<

Прокуратура Польщі не знайшла доказів продажу польських запчастин для «шахедів»

08:06 | 20.07.2024 / Новини / /
Перегляди
33
/ Коментарі відсутні

У Національній прокуратурі Польщі заявили, що доказів про продаж компанією WSK Poznan паливних насосів Ірану для оснащення військових безпілотників, не знайдено, але розслідування ще триває. У WSK Poznan заявили, що паливні насоси їхньої розробки нібито технологічно не пристосовані для живлення авіадвигунів через свою вагу.

Про це повідомляє Euractiv, пише Суспільне.

“Наші висновки не вказують на те, що насоси використовувалися таким чином. Розслідування стосується продажу паливних насосів Ірану, а не їх використання в безпілотниках. Звичайно, я не кажу, що вони не використовувалися в безпілотниках, але доказів цьому немає”, — сказав речник прокуратури.

Він зазначив, що розслідування триває два роки і додав, що гендиректор компанії надав слідству розгорнуті пояснення. У рамках поточного розслідування компанії інкримінують продаж продукції стратегічного значення без ліцензії, і її керівництву загрожує до 10 років позбавлення волі.

Водночас речник не зміг сказати, чи порушила компанія санкції ЄС проти Росії, продавши безпілотники подвійного призначення Ірану, який підтримує Росію військовою технікою. Він лише сказав, що ця справа значною мірою таємна.

Тим часом міністр внутрішніх справ Польщі Томаш Семоняк заявив на пресконференції 18 липня, що країна докладає зусиль для більш послідовного впровадження санкцій і запобігання лазівок.

“Національна податкова адміністрація у співпраці з іншими службами протягом кількох місяців проводить інтенсивну роботу, щоб санкції та ембарго не обходилися”, – наголосив він.

Нагадаємо, напередодні польське Radio ZET повідомило, що польська компанія WSK Poznan, яка належить польському Агентству промислового розвитку, продавала паливні насоси компанії Iran Motorsazan, яка виробляє сільськогосподарські трактори. Потім ці насоси потрапляли на іранські заводи, що виробляють військові дрони, які потім купувала Росія.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Вересня, Неділя
7 Вересня, Субота