<

Президентом Литви знову став Гітанас Науседа

09:15 | 27.05.2024 / Новини / /
Перегляди
51
/ Коментарі відсутні

У Литві 26-го травня відбувся другий тур президентських виборів. За цю посаду боролися чинний глава держави країни Гітанас Науседа та очільниця литовського уряду Інгріда Шимоніте.

За результатами голосування він отримав 75% голосів, а за його суперницю проголосували 24% виборців. Як Науседа, так і Шимоніте підтримують Україну та засуджують Росію, пише Суспільне.

Виступаючи перед журналістами у передвиборному штабі у вільнюському районі Ужупіс, Науседа подякував Шимоніте за дискусію та пообіцяв, що для держави залишаться пріоритетними питання оборони.

“Я хотів би висловити велику, велику подяку народу Литви. Мені дали великий мандат довіри і цим кредитом довіри, я розумію, мені потрібно буде дорожити”, — цитує новообраного президента литовський мовник.

Гітанас Науседа та Інгріда Шимоніте вже зустрічалися у другому турі президентських виборів у 2019 році. Шимоніте отримала 33% голосів. У партію консерваторів вона вступила пізніше, від цієї політичної сили стала прем’єром у чинному уряді.

Литва — парламентська республіка, тож коло повноважень президента значно обмежене. Він може пропонувати кандидатів на посади суддів, голови Банку Литви та інших найвищих чиновників. Президент має право законодавчої ініціативи, він також може виступати з пропозиціями щодо зміни законів, уже затверджених парламентом.

Нагадаємо, 12-го травня у Литві відбувся перший тур президентських виборів. За результатами підрахунку голосів до другого туру пройшли чинний президент Гітанас Науседа, який балотується на другий термін, та прем’єр-міністерка країни Інгріда Шимоніте. За результатами підрахунку голосів на всіх 1895 дільницях, Науседа та Шимоніте вийшли у другий тур виборів, набравши відповідно 44,54% і 19,94% голосів виборців.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 Липня, П’ятниця