<

Президент Румунії підписав закон про передачу Україні системи Patriot

22:03 | 5.09.2024 / Новини / /
Перегляди
31
/ Коментарі відсутні

Президент Румунії Клаус Йоганніс у четвер, 5 вересня, оприлюднив закон, який дозволяє Румунії передати в дар Україні зенітно-ракетний комплекс Patriot. Після оприлюднення закону Йоганнісом уряд країни має видати рішення, щоб акт дарування набрав чинності.

Про це повідомляє румунська редакція Радіо Свобода, передає Суспільне.

Рішення передати Україні систему Patriot Румунія ухвалила 20 червня у Вищій раді оборони країни. При цьому країна попросила США надати натомість подібну.

Зазначається, що щоб отримати можливість подарувати Україні систему Patriot, був потрібен відповідний закон. У вівторок, 3 вересня, Палата депутатів 245 голосами «за» ухвалила ініційований урядом законопроєкт щодо безоплатної передачі системи Patriot в Україну. Це голосування відбулося після голосування в Сенаті ввечері в понеділок, 2 вересня.

Тепер після оприлюднення закону Клаусом Йоганнісом румунський уряд видасть рішення, щоб акт дарування набрав чинності.

“Після оприлюднення закону Уряд може видати рішення уряду про передачу, як написано в законі. Міністерство оборони керує цим процесом”, – сказав речник уряду Міхай Константін.

Відповідно до законопроєкту, розробленого Міністерством національної оборони (MApN), «завершення акту дарування сприятиме зміцненню позицій Румунії як регіонального постачальника безпеки та зміцненню партнерських відносин зі Сполученими Штатами Америки».

У схваленому парламентом законопроєкті йдеться про те, що Румунія поставить одну із семи систем Patriot у конфігурації 3+, які Румунія придбала у США.

Конфігурація 3+ є найсучаснішим варіантом системи захисту Patriot і використовується Сполученими Штатами та майже 20 іншими союзниками. Ця конфігурація базується на високоефективних радіолокаційних системах і передових ракетах-перехоплювачах класу «повітря-повітря» під назвою PAC-3, які можуть вражати балістичні ракети на відстані до 20 кілометрів. Батарея містить чотири ракети PAC-3, на відміну від попередньої версії PAC-2, яка містить лише одну. Система Patriot коштує близько 1 мільярда доларів, а кожна ракета коштує майже 4 мільйони доларів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Вересня, Понеділок
15 Вересня, Неділя