Приготуйте страви, які допоможуть відчути смак осені
Осінній стіл важко уявити без звичних для нас овочів та фруктів: яблук, груш та гарбуза.
УНН зібрав топ-5 страв для осіннього столу, які допоможуть урізноманітнити меню й відчути смак осені у кожній ложці.
Крем-суп із гарбуза та моркви
Інгредієнти (на 4 порції)
- гарбуз – 500 г;
- морква – 2 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- часник – 2 зубчики;
- овочевий бульйон або вода – 1 л;
- вершки (10-20%) – 100 мл;
- оливкова олія – 2 ст. л.;
- сіль, перець, мускатний горіх – за смаком.
Спосіб приготування
Гарбуз очистіть від шкірки та насіння, наріжте кубиками приблизно 2×2 см. Моркву наріжте кружечками або брусками приблизно такого ж розміру, щоб овочі проварилися рівномірно. У великій каструлі розігрійте олію, обсмажте нарізану цибулю до золотистості (близько 5 хв). Додайте подрібнений часник і прогрійте ще 30 секунд – щоб вивільнився аромат. Покладіть у каструлю моркву та гарбуз, перемішайте, щоб овочі вкрилися олією. Тушкуйте 3-4 хв, тоді залийте бульйоном або водою. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть 20-25 хв, допоки овочі стануть м’якими (легко протикаються виделкою).
Зніміть з вогню, подрібніть блендером у пюре до гладкої текстури. Якщо суп занадто густий – додайте ще трохи бульйону. Влийте вершки, приправте сіллю, перцем і щіпкою мускатного горіха. Перемішайте. Подайте з підсмаженими сухариками, гарбузовим насінням або ложкою сметани.
Тушкована капуста з яблуками та журавлиною
Інгредієнти
- білокачанна капуста – 700 г;
- яблука кисло-солодкі – 2 шт.;
- журавлина (свіжа чи заморожена) – 100 г;
- цибуля – 1 шт.;
- олія – 3 ст. л.;
- сіль, цукор, чорний перець – за смаком.
Спосіб приготування
Нашинкуйте капусту тонкою соломкою. Якщо вона груба – злегка перетріть руками із сіллю, щоб стала м’якшою. Яблука очистіть від серцевини й наріжте кубиками (шкірку можна залишити). У глибокій сковороді чи казані розігрійте олію, обсмажте нарізану цибулю до м’якості (5 хв). Додайте капусту, перемішайте й накрийте кришкою. Тушкуйте на середньому вогні 10 хв, періодично помішуючи.
Додайте яблука та журавлину. Якщо журавлина заморожена – не розморожуйте заздалегідь. Посоліть, додайте щіпку цукру та перцю. Якщо любите кисло-солодкий смак – цукру можна трохи більше. Тушкуйте ще 15-20 хв на слабкому вогні, доки яблука розм’якшаться, а капуста стане ніжною. Подавайте гарячою як гарнір або як пісну основну страву.
Осінній пиріг із грушею та корицею
Інгредієнти
- тісто пісочне – 300 г (готове або домашнє);
- груші – 3-4 шт.;
- цукор – 100 г;
- кориця – 1 ч. л.;
- борошно – 1 ст. л.;
- вершкове масло – 30 г.
Спосіб приготування
Якщо готуєте тісто самостійно: змішайте 200 г борошна, 100 г масла, 1 яйце та 2 ст. л. цукру, замісіть, охолодіть 30 хв у холодильнику. Розкачайте тісто на круг 3-4 мм завтовшки, викладіть у форму для випікання (з бортиками).
Груші очистіть і наріжте тонкими скибочками. Змішайте їх із цукром, борошном і корицею. Викладіть начинку на тісто, злегка утрамбуйте. Зверху розкладіть шматочки вершкового масла. Випікайте при 180°C 30-35 хв, поки бортики не стануть золотистими, а груші не пустять сік. Перед подачею дайте пирогу охолонути 10 хв, щоб начинка стабілізувалася. Подавайте теплим, чудово смакує з кулькою морозива або збитими вершками.
Печеня з індичкою та грибами
Інгредієнти
- філе індички – 500 г;
- картопля – 5 шт.;
- морква – 1 шт.;
- печериці – 300 г;
- цибуля – 1 шт.;
- олія – 3 ст. л.;
- сіль, перець, лавровий лист, зелень – за смаком.
Спосіб приготування
Наріжте індичку кубиками по 3-4 см. Обсмажте в олії до золотистої скоринки (8-10 хв). Додайте нарізану цибулю й моркву кружечками. Обсмажуйте ще 5 хв. Додайте нарізані пластинками печериці. Смажте до випаровування рідини.
Перекладіть усе в казан або глибоку каструлю. Додайте нарізану картоплю. Залийте водою або бульйоном так, щоб рідина покривала продукти. Посоліть, поперчіть, додайте лавровий лист. Доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть під кришкою 30-40 хв, доки картопля стане м’якою. Перед подачею посипте свіжою зеленню.
Безалкогольний глінтвейн (з яблучним соком)
Інгредієнти
- яблучний сік – 1 л;
- апельсин – 1 шт.;
- яблуко – 1 шт.;
- палички кориці – 2 шт.;
- гвоздика – 5 бутонів;
- мед – 2 ст. л.
Спосіб приготування
У каструлю влийте яблучний сік. Додайте нарізаний кружечками апельсин та яблуко. Покладіть палички кориці й гвоздику. Підігрівайте на слабкому вогні 15-20 хв, не доводячи до кипіння (щоб спеції віддали аромат).
Зніміть з вогню, додайте мед і перемішайте. Дайте настоятися під кришкою 5 хв, тоді розлийте по чашках. Подайте гарячим, прикрасивши часточкою апельсина чи паличкою кориці.
