучно ввімкнула запис з антивоєнною промовою та гімном України; це силовики визнали розповсюдженням “фейків” про армію (пункти “б”, “д” частини 2 статті 207.3 КК).

Того ж дня Любашенко на таксі поїхала на Воробйові гори в Москві і запустила в небо повітряні кульки з прив’язаним до них біло-синьо-білим прапором. Запуск кульок слідство розцінило як участь у терористичній організації (частина 2 статті 205.5 КК): біло-синьо-білий прапор використовують багато російських антивоєнних активістів, але силовики вважають його прапором легіону “Свобода Росії”.

Розгляд справи Любашенко тривав лише два дні.

Адвокат українки Людмила Посмітна розповіла, що Любашенко жила в Києві з хворою на рак матір’ю, дідусем із деменцією та двома доньками. Після 24 лютого 2022 року родина виїхала до Швейцарії та отримала там притулок. Але грошей на життя їм не вистачало.

Одного разу Любашенко познайомилася із сусідом на ім’я Віталій Юрченко, який, за словами адвоката, “видавав себе за біженця з України”. Той попросив жінку поїхати в Москву і за гроші провести там “мирну акцію проти війни”: запустити в небо жовто-сині кульки.

Саме Юрченко, каже захист, купив Любашенко квиток в один кінець і зняв квартиру в Долгопрудному. Він же, за словами адвоката, ретельно контролював пересування жінки і давав їй доручення.

Любашенко прибула в Москву 5-го травня 2023 року. Після цього Юрченко зажадав від неї виставити з вікна квартири колонки з антивоєнною промовою. Любашенко каже, що спочатку не хотіла цього робити, але знайомий почав погрожувати, що повідомить в органи опіки про дочок, яких вона залишила у Швейцарії, і їх заберуть у дитячий будинок. За словами захисниці, листування, під час якого Юрченко шантажував жінку, є в матеріалах справи.

Українка була змушена погодитися. 8-го травня вона виставила на вікні колонки із записами проти війни, а потім поїхала на Воробйові гори запускати кульки. До кульок, за задумом організатора, мав бути прикріплений біло-синьо-білий прапор, який той назвав “прапором миру”. Любашенко запустила білі кульки зі шматком тканини, і її відразу ж затримали.

У суді допитали оперативника з Центру з протидії екстремізму, який затримував Любашенко. За словами поліцейського, він заздалегідь отримав від керівництва інформацію, що “якась особа влаштовуватиме протестну акцію” в Москві. Незрозуміло, підкреслює захисниця, яким чином силовики заздалегідь дізналися точне місце і час акції, при цьому оперативник запевняв, що на Воробйових горах вони помітили Любашенко випадково.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Червня, Середа